Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Na mestskej poliklinike v Seredi visí oznam: Poučenie klienta ako dotknutej osoby....čo to od 1.6. 2014 znamená?

Iveta TóthováDátum04. 06. 2014 12:40:40TémaIné
24

Pri návšteve Mestskej polikliniky v Seredi si niektorí pacienti mohli všimnúť vývesku oznamujúcu, že od 1.6. 2014 pristúpi spoločnosť Pro Care a.s. k poskytovniu osobných údajov klientov tretím osobám. Keďže je to záležitosť, ktorá sa týka väčšiny obyvateľov mesta, o bližšie informácie sme požiadali riaditeľku Mestskej polikliniky Ing. Kornéliu Horváthovú, PhD.

1. Na úvod vysvetlite, prosím,  našim čitateľom, čo sú osobné údaje a čo znamená ich spracovávanie:

Osobnými údajmi sú údaje týkajúce sa určenej alebo určiteľnej fyzickej osoby, pričom takou osobou je osoba, ktorú možno určiť priamo alebo nepriamo, najmä na základe všeobecne použiteľného identifikátora alebo na základe jednej či viacerých charakteristík alebo znakov, ktoré tvoria jej fyzickú, fyziologickú, psychickú, mentálnu, ekonomickú, kultúrnu alebo sociálnu identitu.

V tomto prípade ide o osobné údaje v rozsahu v akom sa spracovávajú v zdravotnej dokumentácii. Pojem osobné údaje je definovaný ustanoveniami par. 4 ods. 1 zákona o ochrane osobných údajov (zák. č. 122/2013 Z. z. ) a údaje, ktoré sa spracovávajú v zdravotnej dokumentácii sú zase špecifikované v ustanoveniach zákona o zdravotnej starostlivosti (zák. č. 576/2004 Z. z.).

Spracovávanie osobných údajov je definované ustanovením par. 4 ods. 3 písm. a) zákona o ochrane osobných údajov, podľa ktorého spracúvaním osobných údajov sa rozumie vykonávanie operácií alebo súboru operácií s osobnými údajmi, najmä ich získavanie, zhromažďovanie, šírenie, zaznamenávanie, usporadúvanie, prepracúvanie alebo zmena, vyhľadávanie, prehliadanie, preskupovanie, kombinovanie, premiestňovanie, využívanie, uchovávanie, blokovanie, likvidácia, ich cezhraničný prenos, poskytovanie, sprístupňovanie alebo zverejňovanie. Je to kompletný výpočet činností, ktoré môžu byť spracúvaním, to ale neznamená, že všetky tieto činnosti aj vykonávame.

V našom prípade ide o činnosti: získavanie, zhromažďovanie, zaznamenávanie, usporadúvanie, vyhľadávanie, prehliadanie, kombinovanie, premiestňovanie, využívanie, uchovávanie, blokovanie, likvidácia, poskytovanie, sprístupňovanie a to všetko v kontexte poskytovania zdravotnej starostlivosti klientom. Ich údaje musíme najprv získať, aby im mohla byť zdravotná starostlivosť poskytnutá. Získanie implikuje aj zhromažďovanie a zaznamenávanie (do zdravotnej dokumentácie a systému manažmentu klienta), ďalej usporadúvanie a následne pri našich stálych klientoch pri každom novom poskytnutí zdravotnej starostlivosti musíme ich údaje vyhľadať, pričom ich logicky zároveň pri zobrazení prehliadame, môžeme ich kombinovať (napríklad spárovať meno a priezvisko klienta s konkrétnym druhom vyšetrenia, aby sme vedeli koľkokrát ho klient absolvoval), implicitne tak údaje aj využívame a uchovávame (máme zákonom predpísanú povinnosť archivovať osobné údaje v podobe zdravotnej dokumentácie 20 rokov po smrti osoby, ktorej sa zdravotná starostlivosť poskytovala (par. 22 zákona č. 576/2004 Z. z.)

2., Prečo spoločnosť  ProCare, a.s. pristúpila k poskytovaniu osobných údajov tretím osobám ?

Filozofia zdravotnej starostlivosti poskytovanej v sieti ProCare je založená na tom, že klient má možnosť navštíviť ktorékoľvek lekára  zo zariadení siete podľa svojej aktuálnej situácie, pričom v takom prípade lekár iného zariadenie siete má možnosť zistiť prostredníctvom informačného systému všetky údaje, ktoré sú potrebné na poskytnutie zdravotnej starostlivosti danej osobe. Toto riešenie je istým spôsobom unikátne lebo umožňuje klientom riešiť svoj zdravotný stav bez ohľadu na to, kde sa nachádzajú. V inom prípade by len musel vyhľadať pohotovostné ošetrenie a následne aj tak navštíviť svojho príslušného lekára (napríklad klient zo Serede na pracovnej ceste do Košíc ochorie ale namiesto len akútneho poskytnutia ad hoc zdravotnej starostlivosti mu bude poskytnutá v zariadení siete komplexná zdravotná starostlivosť bez toho, aby po návrate opäť musel navštíviť lekára v Seredi). Toto riešenie povedané v právnom jazyku znamená poskytnutie osobných údajov o zdravotnom stave lekárovi polikliniky v Košiciach. Keďže tá je prevádzkovaná priamo spoločnosťou ProCare, a.s.  a klient by bol z Mestskej polikliniky Sereď, s.r.o., čo je iná právna entita po právnej stránke ide o poskytnutie údajov tzv. tretej osobe

3., Kto sú to tie tretie osoby ?

Sú to entity patriace do siete ProCare, ktoré prevádzkujú jednotlivé zdravotnícke zariadenia siete ProCare. Zloženie siete sa časom mení, keďže našou ambíciou je rozširovať sieť a zabezpečiť tak čo najväčšiu dostupnosť zdravotnej starostlivosti pre našich klientov v rámci celého územia Slovenska.

4., Musí pacient podpísať súhlas s poskytovaním osobných údajov tretím osobám, alebo to bude vykonané automaticky ?

Pacient nikdy nemusí podpísať súhlas. Nesmieme ho k tomu nútiť a ani to nerobíme. V zmysle zákona o ochrane osobných údajov a zákona o zdravotnej starostlivosti na spracúvanie osobných údajov pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti súhlas klienta nepotrebujeme.

Podľa par 10 ods. 3 písm. ) zákona č. 122/2013 Z. z. prevádzkovateľ spracúva osobné údaje bez súhlasu dotknutej osoby aj vtedy, ak spracúvanie osobných údajov je nevyhnutné na plnenie zmluvy, v ktorej vystupuje dotknutá osoba ako jedna zo zmluvných strán, alebo v predzmluvných vzťahoch s dotknutou osobou alebo pri rokovaní o zmene zmluvy, ktoré sa uskutočňujú na žiadosť dotknutej osoby. V tomto prípade medzi klientom a poskytovateľom vzniká vzťah dohody (zmluvy) o poskytovaní zdravotnej starostlivosti podľa par.12 zákona č. 576/2004 Z. z. predmetom ktorého je záväzok poskytovateľa zabezpečiť zdravotnú starostlivosť v celej sieti ProCare. Spracúvanie osobných údajov klienta je teda nevyhnutné na plnenie tejto zmluvy.

V nadväznosti na vyššie uvedené potom podľa par. 18 ods. 2 zákona č. 576/2004 Z. z. Súhlas dotknutej osoby na spracúvanie, poskytovanie a sprístupňovanie údajov zo zdravotnej dokumentácie sa za podmienok ustanovených týmto zákonom nevyžaduje.

Na čo sa ale súhlas dotknutej osoby vyžaduje, to je súhlas na spracúvanie na účely marketingu a reklamy. Na tento účel osobné údaje klienta môžeme spracúvať len so súhlasom klienta. Ak nám súhlas nedá, tak na tento účel jeho osobné údaje spracúvať nebudeme. Súhlas je samozrejme plne dobrovoľná a nie je podmienkou pre poskytovanie ani zdravotnej starostlivosti ani akýchkoľvek iných služieb v sieti ProCare. Ked nám ho klient nedá tak ho nijakým spôsobom nevyžadujeme plne rešpektujúc slobodnú voľbu klienta.

5.,Čo ak niekto nebude súhlasiť s poskytovaním jeho údajov niekomu inému? Predsa ide len o vzťah pacient - lekár a nie každý si želá, aby sa o jeho osobných údajoch dozvedel niekto iný ako si on želá.

odpoveď viď vyššie k bodu 4

6., Ako je zaručené, že pacienti, na základe poskytnutých údajov, nebudú kontaktovaní tretími osobami kvôli reklamám, súťažiam, že nebudú obťažovaní aby si nejaký tovar objednali ?

V súčasnosti v Mestskej poliklinike Sereď neriešime marketingové aktivity , preto ani nežiadame klientov o takýto súhlas .Ak klienti  nedajú súhlas na spracúvanie osobných údajov na účely marketingu a reklamy, tak od nás ani od žiadnej inej spoločnosti siete ProCare nebudú žiadne letáky ani ponuky či súťaže dostávať.

Spoločnosti ,ktoré sú v Poučení klienta ako dotknutej osoby podľa Zákona č.122/2013 Z.z......nazvaní ako sprostredkovatelia spracovávajú údaje len  na základe požiadavky ProCare a nie plošne údaje našich klientov- pacientov. V prílohe pripájame poučenie klienta , ktoré je k dispozícii pri každej ambulancii.

Sprostredkovatelia sú  tieto spoločnosti:
-Capitol Internet Publisher - je dodávateľ systému na manažment pacientov a dodávateľ medicínskeho systému
-ALCASYS Slovakia -  pripravuje riešenia pre call centrum a sms služby
-Alpha medical a Alpha medical patológia -realizujú na základe požiadavky našich lekárov  biochemické vyšetrenia.

 


Priložené súbory k článku:



Fotogaléria k článku:

24
Autor: Iveta Tóthová
24
Autor: Iveta Tóthová

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Customer relationship management | 05-06-2014 08:25:33
CRM:Velmi zjednodušeně je CRM někdy považován za databázovou technologií podporovaný proces shromažďování, zpracování a využití informací o zákaznících firmy. Umožňuje tak poznat, pochopit a předvídat potřeby, přání a nákupní zvyklosti zákazníků a podporuje oboustrannou komunikaci mezi firmou a jejími zákazníky.

zdroj:
cs.wikipedia.org/wiki/Řízení_vztahů_se_zákazníky
keby to pomohlo.. | 04-06-2014 17:38:38
Cele ProCare funguje sposobom "prava ruka nevie co robi lava".
Este pred casom, ked tu mali "informacny pult" som mal absolvovat odborne vysetrenie, tak som poprosil o termin a pripadne aj moznost objednania u specialistu v BA - rovnako v tamojsom ProCare.
Samozrejme nic sa nekonalo -ziadna moznost.
Toto by som ocakaval od zaciatku v ramci celej ProCare.
Je to akoby mate zalozeny ucet vo VUB v BA a na pobocke v Seredi vas odporucaju kade lahsie.. Divne nie? V ProCare standard..
Nehovoriac o "rovnakom pristupe" v ramci tejto skupiny. Staci porovnat BA a Sered - stale sa bavime o zdrav.zariadeniach toho isteho ProCare..
Seeker | 04-06-2014 16:14:39
Preco ta dotycna osoba vravi taketo info? alebo o tom nevie? Pretoze mna osobne kontaktuju rozne zdavotnicke spolocnosti, ohladom rozneho tovaru !!! Odkial maju kontakt? A taktiez navstevujem zdravotnicke zariadenie v Seredi /prakticky lekar a iny/....

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign