Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Motorkárska sezóna začína, polícia radí vodičom áut aj motoriek

 Prezídium PZSR |MM|    Vonku sa už citeľne oteplilo, a to znamená opäť viac účastníkov na cestách. Po dlhšej odmlke bude potrebné v cestnej premávke si zase zvyknúť na účasť motocyklistov. Onedlho odštartujú „spanilé“ jazdy, motorkárske zrazy, spoločné výjazdy, či cestovanie naprieč svetom. Polícia po každoročných skúsenostiach prináša niekoľko užitočných rád tak motorkárom, ako aj vodičom áut.

 

Prvá obeť tohtoročnej sezóny

     Posledný marcový podvečer vyhasol život len 31 ročného motocyklistu, ktorý v okrese Nové Mesto nad Váhom pravdepodobne neprispôsobil rýchlosť jazdy a v zákrute dostal šmyk. Pád z motorky neprežil.

 

Pre všetkých rovnako

     Nedá sa jednoznačne povedať kto je vinný viac. Raz je to vodič auta, inokedy motorkár. Nie je možné „hádzať všetkých do jedného vreca“, tak ako je mnoho zodpovedných a slušných vodičov, vo všetkých kategóriách sa nájdu aj „čierne ovce“.

      V prvom rade sa treba v premávke navzájom akceptovať. Často spomínané slová ako ohľaduplnosť, predvídavosť, bezpečná vzdialenosť, sledovanie situácie a sto percentná sústredenosť sa zdajú možno ako „klišé“, ale prináleží im veľká dôležitosť. Stačí sa trošku zamyslieť a ich význam si  premietnuť do praxe. Prvé slová po dopravnej nehode, v prípade, že účastníci prežijú, bývajú často: „nevšimol som si, tlačil sa na mňa zozadu, nestihol som zareagovať, pretože sa všetko zomlelo tak rýchlo“.

Pre vodičov automobilov

     V prvom rade si treba uvedomiť a počítať s tým, že už pribúdajú na cesty aj jazdci na dvojkolesových mašinách. Keďže odhadnúť rýchlosť motoriek je pre ich menšie rozmery ťažšie, o to dôležitejšie je častejšie sledovanie spätných zrkadiel a situácie okolo auta.

 

Pre vodičov motocyklov

     Motorkári si musia uvedomiť obrovskú zodpovednosť. Síce je pocit voľnosti a eufórie počas jazdy na dvoch kolesách na nezaplatenie, o to bolestivejšie a tragickejšie môžu byť následky pádu.

 

Rady na začiatok sezóny

     Dôkladne si skontrolujte technický stav motocykla, najlepšie v odbornom servise. Na bezpečnom mieste preskúšajte funkčnosť bŕzd. Nepreceňujte svoje schopnosti a po zimnej pauze jazdite opatrnejšie, aby ste si znovu osvojili potrebné návyky k ovládaniu svojho stroja. Základ je vedieť brzdiť, klopiť a správne a včas zareagovať na krízové situácie. Myslite na to, že motorka nie je auto, rýchlo sa rozbehne a ťažšie zastaví. Prispôsobte rýchlosť stavu vozovky, mokrý povrch môže byť zradný a hlavne šmykľavý. Nebezpečné sú aj kamienky zo zimného posypu ciest. Predchádzajte iba na miestach, kde je to bezpečné a ste si istý, že manéver zvládnete. Život a zdravie pri kolízii môže zachrániť ochranný odev, obuv a doplnky. Jazdcom len v prilbe, rifliach a teniskách či dokonca v šľapkách sa nie len tak bezdôvodne hovorí, že sú darcami orgánov. Takéto oblečenie ich ani pri nízkej rýchlosti nemôže dostatočne ochrániť.

 

Aby ste nenavštevovali svojich kamarátov na cintoríne

     Minulý rok zomrelo na slovenských cestách 26 motocyklistov,  rok pred tým 19. Nikdy neviete, kto sa skrýva pod prilbou. Možno niekto neznámy, ale možno brat, otec, veď v podstate všetci motorkári tvrdia, že sú jedna veľká rodina. Jazdite preto tak, aby ste sa na konci roka mohli pochváliť pozitívnymi zážitkami a tisíckami najazdených kilometrov bez ujmy.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
nepochybne | 10-04-2016 18:30:20
halucinogény ovplyvňujú tvoje /ne/uvažovanie.Preto tláchaš dve na tri ako na komunistickom potlachu.
Peter | 10-04-2016 08:25:05
A ja som mimo obzor.Konec,nechápem tvoje príspevky a neviem ich nejako dať do súvisu.Alebo prestaň brať halucinogény a možno neskôr dáš nejakú zruzumiteľnosť.
akože čože | 09-04-2016 13:34:05
a len tak mimochodom, štvorkolky jazdia na koňský trus alebo výlučky tvojho močového mechúcha ?
Peter | 09-04-2016 13:23:32
Akože čože?Aký súvis so štvorkolkármi v Seredi?To tu môžeš víriť štatistikami a posudkami a rozsudkami celé desťročie a mimo tému.
TOTO by malo | 09-04-2016 12:02:30
byť umiestnené na každom dopravnom inšpektoráte,každej autoškole a aj každej putike kde v pohode čapujú aj vodičom.


Opitý vodič zavinil nehodu s dvoma obeťami. Odsedí si deväť rokov
Vydané dnes o 0:00 Autor: Róbert Bejda
Zdieľať Zdieľať na Diskusia (3) Nahlásiť chybu

Krajský súd v stredu potvrdil rozsudok okresného súdu v prípade tragickej dopravnej nehody pri Vajkovciach. Vodič, ktorý pred siedmimi rokmi v opitosti zavinil smrť dvoch ľudí, dostal deväť rokov.

KOŠICE. Vo februári 2009 sa medzi obcami Vajkovce a Budimír v okrese Košice-okolie stala tragická dopravná nehoda.

Vodič Škody Octavia Igor Horváth (39) prešiel na rovnom úseku do protismeru a čelne sa zrazil s Peugeotom 405.

V ňom zomrel vodič Miroslav Č. a manželka Marta. Igor, ktorému namerali vyše dve promile alkoholu, bol obvinený z prečinu usmrtnenia.

Vinu poprel a časom prišiel s verziou, že zmenil smer v dôsledku defektu.
Tretí posudok

Po sérii pojednávaní na Okresnom súde Košice-okolie dostal vodič škodovky sedem rokov väzenia. No keďže mu do nich súd zarátal aj pred tým uložené štyri roky za týranie, de facto dostal za dva zmarené života iba tri roky. A päťročný zákaz šoférovať.

Krajský súd tento rozsudok s viacerými výhradami zrušil a nariadil \"okresu\" znovu vec prejednať a rozhodnúť.

Po tom, ako obhajoba predložila svoj posudok z odboru dopravy, okresný sudca sa rozhodol doplniť dokazovanie tretím posudkom.

Mal dať odpoveď na verziu, či mohol vybočenie octavie spôsobiť pokles tlaku v pneumatike alebo iná technická porucha.

V septembri 2014 preto súd zaslal spis do Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity.
Znalci: na vine je šofér

Pred letnými prázdninami bol posudok hotový a koncom júla 2015 súd predvolal jeho autorov do Košíc.

Zdôraznili, že kvôli zničeniu kolesa na škodovke môžu vychádzať iba zo staršej dokumentácie. Z fotiek zistili, že prerazenie pneumatiky zodpovedá zrážke dvoch vozidiel a následnej deformácii disku.

Aj s odvolaním sa na posudok iného znalca, ktorý obhliadol vozidlo krátko po nehode a technickú poruchu ako príčinu vybočenia octavie vylúčil, dospeli žilinskí znalci k záveru, že príčinou nehody bola nesprávna technika jazdy vodiča.
Prísnejší trest

Hoci obhajoba naďalej trvala na nejednoznačnosti zlyhania vodiča octavie ako jedinej príčiny vzniku kolízie, súd rozhodol takmer rovnako, ako v prvom rozsudku. Uznal Horvátha vinným, no sprísnil mu trest.
Pokračovanie článku patrí k prémiovému obsahu Korzar.sk

Čítajte viac: http://kosice.korzar.sme.sk/c/8167668/opity-vodic-zavinil-nehodu-s-dvoma-obetami-odsedi-si-devat-rokov.html#ixzz45K1ghz1q
Peter | 08-04-2016 15:22:31
Aj korčulovanie je legálne s všetci rozumní korčuliari ak chcú mať z toho nejaký pôžitok sú na hrádzi. Asi toľko ku štvorkolkárom.
ABCD | 07-04-2016 21:12:21
A nastal koniec diskusie ...
ABCD | 07-04-2016 21:12:20
A nastal koniec diskusie ...
Štvorkolkar | 07-04-2016 20:47:25
Prestavbou som chcel poukazat ze na tej ceste sme plne legalne to k tym policajtom, a takze sa mozeme zdrziavat kde chceme ziaden zakon neporusujeme ani nikoho neobmedzujeme to ze nas je vela a ludia maju cez vikend hlavne cas a vsetci vyjdu von v sobotu tak bohuzial je to hobby co sa rozsiruje a samozrejme su taki ktori jazdia len tam.
Stvorkolkar 3 | 07-04-2016 20:46:36
Som tak isto jeden z tých co ma štvorkolku a poznám skoro všetkých co sme partia všetci mame normálne značky vodičské preukazy a riadne zaplatené poistky za mašiny ... Keby sa chcem voziť po poľných cestách myslíš ze by som vsetko toto absolvoval spolu z STK ?
Štkvolkolkar 2 | 07-04-2016 20:34:01
To kolko stojí prestavba štvorkolky je v podstate jedno.
ma to značky ? Ma! tak co je to úplne jedno kde sa budeme voziť keby značky nemáme tak sme na poľných cestách
Peter pre štvorkolkár | 07-04-2016 20:19:38
Koľko stála prestavba štvorkolky tu asi nikoho nezaujíma,ale čo ľudí zaujíma prečo sa vozíte ako myslov zbavený cez mesto stále dookola aj dve hodiny.Sú aj polné cesty a asfaltové kde sa dá krásne jazdiť.Len tam by vás nikto nevidel že.Myslíš si že štvorkolky patria do mestskej premávky?Ja a veľa ľudí si myslí že určite nie.To je len čisto frajerina,
Štvorkolkar | 07-04-2016 19:55:55
Pán \"Motorkári nevadia\" som jeden z ľudí, ktorí vlastnia štvorkolku, táto mašina prešla prestavbou francúzskou firmou aby bolo homologizovaná na európske normy a stálo to viac než si myslíte a to len preto aby sa mohla zaradiť na cestu, všetky svetlá majú éčka, výfuky bohužial tlmiče majú inak by nebola možná prestavba, taktiež absolvovali emisnú a technickú prehliadku a sú plne prestavané na naše podmienky, spĺňajú všetky normy, preto aj keď sme boli zastavení policajnou hliadkou (neraz) vždy sme obišli bez pokuty, pretože sú od konštrukcie až po papiere a podobne v úplnom poriadku, hovorím v množnom čísle lebo poznám skoro všetkých v okolí a neraz som bol pri tom ako sa menili výfuky či smerovky aby sa dali prihlásiť, ďalej skoro každá mašina obsahuje logo firmy na konštrukcii, ktorá robila prestavbu a môžete skúsiť sa sťažovať na skoro 2000 eurovú prácu, k tým motorkárom len toľko, že majú oveľa vyššie zvukové stopy a vo väčšej intenzite ako hociktorá štvorkolka, blíži sa leto a s tým aj hobby motorky, štvorkolky atď, ak chcete aby radšej kupovali drogy ako robili hluk tak nech sa páči je to vaša voľba ale neobmedzujte druhých. Kým nespôsobujú nehody a ujmy na životoch je to myslím všetko v poriadku. Pekný deň prajem
Motorkári nevadia... | 06-04-2016 17:05:53
....ale v Seredi retardi na štvorkolkách bez tlmičov.... Hlavne v sobotu, nedelu sú dosť otravný. Čo na to polícia? V Seredi asi nič
Moto | 05-04-2016 09:11:12
Pozri dvakrát zachrániš život.

http://www.smf.sk/supermoto/c-789/bezpecnostnu-kampan-pozri-dvakrat-zachranis-zivot-zapoj-sa-aj-ty/

http://pozri2x.motoride.sk/

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign