Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Moratórium, čas na premýšľanie...

redakcia SOLDátum13. 03. 2014 23:17:28TémaAktuálne témy
200

Ján Budaj |  Moratórium je o.i. aj čas na premýšľanie : o hlave aj o štáte. Štvrté priame voľby hlavy štátu sa majú odohrať v zaujímavom dejinnom kontexte : v roku 2014 (presnejšie zajtra) uplynie 75 rokov od nášho veľkého štátneho zlyhania (Tisov vojnový štát). No pripomenieme si aj 70 rokov od vypuknutia SNP a 25 rokov od demokratickej revolúcie v r. 89. V týchto troch výročiach sa odráža veľa, ak nie skoro všetko o tragédiách aj sláve nášho politického príbehu. A niečo hovorí aj fakt, že voľby hlavy štátu sú v situácii, kedy v republike vládnu opäť bývalí komunisti, kontrolujúc skoro všetky štátne, bezpečnostné a do nemalej miery aj súdne a kontrolné inštitúcie. Pripustili sme to slobodnou voľbou. Teraz dúfame, že takou istou cestou ich - ak všetko pôjde normálne - pošleme od moci aj preč. Ak by nebol budúcim slovenským prezidentom opäť komunista - urobili by sme ku tomu veľký krok !

Za zmienku stojí aj zahraničný kontext sobotných volieb : na východ od nás sa práve odohráva dráma, ktorá sprvu pripomínala Nežnú z r. 89, teraz už menej... Sledujeme z prvej rady, ako sa môžu udalosti zvrtnúť, ak sa verejnosť nechá rozoštvať a odviesť od toho podstatného... Ale povie tento trojitý dejinný kontext niečo voličom v sobotu 15.marca 2014 ?

Prial by som si, aby áno. Aby si ľudia pri voľbe uvedomili, že vysielajú do našich novodobých dejín ( a do sveta) dôležitú správu o stave našich myslí, aj republiky. Koho si zvolíme po troch prezidentoch s komunistickou minulosťou? ... Výber uchádzačov je napohľad veľký. Zaberá obnovovanie sentimentu za MDŽ a starými časmi (a kandidát, čo chce budovať istoty jednej strany) . Ale je tu aj veľa voličov, čo vidia spásu v niekom celkom novom. Máme kandidáta aj pre tretiu možnosť – môžeme si vybrať politika, o ktorého výhrach a prehrách vieme presne tak, ako o tých svojich... ale chceme to? K vážnejšej reflexii neponúkali ani médiá, ani analytici. Akoby politika bol iba marketing produktov. Skoro nič nezaznelo o skúsenosti, plynúcej s nášho cca štvrťstoročného demokratického voličského a občianskeho putovania. V ne-komunistickom segmente voličov možno práve preto prevažuje, obávam sa, ľahkovážna túžba zvoliť kohosi nového, s kým nás nepúta žiadna minulá skúsenosť. Len aby nebol doteraz v politike ! Chceme kandidáta, čo nás nenúti obzrieť sa dozadu, na vlastné minulé voličské rozhodnutia (zvlášť na tie trápne a nešťastné). Zdá sa, že napriek "roku výročí" sme v kampani premárnili šancu využiť prezidentské voľby na reflexiu úspechov a prehier štvrťstoročia politickej slobody na Slovensku. Veru už dlho a priľahko odhadzujeme draho zaplatenú politickú skúsenosť , pochybujúc, že sa v nej dá nájsť nejaké poučenie. Politikov sme si vykreslili ako klamárov a chamtivcov, na rozlišovanie niet nálady. Preto toľkých priťahuje možnosť schmatnúť z volebného pultu zasa len nejakú novú hračku s ospravedlnením, že „on sa mi páči“. Voľba nového a neznámeho je u nás už viac ako desaťročie nešťastnou črtou voličského chovania nekomunistického voliča. Aj preto tu vládne SMER! Priveľa voličov chce vyhmatnúť z volebného klobúka nejakú stranu či človeka bez chýb ... a to iba tak, pokusom a omylom. Taký človek však medzi sobotnými kandidátmi, ani nami samými, nie je. Skutočne racionálny výber môžeme urobiť iba medzi tými politikmi, ktorých správne aj chybné verejné postoje dlhodobo sledujeme a hodnotíme. Vtedy si naozaj vyberáme. Ak by sme ale mali vyberať na takomto základe, potom už v sobotu toho na výber nie je tak veľa...
Ja si z tých zopár kandidátov, ktorých verejné postoje sú dlhodobo známe a hodnotiteľné, vyberám Milana Kňažka. Jeho budúce chovanie v pozícii hlavy štátu mi prichodí vypočitateľné a s ohľadom na súčasnú jednofarebnú moc aj pre slovenskú demokraciu prospešné.

 

zdroj: FB


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 16-03-2014 10:53:16
Tento autor článku- baretkár bol tak neschopný , že ho za socíku pri úteku chmatli na hraniciach a dali do basy.Každý "informovaný" občan vedel ako sa dá "legálne" dostať na Západ! A teraz sa baretkár priživuje na politike, xixi... že vraj disident,xixi
anonym | 15-03-2014 16:07:33
kazdy nemoze pracovat u seba jak tyn iekto musi na niekoho aj robit. a nech sa ty dari ked sy sikovny,kazdy nema to scastie a keby skapaly komunisty tak skape pol slovenska.
pre dochodcu | 15-03-2014 16:03:22
Vážený dôchodca, nie som otrok a nepracujem u nikoho.Pracujem sam u seba v tejto veci som slobodný, nikdy som na nikoho nepracoval a ani nebudem,viete si to predstaviť vôbec?NECH ŽIJE DEMOKRACIA a nech skapú komunisti.
dôchodca | 15-03-2014 11:53:40
pre pre anonym realita 15-03-2014 11:20:08
Máte úplnú pravdu, až na tú skutočnosť, že ste otroci, a tí u ktorých robíte sú novodobí otrokári. Nech žije demokracia, o ktorú sa zaslúžili nezabudnuteľní tribúni, ktorí majú na ksichte kožu zo psa a opakovane sa keď vycítia príležitosť pripomínajú zbedačenému národu, ktorému už raz dopomohli.
za 25 rokov | 15-03-2014 11:24:32
po vojne sa dokazala zrodit a fungovat stredna vrstva obyvatelstva..za 25 rokov po tzv. neznej, sa dokazala tato vstva uplne znicit a pochovat
pre anonym realita | 15-03-2014 11:20:08
tolko co sa slubuje uz dvadsatstyri rokou tu ozaj mohlo byt svajciarsko aj nemecko,kedy chces aby bolo ved any nase deti sa ho nedoziju. ze sme boli zadlzeny co teraz sme neny? lahko sa im hospodarilo ked rozpredaly fabriky byty ktore havel nazval kralikarne. tato vase demokracia co postavila pre obycajnych ludi,akurat tak zahranicnym investorom odpustili dane a pod.robime u nich za almuznu sme otrokari vo vlastnej krajine . to sme dosiahli,ze par ludi sa vozi na drahych vozoch,jachtach,letadlach atd.
dôchodca | 14-03-2014 20:48:05
Už som si myslel, že druhý tribún sa ani neozve. A hľa akého kandidáta doporučuje - spolutribúna. A tá posledná veta jeho príspevku je celkom pravdivá, lebo skúsenosti z členstva v toľkých stranách má málokto, čo je náznakom jeho chovania v pozícii hlavy štátu - kade ho hnali, tade utekal.
gulak | 14-03-2014 13:48:27
Presne tak-treba rozmýšlať a nie tu písať bludy-november 1989-to bola,len fraška pre obyčajných ľudí,zistili sme to,ked sa tzv.chartisti dohodli s komančami na delení moci a majetku-a že tu nič nefungovalo a bolo to pred zrútením-úplna demagogia,ved keby tu nič nefungovalo,tak by pri zlodejskej privatizácii nevznikli miliardári-a že sa tu zlikvidovali podniky a poľnohospodárstvo,nebolo kvôli tomu,že boli nefunkčné,ale zlikvidovalo sa to preto,aby sa sem zo zahraničia vozil materiál,stroje,tovar,potraviny(skôr otraviny)a pod.-tak tu nešírte bludy,čo sa tu postavilo od r.1989-supermarkety,montážne haly,aquaparky a predražené byty,na ktoré sa ľudia zadlžujú na desiatky rokov-a že vraj je tu demokracia a ľudia si môžu povedať svoj názor-to je fakt pravda,ale následky pocítite hned-nie som zástanca komunistov,to čo som napísal je realita...
pre anonym pre realita | 14-03-2014 13:13:08
Aby som nikoho neurazil,takze ako nazvat ludi,ktori si myslia,ze potom vsetkom co sa udialo v Europe a aj vRusku,v 89 roku ,sme si mohli u nas i nadalej budovattakzv,socializmus.Vsetky tie ;vydobytky Socializmu boli dotovane,preco myslite,ze sa to vsetko zrutilo.Mlelo sa z posledneho,proste to skrachovalo vsetko hospodarsky ale aj ideologicky.Asocialov sme mali aj za socializmu,vsetkych tych namestkov,funkcionarov,osvetovych pracovnikov,tajemnikov a co ja viem ako sa vsetci volali.To si ozaj myslite,ze Slovensko mohlo existovat dalej tak ako do 89.roku?Aj taka domnienka,ze ked sa da hospodarstvo do Slovenskych ruk.ze nam bude lepsie?myslite ze ti Vas nebudu zdierat?Ludia .hlavne rozmyslajte,a neporovnavajte sa hned z Nemeckom a Svajciarskom,Urobme si poriadok sami medzi sebou,to ako to momentalne na Slovensku vyzera,to je problem celospolocensky,teda Slovensky,nevinte hned zasa inych.Korupcia rodinkarstvo zavist a chytracenie.podvody kriminalita netorelancia k inak zmyslajucim,ba dokonca rasizmus a etnicka neznasanlivost,prehnany konservatizmus a to vsetko usti potom k extremizmu.A aj ked sa to mnohym nebude pacit,sami sme si na vine.
ovčania | 14-03-2014 12:17:11
Vracať sa mi chce z tých príspevkov...luza sa nevie o seba postarať, potrebuje vodcu,alfa samca,otrokára....demokraciu nevieme spravovať, nie sme naučený rozmýšlať a iba čakáme čo nám "dajú",robotu nech nám dajú, peniaze, niečo v telke nech dajú...najlepšie nám bolo keď sme nemuseli nič robiť,len sa válať a piť po štátnych podnikoch a niečo si do rodiny ukradnúť, nič nemať a byť zaostalý...s takouto lúzou tu majú mladí ludia pokračovať v živote???Sa nečudujete, že odtialto utekajú. V sobotu to národ opať potvrdí,predpovedám Fico(SMER-SD)32%, Kiska (SMER-SD)27%, Hrušovský (SMER-SD)6%, Čarnogurský (SMER-SD)3% a hotovo.
realita a minulost | 14-03-2014 12:01:54
najlepsie by bolo, nechat minulost minulostou, zacat budovat slovenske podniky a druzstva a tych, ktori rozpredali republiku po 89 za "drobne" pozatvarat a zhabat im majetky, aby sa dalsi chrapuni o take nieco v buducnosti nepokusali.
Realita | 14-03-2014 11:36:19
Cely problem je ze zapad nas totalne znicil. Dufali sme ze budeme na urovni Nemecka, Francuzka, Anglicka, USA. Zaslepenost a vidina za bohatstvom nam zakryla oci. To zapad nas potreboval nie my ich !
Bohatstvo zapadnych krajin spocivalo z rabovania hlavne africkych a inych statov kde vyuzivali lacnu pracovnu silu.
Zapadne silne krajiny po 89 roku rychlo vyuzili sancu a zo slovenska si spravili lacnu pracovnu silu. Takze teraz sme neoficialne nemeckou, FR, UK, Americkou koloniou.
A nikdy nas nenechaju aby sme ekonomicky vzrastli ci uz bude u nas vo vlade ten alebo ten. Budeme vzdy ich lacnou pracovnou silou a tym budeme tahat ich domacu ekonomiku.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 14-03-2014 09:54:08
anonym | 14-03-2014 09:34:58 | - skuste porozmyslat a identifikovat, kto sposobil stav, ktory na Slovensku teraz je.
Konkretne a menovite. Analyzujte.

Mala napoveda:
- ak si kupite auto, opijete sa, vyjdete nim na choidnik a zrazite nim 10 skolkarov na vychadzke, bude to chyba vyrobcu auta, alebo Vasa?
anonym | 14-03-2014 09:34:58
keby ste neboli aj s knaskom a tebe podobnym vyskakovali v 89 tak mohol byt pokoj. vy ste to vsetko rozdrbali,cely stat.nevim co chcete uz zachranovat. vy ste sa nabalili a kaslat na chudobu. kde boli vtedy bezdomovci a podobny asocialy.bola socialna istota dnes co je. vas pozavirat ne komunistov,vtedy bolo vsetko co ludia potrebovali,hlavne istota ze mal clovek dat co do huby.
J.R nem | 14-03-2014 06:57:46
Dobry den toto je po dlhom case skutocne velmi dobry clanok,ktory presne analyzuje volebnu kulturu na Slovensku.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign