Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Morálka a úcta k pacientovi - kde si ?!

Stanislava ŠebeňováDátum08. 04. 2014 13:50:16TémaBlogy
991

V menších mestách sa v posledných rokoch vo veľkom rozbehol očný biznis. Miestny oční lekári sa rozhodli, že sú odborníci na celú problematiku očí a založili si svoje vlastné optiky. Otvoriť si optiku pre nich nebol žiadny problém. Miestne pomery poznajú výborne.

Nedá sa sedieť na dvoch stoličkách naraz. Veta, ktorú pozná snáď každý. Koľko krát si povzdychneme a povieme: „A čo sa mám rozdvojiť?!" Robiť kvalitne dve veci naraz sa jednoducho nedá. Už za čias našich starých rodičov platilo zlaté pravidlo: Šuster, drž sa svojho kopyta!

Ak je niekto vo svojej profesii odborník, je logické, že nie je odborníkom v profesii inej. Stať sa totiž odborníkom trvá dlhú dobu. Chce to prax a množstvo skúseností. Ak som dobrý pekár neznamená to, že som automaticky aj odborník na pece. Kam tým mierim? V menších mestách sa v posledných rokoch vo veľkom rozbehol očný biznis. Miestní oční lekári sa rozhodli že sú odborníci na celú problematiku očí a založili si svoje vlastné optiky. Otvoriť si optiku pre nich nebol žiadny problém. Miestne pomery poznajú výborne. A problém tiež nebol zabezpečiť si zákazníkov. Veď celé mesto a okolie k nim chodí do ambulancie.  Sú v meste „pánmi doktormi ktorých si netreba pohnevať" a tak, ak po vyšetrení dostal pacient odporúčanie na nákup v optike patriacej doktorovi, neváhal, a so slepou dôverou si tam okuliare kúpil. Očný lekár je očný lekár a očný optik je očný optik. Očný lekár skúma oko ako ľudský orgán a očný optik sa zaoberá viac fyzikálnou stránkou veci. V takýchto optikách môže byť zrak dobre vyšetrený, ale nie je tam záruka kvalitne zhotovených okuliarov. A uvedomte si, že zrakom vnímame 80% informácií. Sú to dve odlišné povolania! Mne to pripomína situáciu keď by som  nechala operovať zdravotnou sestričkou.  Aj sestrička aj lekár-chirurg majú predsa zdravotnícke vzdelanie, tak aký problém? Myslím že každý inteligentný človek ten rozdiel cíti.

Nehádžme však všetkých do jedného vreca. Sú aj takí oční lekári, ktorí rozdielnosť týchto dvoch povolaní, očný optik a očný lekár, pochopili a sami uznávajú že tieto dve povolania majú iný základ. Rada by som pre objasnenie problematiky použila slová veľmi dobrého, známeho očného lekára: "Zložil som  Hypokratovu prísahu a som lekár. Chcem byť dobrým očným lekárom-špecialistom. Preto musím stráviť veľa času sledovaním, čo je nové vo svete oftalmológie.  Veda letí rýchlo dopredu. Ak by som viedol optiku nebudem mať čas na rast odbornosti. Jednoducho nedá sa sedieť na dvoch stoličkách naraz." Myslím že k tomu niet čo dodať. Do dnešného dňa  máme na Slovensku približne 15 očných lekárov, ktorí sa rozhodli naštudovať si aj problematiku očnej optiky a spoznať tak problematiku komplexne. Chceli vedieť viac. Dodatočne vyštudovali aj odbor očný optik. Prešli riadnym prijímacím konaním, riadnymi záverečnými skúškami. Klobúk dolu pred nimi!

Začiatkom roku 2014 prebehla certifikácia očných optík po celom Slovensku. Teraz si môže každý človek overiť či optika, ktorej chce zveriť starostlivosť o svoj zrak spĺňa zákonné požiadavky a je aj odborne spôsobilá. Stačí keď bude na dverách hľadať certifikačnú nálepku Optickej únie Slovenska. Zoznam je tiež prístupný aj na jej internetovej stránke. 

Vráťme sa však k podstate. Vyššie opísané optiky obchádzajú zákon ako je to len možné. Nespĺňajú požiadavky na rozlohu v m2, obsluhujúci personál nie je vyštudovaný v odbore očný optik (pritom podľa zákona by okuliare zhotovené podľa predpisu z ambulancie očného lekára mal pacientovi vydávať len očný optik). Samotnou kapitolou je zodpovedný zástupca. Zodpovedný zástupca je veľmi dôležitá osoba. Bez takejto osoby, ktorá spĺňa zákonom dané požiadavky si optiku jednoducho neotvoríte, nepovolia vám ju úrady. Jeho meno musí byť uvedené na dverách predajne. Pri vydávaní povolenia na prevádzkovanie očnej optiky sa morálne zaväzujete, úradníci teda automaticky predpokladajú, že zástupca bude v predajni prítomný. Veď je z titulu svojej funkcie zodpovedný za odbornosť prevádzky, za každé vydané okuliare. Ak by ste však predsa len rozhodli hľadať zodpovedný zástupcov v optikách patriacich lekárom, hľadali by ste márne! Sú to väčšinou osoby umelo nastrčené, najlepšie z iného okresu. Pri bližšom skúmaní zistíte, že sa mená zodpovedných zástupcov v týchto optikách opakujú. Raz v Seredi, raz v Bratislave, alebo v Ivánke pri Dunaji a tiež v iných "optikách"  po celom Slovensku.

Za vrchol absurdnosti a hazardu zo zdravím Vašich očí sa dá považovať odporučenie lekára po absolvovaní očného vyšetrenia v ambulancii na nákup okuliarov cez automat umiestnený priamo v priestoroch ambulancie, alebo pri ambulancii očného lekára. Automat obsluhuje sestrička, ktorá sa takto degraduje do úlohy nahánačky peňazí a provízií z predaja pre doktora. Navyše takýto systém už hraničí aj zo základnými morálnymi hodnotami, ktoré by mal lekár vo svojom postavení mať. O optickej kvalite je škoda hovoriť. Osobne to považujem za najväčšie okrádanie pacienta. Morálka a úcta k pacientovi, kde si?!

Stanislava Šebeňová

 

pôvodný text uverejnený na: http://stanislavasebenova.blog.sme.sk/c/353566/Moralka-a-ucta-k-pacientovi-kde-si.html


Fotogaléria k článku:

991
Autor: Stanislava Šebeňová

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Namyak | 16-05-2014 21:55:31
Taktiež netŕpnem nad PC, pokiaľ pribudne nová odpoveď v diskusii. Očividne Vám záleží na tom, p Stanislava, koľko ľudí ohúrilo Vaše PR...
Janka73 | 16-05-2014 20:09:47
Pani Stanislava, ja som pracujúca žena, naozaj nemám čas každý deň pozerať či nepribudli nejaké komenty...
Svoj názor som už aj tak vyjadrila... K pani doktorke už chodím roky a mám pocit, že svoju prácu robí velľmi zodpovedne, odborne a ľudským prístupom. To čo robí potom a vo voľnom čase- to je osobná vec. Ako aj každého z náz, že? ;)
stanislava5 | 14-05-2014 20:14:14
Je zaujímavé ako rýchlo prestali reagovať Marta, Milan, Janka73 a Namyak keď boli konfrontovaní s otázkami či si klamem. Trafená hus zagágala.
gulak | 13-05-2014 14:40:58
Hmm,v tomto našom štáte sa pacient každodenne stretáva s biznisom,ale napr.neviem pochopiť,že prečo sa fetákom rozdávajú zadarmo striekačky,ihly a pod. ale Vy ked dostanete predpísané nejaké inekcie,často si ich musíte zaplatiť,lepšie by bolo tým fetákom rozdať zlaté dávky a ráno ich tuhých zozbierať a poslať do kafilérie...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 13-05-2014 05:03:33
Najhorsie pri zdravi je, ked biznis zacne vitazit nad odbornostou. Dopalti na to jedine pacient, ktory to vsetko v konecnom dosledku este aj zaplati.

Myslim si, ze pri takomto clanku by invektivy mali ist mimo a diskutujuci by naozaj mali pouzivat argumenty.

Preto otazka: - myli sa autorka blogu? Klame? Zavadza?
Marta | 12-05-2014 23:06:11
Aha a skutoční odborníci sú v Seredi oproti pošte ?
Stanislava | 12-05-2014 10:04:21
Som členkou dozornej rady Optickej únie Slovenska. Ešte raz Slovenska, nie Serede! Asi ste si nevšimli, že blog bol uverejnený na sme.sk na na stranku seredonline prisiel nasledne. Z titulu odbornosti je mi ľúto všetkých pacientov, ktorí nevyužívajú svoje právo starostlivosti o zrak u skutočných odborníkov. Môj osobný život je môj osobný, nie Váš. Takéto útoky sú veľmi úbohé.
Marta | 08-05-2014 12:52:18
Asi niekomu už poriadne tečie do topánok, keď pri štyroch optikách potrebuje očierňovať a tak súperiť o svojho zákazníka. Pokiaľ sa robilo pre neho za babku, to bolo v poriadku. Strašné, hanba! Ľudia, čo si píšu toľko titulov, by sa nemali takto znížiť. No čo už, titulmi sa "chochmes" nenadobúda :-(
Namyak | 07-05-2014 22:01:02
Trošku som využil Google:

http://www.optikmorvay.sk/optik-morvay/odborna-starostlivost/

Stačí si všimnúť autorov tohto textu a každému musí byť hneď jasné, o čo sa jedná, resp. akú úlohu mal tento článok plniť...
Janka73 | 06-05-2014 08:10:01
Keď som čítala článok, nebolo mi úplne jasné o čo pani Šebeňovej ide... Po prečítaní komentu pána Milana a ozrejmení vzťahov a súvislostí som to veľmi rýchlo pochopila :-D Vďaka...
Milan | 23-04-2014 12:10:05
Pani Šebeňová,
len by ma zaujímalo, či ste článok písali ako členka Optickej únie Slovenska (a pod vašim menom by som našiel aj iné príspevky smerované konkrétne, ako v tomto prípade na pani doktorku) alebo ste to skôr písali v osobnom záujme a záujme pána Morvaya, majiteľa optiky v Seredi, ktorý je vašim partnerom a otcom vášho dieťaťa, a článok má teda predovšetkým zámer reklamy...
Stanislava | 15-04-2014 11:28:30
ďakujem prispievateľom v mojom mene. StankeI sa naozaj pre ukrátenie života ospravedlňujem. Zaujímalo by ma, či pochopila text.S pouzitim terminologie sucasnych osnov slovenskeho jazyka by som to nazvala: citanie textu s porozumenim.Pretoze mam z jej reakcie pocit, ze jej o pochopenie vobec neslo. :-(
Stanke II tiež dakujem za reakciu. Vas prispevok je strohy, vystizny ,ale na moj vkus prislis expresivny.
Je pozoruhodne, kolko dam s menom Stanislava zije v Seredi a okoli!
Stanka | 15-04-2014 10:21:58
Stanka, hlboko sa Ti ospravedlňujem! Asi naozaj platí tvrdenie: Nehádž perly sviniam. :-)
Stanka | 11-04-2014 13:37:47
Mňa si ukrátila o 2 roky života so svojou gramatikou.
Jozef | 09-04-2014 16:44:33
Dakujem p. Stanislava ze Vasu reakciu.
Moj koment bol vlastne len na zaklade jednej Vasej vety v clanku -Sú v meste „pánmi doktormi ktorých si netreba pohnevať"..
Presne tieto slova som totiz pocul z ust p. M., ked som si dal po troch reklamaciach "inde", spravit MF okuliare.
Sice tiez spravil p.M. chybu, ale nakoniec, ako som pisal vyssie - je to "moj" optik.
A to, ze je stale studentkou - som myslel, ze uz skoncila.
Takze asi uz skoncila ;-)
Este raz - dakujem a dufam, ze vyberiete tych dobrych.
Len aby ste to pri starostlivosti o 7-ich (?) stihala.
Stanislava | 09-04-2014 15:55:47
Opticka unia Slovenska je nasledovnikom Komory ocnych optikov. Preto ma velku vahu. Je riadne zaclenena aj v medzinárodných strukturach. Je garanciou odbornosti svojich clenov. Neustale sa snazi o ich vzdelavanie a tym rast odbornosti, napr, oraganizovanim odbornych kongresov.
Rada by som uviedla na pravu mieru Vase tvrdenia. Pani doktorku pôsobiacu v Seredi osobne nepoznam no viem že nie je optička. Je len studentkou sukromnej optickej skoly v ČR. Zdoraznujem slovo sukromnej. Hlavnou podmienkou ukoncenia studia je zaplatenie 78000 CZK. Prave jej zodpovedny zastupca, ktory jej kryje optiku, je clovek, ktory tam mozno ani raz nebol. Tak ako pisem v clanku. Iba sa nachadza na jej vyplatnej listine. Pan Studnicky je totiz aktivny optik vo svojej optike, v Ivanke pri Dunaji. V jej pripade by ma naozaj zaujimalo ako dokaze zvladat tolko funkcii naraz (pisete ze je aj poslankynou)? Co spravila pre ludi, ktori ju volili? Vyzera to zatial tak, ze mandat jej posluzil len na svoj biznis.

Jozef | 09-04-2014 12:37:04
Zaujimavy clanok, aj ked....
p.Sebenova, preco s myslite, ze nejake zdruzenie, ktore si da honosny nazov OUS, je garanciou kvality v optobiznise?
Aj ked je pravda, ze "mojim" optikom v Seredi sa stal zrovna ten jediny, ktory tu nalepku ma.Ale nie pre tu nalepku, ale preto ze bol a je najlepsi.
A aj ked je pravda, ze doktorka, poslankyna a opticka + majitelka predajne v jednom toho asi moc stihat nebude,
kde je zaruka, ze nejake zdruzenie vyberie tych najlepsich?
Alebo to budu len Vasi clenovia?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign