Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Mesto odsudzuje dychovku na zánik

Ing. Marcel ČervenkaDátum02. 12. 2011 15:55:12TémaKultúra
120

 

Po 90-ročnej tradícii, ktorú tento kalendárny rok oslávila v našom meste (ako jedno z najstarších telies v širokom okolí), stojí dnes dychová hudba pred svojim zánikom. Príčin je viac, no väčšina má jeden spoločný menovateľ – fatálny nedostatok finančných prostriedkov na financovanie ďalšej existencie, resp. činnosti. Hmotné potreby po desaťročiach používania dosiahli svoju medzu životnosti a roky nezáujmu kompetentných a odsúvanie problémov umeleckej činnosti (vo všeobecnosti) na poslednú koľaj sa podpísali aj pod prípad dychovej hudby. Je veľká škoda, že mesto nemá záujem na udržaní (a už vôbec nie na rozvoji) svojho nehmotného kultúrneho dedičstva. O to smutnejšia je táto skutočnosť vzhľadom na fakt, že aj napriek veľmi ťažkým podmienkam sa dychovej hudbe predsa v poslednom roku podarilo nájsť si niekoľko nových mladých členov a má tak veľký potenciál byť prínosom pre mesto a šíriť jeho dobré meno. Žiaľ, umelecká činnosť v našom meste nemá žiadne zázemie a nie je vôľa ho ani vytvoriť, takže svedkami jej postupného zániku pravdepodobne nie sme posledný krát.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Marek Gábriš | 05-12-2011 10:49:33
Aby si kapela ako je napr.Sereďanka kde je viac ako 14 členov zarobila na svoje pôsobenie sama je dosť nereálne. Cieľom dychoviek v dnešnej dobe nie je si na seba zarobiť ale prežiť. Prežiť pri takom prístupe ako mestský predstavitelia Sereďe majú k podobným organizáciám ako de DH je ťažké . Prečo chce teda mesto odpísať perspektívnu , omladenú kapelu. Nepodporenie dychovej hudby v meste je odrazom toho že predstavitelia nemajú absolútne záujem o programy pre hlavne starších občanov , ktorí ale paradoxne mestu z daní najviac platia.
Robo Horvath | 05-12-2011 10:30:47
Presne a trefne napísané pán Majko a ja len už dodám, že dôsledkom takéhoto ťahu je to, čo som tu už písal, že asi 5 či 6 ľudí na mestskej šachovnici má pod kontrolou úplne všetko aj včetne komisií a potom je výsledok, že niekto má hojno a iní majú hov*o.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 04-12-2011 22:24:42
Za kazdych okolnosti je konecne nevyhnutne dosiahnut spravodlive delenie financnych zdrojov medzi vsetkych a to bez zvyhodnovania vybranych klubov ci OZ. Posudzovanie musi byt na odbornikoch a nie na amateroch, ktori su do rozhodovania ucelovo dosadeni. Toto je vecou celej spolocnosti. A malo by to zaroven byt prioritou volenych funkcionarov.
Robo Horvath | 04-12-2011 22:02:21
Ja túto hudbu až tak nemusím, ale pokiaľ dostávajú dotácie športové kluby , tak nevidím dôvod prečo by nemalo dostať určitú dotáciu aj toto združenie. Netreba zabúdať nato, že tento žáner počúvajú hlavne dôchodcovia a ľudia asi po štyridsiatke, teda ľudia, ktorí za svoje životné obdobie najviac aj prispievajú do mestského rozpočtu a preto si zaslúžia títo ľudia to počúvať aj naďalej.
Ages | 04-12-2011 21:07:55
Pre: anonym | 02-12-2011 17:21:40 a asdf | 02-12-2011 17:04:17

Jasné treba podporiť všetky žánre...
Ale Dychovka je Tradícia a Reprezentuje Sereď.
Marcel Červenka | 04-12-2011 20:51:31
Neberte to prosím ako urážku, v žiadnom prípade to tak nie je myslené, je to len konštatovanie, resp. prirovnanie - porovnávate "jablká s hruškami"

Ako chcete porovnávať školu so súborom? Škola predsa poskytuje služby žiakom a za to jej žiaci platia. Členovia umeleckého súboru sú ale tými kto službu poskytuje (aj mestu) a nie tými, komu je služba poskytovaná, myslíte si že by mali súboru ešte za to platiť? (Pripomínam, že do činnosti samozrejme ešte aj investujú). Absolútne nechápem kam týmto "argumentom" mierite.

Druhá vec - každý umelecký subjekt má svoje špecifiká, napr. zbor nepotrebuje nástroje a má oveľa menšie nároky na ozvučenie (asi len pri sólovom speve a to je myslím väčšinou zabezpečené priamo v kostoloch, kde zrejme väčšinou vystupuje alebo organizátorom podujatia, príp. k doprovodnému nástroju), ak vôbec má alebo potrebuje vlastné, a takisto má pravdepodobne menšie nároky na notový materiál, má zase ale svoje iné špecifiká ohľadne systému práce alebo počte členov napr. - nemôžem to ale zodpovedne prehlásiť a môžno sa v niečom mýlim, na to by bolo dobré vyjadrenie zástupcov zborov

napr. Metropolis, ktorý ste spomenuli je moderná kapela - schválne nechcem použíť slovo komerčná (myslené vzhľadom na načatú tému v predošlom príspevku) aby to nevyznelo urážlivo vzhľadom na hudobný štýl (dúfam, že sa na mňa členovia kapely nenahnevajú že som to slovo vôbec napísal), ktorá ale, pokiaľ mi je známe nehrá nejaký folklór a neudržuje tým miestne tradície, samozrejme okrem iného pozitívne zviditeľňujú mesto a možno aj odohrali nejaký ten koncert zadarmo, naozaj neviem, ale - bez urážky, keď sa mesto bude chcieť prezentovať napr. v cezhraničnom styku, pri kultúrnych výmenách partnerských miest koho tam pošle?

Moja pointa je - zase bez urážky, ale hádžete všetko do jedného vreca, treba si uvedomiť aké sú medzi jednotlivými zoskupeniami rozdiely - funkčné, v možnostiach, v účele, v nárokoch na chod, v prínose, zložení, atď... - myslím vo všeobecnosti nie len práve o týchto konkrétnych, ktoré ste uviedli

Čo sa týka iných zoskupení ako nás a ich podpory, nechcem a ani nemôžem dávať vyjadrenia za nich, ak máte možnosť, zistite si ako to je a bolo, možno budete prekvapený. Každopádne v príspevku nižšie som uviedol verejné linky, kde sa dajú pozrieť pridelené dotácie v kultúre aj športe.

K 2% - cca. 200 euro
AKO ? | 04-12-2011 18:54:17
P.Červenka , ako funguje Seredský dixilend?
Metropolis ?
Gaudete ?
Zvon ?

A mnoho iných ? Myslíte si že im niekto platí zvukára ,vedúceho ,cestovné ,noty ,dokonca nástroje ?

Nebláznite ,aj rodičia , ktorých deti chodia na nejaký nástroj ,platia za to , súkromne , alebo v Umeleckej škole.Vrátane nástrojov .Nenapísali ste , koľko ste vybrali na 2% .
Marcel Červenka | 04-12-2011 17:57:42
Ja sa ale ešte spýtam inak - viacerí diskutéri tu narážali na vedenie kapely a na to, že dychovka by mala byť samostatným komerčným subjektom = starať sa sama o seba, bez účasti mesta. Odhliadnúc od toho, čo dychovka urobila pre mesto a čo už bolo písané nižšie - keď máme my fungovať ako samostatný subjekt, prečo teda tak nefungujú športové zoskupenia a prečo napr. zbory? Môžete sa ich na to spýtať, prečo sa to ani nedá, ja myslím, že som na to do veľkej miery aj odpovedal. Ale keď má niečo platiť pre nás, tak prečo teda nie pre všetkých rovnako? Nie je toto diskriminácia? Prečo jedni majú byť podporovaní a má im byť umožnený aj rozvoj a prečo my tu máme zaniknúť? O čo sú umelecké subjekty menej ako športové? Menej reprezentujeme a zviditeľnujeme mesto? Alebo je to v niečom inom?
Marcel Červenka | 04-12-2011 17:22:46
To všetko, čo hovoríte, je pekné a samozrejme sa o to snažíme (napriek tomu, že sa mnohým zdá že nie, pretože nemajú tušenie, čo vedenie takého telesa obnáša), vidíte to ale veľmi zjednodušene. Napriek tomu si myslím, že to týmto spôsobom aspoň do určitej miery a snáď časom aj úplne fungovať môže, ale za predpokladu, že budeme mať zabezpečené existenčné potreby = počiatočná jednorazová investícia. Pretože to všetko, čo ste spomenuli, si my veľmi dobre uvedomujeme, ale neudeje sa to lusknutím prsta a čírym marketingom (ako som získal dojem z vášho príspevku). Celý čas totižto ide práve o tú vstupnú investíciu. Pretože aby sme mohli dosiahnuť akú-takú finančnú nezávislosť, musíme vedieť pokryť potreby aspoň toho mála dostupných podujatí kde sa môžeme realizovať a na to musíme vedieť ako-tak konkurovať iným prestížnym kapelám (ktoré ale nie sú amatérske zoskupenia, ale sú to profesionálne kolektívy zložené zo študovaných hudobníkov, ktorí sa hudbou živia a častokrát sú to len účelové zostavy na konkrétne akcie zložené z hudobníkov "na telefóne") a čeliť tlaku modernej doby, kde si dychovka ako žáner celkovo ťažko vydobíja, resp. udržiava svoje miesto. K tomu potrebujeme značne rozšíriť a obnoviť repertoár - to si ale vyžaduje nemalé investície! S 30 a viac ročným repertoárom si v tomto proste nevystačíme. Ale je tu ešte jedna dôležitá vec, na ktorú ste pritom zabudli - práve ten 30 a viac ročný repertoár je to naše nehmotné kultúrne dedičstvo o ktoré sa tu jedná. Ak by sme sa mali totižto správať ako čisto komerčná kapela ako navrhujete, museli by sme na tento repertoár zabudnúť (tak ako väčšina súčasných prestížnych kapiel) a hrať len to čo je "in", resp. po čom je najväčší dopyt a naše tradície by upadli do zabudnutia. Samozrejme to nie je len o repertoári a notovom materiáli ale o tom, že potrebujeme mať na čom hrať (nástroje, čo v dnešnej dobe nie je vôbec malá investícia), potrebujeme mať vlastné ozvučenie a zvukára (ďalšie nemalé náklady navyše), stojany, kufre, príslušenstvo, atď... Toto všetko (ako počiatočnú investíciu) ale nemá šancu amatérska kapela ušetriť si len z nízkych honorárov za vystúpenia (zvlášť v Seredi, kde sa podporuje kdekto, len nie domáca umelecká produkcia, ktorá tu sotva sem-tam dostane nejaký ten koncert - domáce kapely veľmi dobre vedia o čom hovorím). A samozrejme kapela má mnoho ďalších výdavkov na svoj chod, ktoré ledva stíha si sama zabezpečiť. Z honoráru pre kapelu okrem výdavkov na celoročný chod totižto treba zabezpečiť náklady spojené priamo s podujatím - napr. dopravu, keď si to podujatie vyžaduje tak aj zvukára a všetky ostatné výdavky, a tých pár drobných, čo zvýši ako "akože" honorár pre hudobníka za jeho celoročnú prácu nestačí ani zďaleka ani na vykrytie výdavkov ktoré s touto činnosťou hudobník má! Viacerí členovia totižto dochádzajú z okolitých obcí, príp. miest a to čo sem len prevozia ďaleko prevyšuje to, čo sa im akože "vráti" na honorári.
Ako ? | 04-12-2011 14:08:35
No napríklad:
že Vás budú pozývať hrať lebo chcú práve Vás
že Vám za to zaplatia lebo sa im páči ako hráte
že väčšiu časť zárobku dáte do spoločnej kasy
že si určíte vedúceho ktorý bude nielen hrať ale aj viesť
že Vás a práve Vás budú volať na svatby ,pohreby ,akcie podnikov , škôl a podobne
že budete pružne reagovať a budete mať vytvorene tzv.úderky vo viacerých variantách podla dopytu

Takto to fugovalo a funguje za akéhokoľvek zriadenia. Alebo si Vás vyhliadne sponzor ,ktorého Vy presvečíte že má podporovať práve Vás.Alebo si toho tútora nájdete.Nie mesto , ale Vy a len Vy.
Marcel Červenka | 04-12-2011 13:23:20
Na Vašu prvú otázku som odpovedal už nižšie, takže si stačí prečítať, a k druhej časti príspevku - hovoril som o dávnej minulosti, ako to fungovalo v minulom zriadení. Vôbec neočakávame, že nám bude mesto platiť hranie alebo vedenie ako zamestnanie a ani to nežiadame. Ak je zodpovednosť len na nás viete mi povedať, čo by sme mali teda urobiť? Uvítame samozrejme každé rozumné a reálne riešenie situácie, o nič iné ani nejde.
pre p.Červenku | 04-12-2011 12:21:01
Ten nadpis - to je niečo. Keby všetci v meste , ktorí sa niečomu venujú vo svojom voľnom čase napísali , že za to je zodpovedné mesto , keď skončia je to absurdné.Prečo funguje Dixiland ,športovci,občianske združenia ?

A v pracovnej dobe byť uvolňonaní na prácu v dychovke - musíte si nájsť takého zamestnávateľa.Viete si predstaviť v dnešnej dobe že Vám bude hranie a vedenie dychovky niekto platiť ako zamestnanie ? A mesto ? Veď to môžu prísť potom všetci ,čo sa niečomu venujú. Zodpovednosť či dychovka bude je na 90 perc. na Vás a členoch súboru.
Marcel Červenka | 04-12-2011 11:52:50
shelley - Máte pravdu, za čias pred pár desaťročiami, kedy dychovka fungovala pod zriadením závodného klubu, dosahovala dychovka asi aj najväčšie úspechy za celú svoju éru. Vtedy bola ale aj adekvátne podporovaná, či už nefinančne (poskytnutím skúšobných a skladových priestorov, uvoľnením z práce v prípade potreby, poskytnutím priestoru pre prácu na súbore aj počas pracovnej doby ako súčasť pracovnej náplne, ...) alebo finančne (zakúpením hudobných nástrojov, ohodnotením odvedenej práce v súbore, ...). Dnes ale dychovka musí čeliť jednak tlaku modernej doby, kedy už dávno nie je jedným z hlavných žánrov (aj keď svoje miesto stále má a myslím ako žáner ešte dlho bude mať, keďže k niektorým podujatiam neodmysliteľne patrí) a na druhej strane - tej hlavnej, bez podpory sa nezaobíde, preto mnoho amatérskych telies (ktoré sú ale paradoxne tými ktoré udržiavajú tradície a nehmotné kultúrne dedičstvo) zaniká.
Marcel Červenka | 04-12-2011 11:30:40
shelley - Nápad možno nie je na zahodenie, ale zo skúsenosti z organizácie koncertov som popravde skeptický - možno sa mýlim, každopádne aspoň za pokus by to zrejme stálo. Problém je ale inde - naše existenčné problémy sú tak akútne, že v lete už dávno nebudeme existovať. V momentálnej situácii to vyzerá, že od nového roka končíme.
shelley | 04-12-2011 04:32:30
Ešte mi čosi prišlo na um: v lete, keď bude otvorené to nové seredské námestie, treba urobiť niekedy v nedeľu pekný koncertík, pred kapelu dať klobúk a nápis "zachráňme seredskú dychovku". Možno je to naivita, ale čo keby?
shelley | 04-12-2011 04:28:51
No tak to je veľmi smutné, čo tu čítam. Kedysi bola kultúra zastrešená pod tzv. "Závodným klubom ROH", ktorý finančne podporovali Niklovka, Kávoviny, Pečivárne, Vinárske závody- proste všetky seredské fabriky. To ale bolo za "totáča". Nemôžem sa ubrániť sentimentu a syndrómu tzv. starých zlatých časov...nie, nechcem, aby sa vrátili, len si spomínam, že vtedy boli zlaté časy aj pre dychovku.
Ale ja verím, že sa hádam predsa len podarí nájsť nejaké slušné riešenie pre obe strany: dychovku i mesto. Teraz bol schválený rozpočet mesta, nič sa tam naozaj nenájde pre ňu?
Alebo nedostatok politickej vôle?
pre 21:09:01 | 04-12-2011 01:47:22
Nikto z DK ani z mesta nám nepomohol žiadnym projektom na získanie dotácie a pravdepodobne ani nepomôže, a to hlavne preto, lebo to v celom meste nikto nemá v náplni práce a nikto žiadne súbory ani nezriaďuje, takže sú odkázané samy na seba. V tomto smere som navrhoval na poslednom zastupiteľstve zriadenie Centra pre umeleckú činnosť, ktoré by malo všetky chýbajúce veci týkajúce sa umeleckej činnosti v popise práce, ale žiaľ návrh nepadol na úrodnú pôdu, keďže si vyžadoval investíciu do špecializovanej pracovnej sily jedného človeka.

K dotáciám - dávam do pozornosti nasledujúce linky na verejne dostupné dokumenty zo stránky mesta:

http://www.sered.sk/data/2_samosprava/volene_organy/komisie/program/4/20110301zapisnica.pdf
http://www.sered.sk/data/2_samosprava/volene_organy/komisie/program/5/zapisnica20110309.pdf
http://www.mz.sered.sk/materialy/vo_11_14/20110419/20110419_Z13_priloha3f.pdf
http://www.mz.sered.sk/materialy/vo_07_10/20100420/20100420_Z08_priloha3e.pdf
http://www.mz.sered.sk/materialy/vo_07_10/20100420/20100420_Z99_Z_kulturna.pdf
http://www.mz.sered.sk/materialy/vo_07_10/20100420/20100420_Z99_Z_sport3.pdf
http://www.mz.sered.sk/materialy/vo_07_10/20100420/20100420_Z99_Z_sport2.pdf

Okrem toho sme sa zúčastnili tento rok 2 krát na zasadnutí kultúrno-atď. komisie s požiadavkami na riešenie situácie v kultúre:

http://www.sered.sk/data/2_samosprava/volene_organy/komisie/program/4/20110706zapisnica.pdf
http://www.sered.sk/data/2_samosprava/volene_organy/komisie/program/4/20111025zapisnica.pdf
pre 19:27:46 | 04-12-2011 01:15:56
Pre Vašu informáciu - Dychfest som nemalou mierou spoluorganizoval, keďže šlo o oslavu nášho 90-teho výročia založenia, takže o tom kto, čo a ako organizoval viem veľmi dobre. Zaujímalo by ma ale, čo Vás vedie k názoru, že sa my nesnažíme, alebo že som sa ja nestretol s p. riaditeľkou ZUŠ, riaditeľom DK a s kým sa dalo na MÚ, vrátane kultúrno-atď. komisie a zastupiteľstva? Môžem Vás ubezpečiť, že som sa s nimi stretol toľko krát, že sa im o mne pravdepodobne pravidelne aj sníva. Problém je ale niekde inde - v Seredi sa totižto umelecké subjekty nemajú na koho obracať. Nech sa páči - skúste vy denne chodiť od dverí k dverám, kde na vás nemajú čas, nie sú k zastihnutiu, alebo vám proste nevedia pomôcť lebo to nie je v ich náplni práce, takže samozrejme bez výsledku, venujte tomu celý váš osobný život, navyše sprostredkovávajte komunikáciu medzi všetkými zainteresovanými stranami, lebo spolupráca je tu na bode mrazu, samozrejme pretelefonujte kvoli tomu minimálne 20 eur mesačne, vypisujte celé dni projekty a emaily a ešte choďte viesť kapelu a to všetko na vlastné trovy (a to som veľmi výrazne zjednodušil a skrátil) - potom ma tu môžete prísť poučiť ako sa vedie kapela a ako sa robia skutky, veľmi rád sa obohatím o nové triky.

Čo sa týka 2% - využil som všetky dostupné možnosti oslovenia verejnosti - letáky, plagáty, e-maily, články, osobné stretnutia, telefonické rozhovory, atď... nie sme ale jediný subjekt oprávnený prijímať 2%...

A keď sme už pri športových subjektoch, pozrite sa najprv ako je mestom podporovaný šport v kontraste s kultúrou a z toho akou časťou sú podporované umelecké subjekty. Aj my keby sme boli podporovaní len mestom 100 eur a viac na člena každoročne tak by to bolo trochu inak vidno.
p.Červenkovi | 03-12-2011 21:09:01
Kolko Vam dalo ečiek mesto za rok 2010 a 2011 ? Pomohol vam niekto z DK ,alebo z mesta s nejakym projektom na získanie dotácie ?
pre p.Červenku | 03-12-2011 19:27:46
Menej sa sťažovať a viacej pracovať.Dychfest v parku pripravil DK a mesto.Pekné a dobre podujatie . Treba viac skutkov.Kolko ste získali na 2 perc. pre dychovku ? Ostatné zoskupenia sa snažia - muzikanti , športovci atď. a je to aj vidno. Ste vedúci ,stretnite sa s riaditelkou ĽŠU a DK a snažte sa.
Marcel Červenka | 03-12-2011 18:58:04
Čo sa týka narážok na umeleckú úroveň - v prvom rade si treba uvedomiť, že sme amatérskym telesom, tzn. hráči nevyštudovali hudobné umenie ako profesiu, ani sa mu nevenujú ako profesii a hudbe sa venujú dobrovoľne vo svojom voľnom čase. To platí najmä o minulosti (minulý rok a hlbšej) - nie je to už teraz celkom pravda, pretože máme aj dvoch nových členov, ktorí sa hudobnému umeniu venujú hlbšie.

Druhá vec - nerobíme to len pre svoje vlastné pobavenie, ale pre nás všetkých (mám na mysli obyvateľov mesta), pre zachovanie tradícií (či už ľudových, miestnych alebo národných), pre zachovanie nášho nehmotného kultúrneho dedičstva a kultúrnej identity (resp. ich príslušných častí), pre prezentáciu a zviditeľnenie mesta v oblasti kultúry a v neposlednom rade pre široké spektrum kultúrno-spoločenského života v našom meste, ktoré sme zabezpečovali v minulosti a myslím s veľkým potenciálom aj do budúcnosti (za podmienky vyriešenia súčasných existenčných problémov).

Tretia vec - to, ako je kto spokojný s umeleckou úrovňou nechám na každého zváženie, odráža to ale len fakt, aký postoj má mesto k umeleckým zoskupeniam (zvlášť k nám). To, že vôbec ešte existujeme je možné len vďaka tomu, že sme tomu predtým p. Schiffer a teraz ja obetovali čo sa len dalo, inak by sme tu dychovku nemali už roky. Výsledky našej práce sú (či už žiaľ alebo našťastie) v rámci našich veľmi obmedzených možností.
Miso | 03-12-2011 18:48:32
Ja by som chcel len podotknut, ze kolko toho urobili ostatne kapely pre mesto a kolko toho urobila dychovka za celu svoju eru?!? Seredanka urobila za posledne mesiace velky pokrok, omladzuje sa, vie sa presadit aj mimo Serede a pritom reprezentuje nase mesto. Myslim ze by si zasluzila financnu podporu na udrzanie tohto kolektivu prevazne mladych ludi, ktori maju tendenciu hrat pre radost ostatnym. Bohuzial to kompetentnych nezaujima.
Marcel Červenka | 03-12-2011 18:11:04
Nástroje – používame vlastné nástroje a niektoré nástroje DK (ktoré sú použiteľné, podľa mojich doterajších informácií boli zakúpené pred 50timi rokmi SZK ROH)

Aparatúra – ozvučenie realizuje buď organizátor podujatia, alebo sa ozvučujeme sami (podľa toho ako si podujatie vyžaduje) – aparatúru sme používali z časti vlastnú (mixážny pult, zosilňovač, kabeláž) a z časti DK (reproduktory, mikrofóny)

Miestnosť – malý úložný priestor v DK využívaný ako sklad

Notový materiál – neviem, čo konkrétne Vás o ňom zaujíma, je náš a jeho veľká časť je momentálne nepoužiteľná

Ako nám pomáha alebo nepomáha DK a mesto – DK má na svojej stránke síce uvedené, že nás zriaďuje (spolu s inými súbormi), ale v skutočnosti nezriaďuje nikoho (overené zo štatútu a zriaďovateľskej listiny DK) a nie je tým pádom v jeho kompetencii nás podporovať (ak máte na mysli finančne), rovnako ako ostatné súbory. DK teda v skutočnosti umeleckej činnosti nijako nepomáha (aspoň som sa nedozvedel doteraz ako, ale rád si rozšírim svoje obzory, ak to nie je pravdou), okrem poskytnutia prístrešia v rámci svojich kapacít a možností, a to podotýkam za odplatu. Možno by sme sem mohli ešte rátať občasnú podporu vo forme vystúpenia niektorého domáceho umeleckého subjektu. Čo sa týka mesta, môžeme si, ako každý iný subjekt, podať projekt žiadosti o dotáciu podľa VZN. 5/2006, kde rozpočet vyčlenený pre oblasť kultúry je veľmi nízky, podľa môjho názoru neodráža skutočné potreby pre túto oblasť a pre konkrétne naše momentálne existenčné potreby v ňom nie je ani priestor. Osobne nevidím žiadne zvýhodnenie dychovej hudby voči iným zoskupeniam, vzhľadom na fakty uvedené aj v príspevku nižšie.
skutočnosť | 03-12-2011 16:02:42
Mohli by ste napísať napr. aké podmienky má dychovka oproti iným skupinám v DK ?
nástroje
aparatúra
miestnosť
notový materiál
a podobne ?
Ako im pomáha alebo nepomáha DK a mesto ?
hombre | 03-12-2011 12:39:58
Tá dychovka ale tvorí historickú súčasť Serede a preto si myslím, že si nie len zaslúži ale aj potrebuje podporu zo strany mesta. p. Červenka to vystihol celkom presne. Zdá sa mi však, že mestská pokladňa je viac štedrá ku aktivitám, ktoré prinášajú popularitu tím, ktorí o týchto veciach rozhodujú. Prečo mesto vynakladá také veľké prostriedky napr. na parkoviská a na kultúru nie? Je v tom určite nepomer. p.Červenka, máte moju podporu, hoci len morálnu.
anonym AS | 03-12-2011 00:04:19
Ked uz píšete o tom ako hrala a ako bola vedená seredská dychovka v minulosti, tak to radsej ani nespomínajte, že je to teraz horšie.......bola velka katastrofa (hlavne po hudobnej stranke), ci to viedol..pan Schiffer, alebo niekto iný. A ani dnes nehra, tak ako by mala....problem je uplne inde....Ale ked to nikomu nevadi ako hra, v akom je stave, preco tam nema kto hrat, preco sa neapeluje na kompetentnych(ZUŠ), aby uz konecne zacali motivovat mladu generaciu, ale ked to kompetentnym seredanom staci, ako ju viedli minulí panovnici........tak je potom vsetko ok........."Ale dnes je rok 2011...nie minule storocie".
Marcel Červenka | 02-12-2011 23:29:40
p. zaujímave - môžete byť konkrétnejší? čo podľa Vás ide dolu kopcom?
zaujimave | 02-12-2011 23:10:01
p.Červenka ,dokedy tam bol Schiffer tak to išlo,od kedy ste vedúci vy ide to dolu kopcom.

Vedúci sa musi vediet starat a viest.Spytajte sa Schiffera,Kratochvilu,Cimbalu,Karmažina,Ruczovej ako sa vedie hudobne teleso.
Evita | 02-12-2011 22:47:19
Tuna niektori komentatori asi nepochodpili slovne spojenie " kulturne dedicstvo". 90 rocna tradicia, ktora patri nasmu mestu... a to nie som fanusik dychovky podotykam.. ale kutura poatri k zivotu
artur | 02-12-2011 20:59:17
dychovka patri odjakziva pod mestku kulturu tak ze preco pise niekto take kraviny ze nemaju ostatne kapely kde skusat atd a bla bla bla jednoducho dychovka je hudba mesta hra na vselijakych roznych podujatiach atd takze netreba to zle chapat a o umeleckej urovni??dychovka je klasika ma siroku skaru od kalsiky az po jazz
Marcel Červenka | 02-12-2011 18:08:36
pre anonym 17:21:40 - nemyslím si, že dychovka by bola lepšia ako iné žánre a uvedomujem si aj problém (celkovo v meste) so skúšobnými a skladovými priestormi. Chcel by som ale k tomu povedať, že síce sme mali doteraz aspoň kde skúšať ako dychovka, ale zďaleka to nevnímam ako zvýhodnenie voči iným kapelám, skôr naopak, keďže nie je pravdou, že by sme to dostali zdarma, aj keď to tak možno vyzerá. Za posledných 8 rokov (ďalej sa mi nepodarilo zistiť, ale priemerne to bolo ročne cca 4-5 podujatí) sme v Seredi odohrali 32 podujatí zadarmo (v priemernej dĺžke cca. 2 hodiny) a 3 krát sme reprezentovali mesto v zahraničných družobných mestách (celodňová nehonorovaná akcia), takže myslím, že v tomto smere sme práve my pre mesto urobili ďaleko viac, ako mesto pre nás.
Marcel Červenka | 02-12-2011 17:52:42
asdf - Súhlasím s Vami, preto moja snaha smerovala k vytvoreniu koncepcie podpory všetkých umeleckých subjektov, keďže toto nie je samozrejme len otázka dychovky. Žiaľ moje doterajšie úsilie sa nestretlo veľmi s pochopením a u kompetentných som sa dozvedel väčšinou všetky možné dôvody ako sa čokoľvek urobiť nedá.
Marcel Červenka | 02-12-2011 17:45:14
Žiaľ, naše možnosti sú značne limitované a riešenia nám došli. Nie je v silách súboru robiť všetko "na vlastnú päsť", bez pomoci mesta (teraz nemám na mysli len finančnú podporu). Hľadanie riešení je, okrem iného, časovo a takisto čo do námahy veľmi náročné (a v neposlednom rade aj finančne) a nie je možné vykonávať ho donekonečna vo vlastnej réžii, najmä ak je bezvýsledné. V tomto smere by som chcel predsa poďakovať p. Kováčovej a p. Veselickému za snahu pomôcť. Samozrejme uvítame návrhy na riešenia, ktoré by pomohli dychovú hudbu zachovať.
anonym | 02-12-2011 17:21:40
presne tak, o co je dychovka lepsia ako ine zanre? myslim si ze skor naopak, o umeleckej urovni tu predsa nemoze byt ani reci...Mnohe mlade skupiny nemaju ani zdaleka tie moznosti co dychovka...nemaju kde skusat, nedostanu kostymi zdarma..
asdf | 02-12-2011 17:04:17
Prečo by mesto malo podporovať niektoré skupiny a niektoré nie? Čo bude kritériom výberu? Metal, rock, pop, rap, jazz a aj dychovka? Prečo jedna má dostať dotáciu a iná nie?
otazka | 02-12-2011 16:57:27
nepisete, co ste spravili pre to, aby ste ziskali chybajuce financne prosrtiedky... netreba sa hned vzdavat, treba hladat riesenia

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign