Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Kto za to vlastne zodpovedá ?

Peter KloknerDátum22. 09. 2009 14:48:41TémaČistota v meste

Určite budete súhlasiť s konštatovanmím, že pochvaľovať si v Seredi stav údržby verejných priestranstiev je absolútne masochistická myšlienka. Občas nastane chabý kŕč napríklad v podobe bezprecedentnej údržby okolia "sociek" na Trnavskej a podobne, ale inak je level čistoty nášho okolia porovnateľný s údajom na displeji mrazáku Liebherr pri maximálnom výkone. Nie je mojim cieľom rozoberať, čo je skutočnou príčinou. Ponúkajú sa totiž iba dve reálne a najpravdepodobnejšie. Jednou je nezodpovednosť a bordelárske návyky samotných obyvateľov a druhou nedôslednosť firmy ktorá je za čistenie verejných priestranstiev z rozpočtu mesta platená. Je zrejmé, že občania sú rozni a rovnako je zrejmé, že i zmluva na údržbu čistoty v meste môže mať svoje nedostatky. Bývam v mieste s relatívne rozsiahlou oddychovou zónou a v bezprostrednej blízkosti dvoch detských ihrísk so značnou vyťaženosťou. Zaráža ma, že práve tieto miesta sú tie najšpinavšie. V období prázdnin som sa raz jednoducho zlomil a dva či tri dni pri prechádzke so psom zbieral plastové fľaše a iný väčší odpad okolo detského hriska i v parku. Mal som skrátka dobrý pocit, že je tam trochu čistejšie. Netrvá však dlho kým vystriezviete a pochopíte, že dav je mocná sila ale čo je ešte horšie, dorazí vás bohorovný kľud mamičiek s ich drobcami, ktorí sa dokážu spokojne rochniť v pieskovisku plnom plastových obalov od Jupíkov,tetrapakových obalov od džusov a iných chemických roztokov, sáčkov najrôznejšieho druhu a veľkosti či ožutých rohlíkov. Navyše dospievajúca mládež nulové využitie hojdačiek, preliezok a šmykľaviek v nočných hodinách pochopila po svojom a rozbehla ich využívanie na svoje stretávky. Chýba im možno už iba vytýčiť ohnisko. Vďaka tomu sa detičky môžu navyše kľudne pohrať i s plechovkami od piva a sem-tam rozbitou fľašou od alkoholu. Keďže uvedený stav ma trochu mrzí, dal som si námahu a pred víkendom som urobil zopár záberov. Bordel priebežne mení iba kvantitu a to v pozitívnom zmysle. Podnet na písanie sa však zrodil až dnes. V pondelok som postrehol vodiča dodávky z f. ASA vysýpať obsah košov popri chodníku na Železničnej a tak som si povedal že konečne. Bohužiaľ žiadne konečne nebolo. Dnes predpoludním preplachtilo po Pažitnej Iveco taktiež z f. ASA s prázdnou korbou a tak som sa vodiča pri ceste späť naivne spýtal, či by bol problém vyprázdniť tie preplnené odpadkové koše v parku a pri detskom ihrisku. Odpoveď bola jednoznačná ako úsmev dopytovaného. Ich firma (ASA) to teda v žiadnom prípade nemá na starosti, to by im musel niekto o tom povedať. Čo k tomu dodať ? Zrejme nič. Snáď iba prosbu na zodpovedného poslanca či pracovníka MsÚ: Doprajte nám namiesto odpadkových košov kontajnery. Sú omnoho väčšie a možno bude stačiť vysýpať ich iba raz za volebné obdobie. A ak poviete kam, zrejme by som si na vlastné náklady našiel raz za rok čas a ten bordel vyviezol.


Fotogaléria k článku:


 Detské ihrisko
Popis: Detské ihrisko


Zobraziť všetky fotografie
 Už sa na to nedalo pozerať, upratal som to.
Popis: Už sa na to nedalo pozerať, upratal som to.


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Roman | 05-03-2010 16:29:05
Keď sa tu už hovorí o neporiadku, nedá mi nespomenúť ulicu I. Krasku a to od Čepenskej ul. po polikliniku. Na tejto ulici nájdete všetky obaly z napolitánok vyrábaných v celej EÚ, rôzne nedojedené desiate zo školy, plastové fľaše, obaly z krabicových džúsov a dokonca vo vzdialenosti 150-200 metrov od polikliniky aj plastové poháre z automatu na kávu z polikliniky. Je to veľmi frekventovaná ulica a myslím, že by si zaslúžila viac ako jeden odpadkový kôš, ktorý je stále beznádejne plný.
Peter Klokner | 04-03-2010 20:11:09
Je naozaj faktom, že o poriadku by sa dalo písať takmer denne. Možno aj preto tento takmer pol roka starý článok by sa dal jednoducho iba donekonečna kopírovať. Nemá to zmysel ak budeme k problému flegmatickí. Dodnes ale fakt nechápem zmysel presunu tej "čistiacej úderky" ktorú denne vidno s káričkou chodiť aj okolo Pažitnej. Ja som ale fakt nevidel v tej káre nikdy žiadny bordel a to len tu za kotolňou je po zatepľovaní polystyrénu minimálne na multikáru. Nuž ono sa to časom rozdrolí a vietor vyfúka. A hlavne psi sa majú s čím hrať :-) A nielen psi. Domnievam sa že aj naša mládež má radosť. Nie z polystyrénu ale z mobilného WC ktoré tu robotníci mali. Partii milených pubertiačikov totiž spôsobilo absolútny a možno aj jeden z prvých orgazmov prevrátenie tohto WC. No a zdá sa že v tej extáze že zažili niečo mimoriadne si to o pár dní zopakovali. To už zostáva rozum stáť :-( No ale možné je aj to, že pri tom prvom pokuse bolo WC-ko v "plnej paľbe" a tak dotyční si akciu pod heslom "My to tomu hajzlovi nedarujeme" zopakovali iba zo zúfalstva :-)
ján | 04-03-2010 16:58:32
Prosím Vás mnoho občanou čo tu píše kvetnaté slová o poriadku v meste nemajú najmenší problém vysypať odpad za hrádzu alebo nechať bordel po opekačke na mieste konania akcie ,potom prídu domov a rozčulú sa pri pohľade z okna na trávnik.Na opekačke sú často aj deti ktoré vo vás majú skvelích učiteľov nečudujme sa že nebudú lepšie,jednoducho sa to nemajú od koho naučiť!
niko | 20-10-2009 15:03:24
pan Majko,ja vas beriem,ste inteligentny clovek,len ja si myslim,ze tu sa riesi sizyfovska uloha a to je-zmenit ludi a to je najtazsia vec, ved aj jezis musel zaplatit zivotom aby nas-ludi, aspon trochu zmenil... :-(
Miloš Majko | 20-10-2009 09:50:46
Ani Policia (MP a PZ) nemozu byt stale a vsade. Treba si zvyknut, ze kazdy obcan musi upozornit na protipravne spravanie kompetentne zlozky. Nejde o "bonzovanie" ide prave o eliminaciu javov, ktore urcity obcania zial uz povazuju za samozrejme. Tak ako sam nevyhovuje napr. spina na ulici, tym "spinavym" nevyhovuje cistota. Este stale sme my "normalni" v presile. Dokedy? Ak sa nepreberu ludia z apatie, nevsimavosti a budu stale tolerovanie aj tychto javov povazovat za mensie zlo, pripadne si povedia, ze ich sa to netyka ci sa uskromnia tvrdenim - sam nic nezmenim, dovtedy sa bude pomer skupín vyrovnávať. Az raz budeme v mensine. Zvykneme si na spinu, prechádzky v blate a na to, ze smrdim ako niektori bezdomovci. Zvykneme si, lebo to bude jednoduchsie a nakoniec uz nebude inej cesty. Ze sa myslim? Pozrite sa do obci, kde sa pomer medzi neprisposobivymi obyvatelmi zmenil. I ked sa dnes uz mensinoví obyvatelia brania, ich obrana je vseobecne povazovana za utok. A pritom chcu iba bezpecne zit a nevalat sa v odpadkoch. Kto nezakusil osobne - nepochopi. Preto je nutne na problemy poukazovat, upozornit policiu a odsledovat vyriesenie nahlasenej udalosti. Aby bolo jedno, kde clovek byva. Aby sa nikto nemusel hanbit za to, ze je z urciteho mesta ci urcitej casti spolocnosti.
niko | 20-10-2009 09:24:02
bohuzial,som cistokrvny seredan :-( takze viem o com hovorim-spisovne :-P
Jozef | 20-10-2009 08:26:20
bu ha ha ano aj ja sa za Vas haMbim. niko a sin. Vsak aka rec taky niko a aj sin, len neviem niko, ci si sedlak, alebo rom. A este jednu otazku, niko: ty si odkial priselec? Povedz, nehaMbi sa.
sin | 20-10-2009 07:08:55
niko, máš úplnú pravdu!!Všade je plno červenej čvargy, od posledného šenku až po radnicu. Tak niet sa čomu divit. *yes*
niko | 20-10-2009 05:54:36
takto: sered bola odjakziva robotnicke mesto,pozliepane z priselcov okolitych dedin,t.j. sedlakov, dalej: romovia tiez nepridaju k inteligencii. vzdy som sa hambil ze som seredan,lebo mi bolo zle len zo ,,seredstiny,, lebo aka rec -taky clovek! *loony*
Santaklaus | 13-10-2009 09:18:32
Samozrejme dôvodom neporiadku je väčší počet bordelárov ako je priemer. Škoda že sa už nevyužívajú tzv. aktivačné práce pre poberateľov nezam. a soc. dávok. Pri tej miere nezamestnanosti by sme mohli byť potemkinova dedina. Stačilo by ich zavolať a nechať upratovať. Ale hlavne nezabudnúť na cigánov z panelákov okolo Lídlu čo si plné koše sypú z okna a nikto ich za to nepotrestá.
anifez | 03-10-2009 17:04:55
je to vizitka primatora,ktory kedysi chodil po meste,ale ako vidiet,uz nechodi...je to vizitka aj nas,aj nami odchovanej generacii,ved sami vychovavame nasu buducnost.ked si nevieme vazit nic,tak sa to naucia aj nasi potomkovia.Byvam v cinziaku,kde by mal kazdy kazdeho poznat,pozdravit,prihovorit sa,ale ide mlada mamicka a ani nepozdravi,takto vychova aj svoje dieta a tak to ide dalej.maloktora povie svojmu dietatku,ked zahodi papierik,nech ho zdvihne a hodi do kosa!takze nielen kritika,ale zamyslime sa aj nad tym,k comu vedieme svoje potomstvo...
anonym | 30-09-2009 10:26:35
Vážený pán Klokner, i ja patrím medzi tých pár ľudí, ktorí pri pohľade z okna, z ktorejkoľvek strany už viac neznesú pohľad na ten bordel,a z času na čas zoberú mech a idú zbierať. Bývam na Garbiarskej ulici a už po tretí krát som si všimla, že pri kosení trávnika zostáva jedna plocha o rozmere, no budem hádať 20x20 m neskosená. Neviem akou záhadou, ale obyčajným ľudom je to napodiv veľmi čudné. Nielenže je tam metrová burina, ale aj hromada zachytených odpadkov. Pre vstup do mesta od Šintavy je to nie moc pekný pohľad, alebo by možno bolo treba posunúť tabulu Sereď k mestskému úradu, lebo mám taký dojem akoby sa veci verejné, čo sa týka poriadku začínali až tam.
Peter Klokner | 28-09-2009 20:07:42
Ďakujem za podporu v diskusii, potešiteľné že nie som jediný. Pred dvomi dňami som už nezniesol pohľad na ten bordel a tak upratovacia čata môže naďalej tento "zabudnutý" smetiak ignorovať. Ešte zostali tri.
anonym | 23-09-2009 16:24:31
Žiaľ počet týchto smetných nádob sa prudko znižuje paralelne so znižovaním IQ súčasnej mladej generácie, ktorá po večeroch potúžená alkoholom nepozná silnejšieho súpera ako je ten chudák smetný kôš... Ale zase je to o len a len o výchove. My za mlada potúžený alkoholom sme si v kľude niekde ľahli a prespali to, resp. sa horko-ťažko doslova doplazili domov a tam následne "telefonovali" na WC :-D . Takže aj ja osobne súhlasím s názorom, že pokiaľ sa nenaučíme chovať sa ako slušní a civilizovaní ľudia, je úplne zbytočné čokoľvek robiť pre toto mesto. Je to možno kruté, ale podľa mňa oprávnené. Možno keby aj ostatní (tí slušní) neboli nevšímaví a podobné konania ihneď oznamovali na políciu, že by sa to čiastočne zlepšilo, ale to len možno. Tie dnešné sankcie za priestupky sú úplne smiešne. Možno pod hrozbou poriadne vysokých sankcií a následných verejnoprospešných prác by sa to mohlo zlepšiť, čo vy na to? *yes*
anonym | 23-09-2009 09:43:23
pokial som to spravne pochopila, tak clanok nebol len o tom, ze ludia nevedia hadzat odpadky do smetnych kosov, ale aj o tom, ze tie kose su preplnene a nikto ich nevysypa - cize mila Shelley, ak by sme aj boli vsetci poriadkumilovni (cista hypoteza) tak by sa nam nepodarilo v tomto pripade zachovat nase mesto bez odpadkov. a myslim si, ze smetnych kosov je na uzemi kde sa nachadzaju detske ihriska malo.
anonym | 22-09-2009 18:45:53
Pán Klokner, myslím, že je znova čas začať písať o čistote nášho mesta, plne súhlasím s Vašim konštatovaním, tie naše sídlíská sú v poslednom čase jedno smetisko, počnúc Pažitnou končiac Garbiarskou. Mesto by sa už malo konečne zaoberať čo s tým. Naozaj sme nepeknou vizitkou pre návštevníkov.
Shelley | 22-09-2009 15:17:27
Pán Klokner, prosím Vás, nebuďte naivný. Žiadna firma na svete nedokáže robiť dokonalý poriadok v meste, ak tam bývajú nezodpovední bordelári...škoda o tom aj diskutovať...iba to bohužiaľ svedčí o našej kultúre....

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign