Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Keď pijem, auto zostane doma. Takmer každú desiatu nehodu na cestách spôsobia opití vodiči.

Prezídium PZSR  |MM|  Bratislava, 26. 8. 2016 – Európski a slovenskí pivovarníci sa v septembri už niekoľko rokov venujú aktivitám zameraným na zvýšenie povedomia o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Prezídiom Policajného zboru (PPZ) organizuje už piaty krát Deň zodpovednosti, ktorého cieľom je poukazovať na nebezpečenstvo alkoholu za volantom. Aktuálny ročník sa zameriava na porovnanie štatistík nehodovosti u mužov a žien. Počas Dňa zodpovednosti bude preto vo všetkých krajoch prebiehať celoslovenská policajná akcia zameraná na kontrolu alkoholu u vodičov motorových vozidiel.

MUŽI VERZUS ŽENY

Podľa štatistík Prezídia Policajného zboru zavinili v minulom roku slovenskí vodiči motorových vozidiel 13 547 dopravných nehôd; počas siedmich mesiacov roku 2016 ich spôsobili už 7 463. Hoci celkový trend dopravných nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu má klesajúcu tendenciu, ešte stále 9 percent nehôd spôsobia vodiči, ktorí pred jazdou pili alkohol. „V priemere 80 percent všetkých dopravných nehôd na slovenských cestách zapríčinia muži. Ak sa však zameriame na nehody po požití  alkoholu, tam je rozdiel v pomere muži verzus ženy ešte viditeľnejší, v priemere 90 ku 10 percent. V tomto roku, od januára do júla, nás však prekvapilo, že narástol tento pomer žien voči mužom na 13 percent,“ vysvetľuje  plk. Ing. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ. Najčastejšie si za volant pod vplyvom alkoholu sadajú ženy v Bratislavskom a najmenej v Banskobystrickom kraji. Opitých mužov vodičov sa zase najviac vyskytuje na cestách Košického kraja a najmenej v Trnavskom. Kým pre ženy je najrizikovejším mesiacom v roku december a najrizikovejšími dňami v týždni zas piatok a sobota, muži majú kritické celé leto, a v týždni najmä sobotu a nedeľu. „Podľa našich štatistík je najbezpečnejším dňom v týždni, kedy šoféri či šoférky najmenej kombinujú jazdu s alkoholom, streda a v roku je to mesiac február,“ uzatvára plk. Ignaták.

DEŇ Z(odpovednosti): KEĎ PIJEM, AUTO OSTANE DOMA

V prvých siedmich mesiacoch roku 2016 zistili policajné hliadky alkohol  u 5 300 vodičov motorových vozidiel nielen pri dopravných nehodách, ale aj pri kontrolách v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Až v 54 percentách prípadov bola dokonca nameraná hodnota nad 1 promile, čo je už kvalifikované ako trestný čin. „Štatistiky PPZ poukazujú na to, že najnezodpovednejší sú vodiči s vodičskou praxou do piatich rokov, pričom kritické sú dve vekové kategórie:  21 až 29 rokov (32 %) a 30 až 39 rokov (23%), bez ohľadu na pohlavie,“ konštatuje Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu. „Dňom Zodpovednosti chceme už po piaty krát poukázať na problém alkoholu za volantom. Chceli by sme, aby pre tých, ktorí sadajú za volant či na bicykel, bol samozrejmosťou postoj „keď pijem, auto či bicykel zostane doma,“ dodáva J. Shepperd.

Policajné hliadky sa v piatok 26.8. popoludní zamerajú na kontrolu alkoholu za volantom. Hliadky budú strategicky rozmiestnené na frekventované cesty vo všetkých krajoch našej republiky. Zodpovední vodiči budú odmenení balíčkom obsahujúcim jednorazový alkotester a nealkoholické pivo - s odporúčaním vypiť si ho až po jazde. V prípade pozitívnej dychovej skúšky musia vodiči počítať so sankciami v zmysle platnej legislatívy.

 

KAŽDÝ DEŇ MÔŽETE MAŤ DEŇ ZODPOVEDNOSTI

„Preventívno-osvetová kampaň Deň Zodpovednosti je súčasťou Národného akčného plánu pre problémy s alkoholom 2013 - 2020. Hlavným zámerom je zvýšenie povedomia na podporu zodpovedného, kultúrneho a kontrolovaného požívania alkoholu. Pred piatimi rokmi sme sa v tejto súvislosti rozhodli zamerať našu kampaň o zodpovednej konzumácii piva z pohľadu zdravia a bezpečnosti na cestách,“ vysvetľuje Jana Shepperd. „Zo štatistík PPZ tiež vyplýva, že najopatrnejší sú vodiči s praxou do 1 roka. Rešpekt a opatrnosť, ktoré sú príznačné pre motoristické začiatky, by v nás mali pretrvať počas celej vodičskej praxe. Ak budeme vždy, keď si sadáme za volant, myslieť na to, že každý deň by mal byť dňom zodpovednosti, veríme, že sa to pozitívne odzrkadlí aj na našich cestách,“ zhodli sa na záver prezidentka združenia Jana Shepperd a riaditeľ dopravnej polície Ján Ignaták.

 

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Slovenské združenie výrobcov piva a sladu je dobrovoľnou profesijnou stavovskou organizáciou, ktorá združuje právnické osoby podnikajúce vo výrobe sladu a piva. Okrem pivovarov a sladovní združuje i servisné a obchodné organizácie, ktoré spolupracujú s výrobcami piva. Úzko spolupracuje so Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou, výskumnými ústavmi, vysokými školami a ďalšími odbornými profesijnými združeniami a zväzmi, najmä v oblasti potravinárstva a poľnohospodárstva. Aktívne spolupracuje a zapája sa do činnosti európskych pivovarníckych a sladovníckych združení. Od roku 2008 je riadnym členom európskeho pivovarníckeho združenia The Brewers of Europe. Viac informácií nájdete na www.slovenskepivo.sk.

 

- - -

Štatistiky Prezídia Policajného zboru (2011 - júl 2016)

 

 

Nehodovosť všeobecne

·         Na Slovensku bolo ku koncu roka 2015 viac ako 3,4 mil. evidovaných vodičov a 2,85 mil. evidovaných motorových vozidiel.

·         Každoročne narastie počet nových vodičov v priemere o 2 %.

·         Za prvých 7 mesiacov tohto roka eviduje Policajný zbor celkom 7  463 dopravných nehôd (DN). V roku 2015 ich bolo celkovo zaevidovaných 13 547.

·         Za prvých 7 mesiacov tohto rokazavinili vodiči motorových vozidiel (MV) 4 831 dopravných nehôd (DN). V roku 2015 ich bolo celkovo 8 993.

·         V priemere 80 % všetkých dopravných nehôd na slovenských cestách zapríčinia muži.

 

 

Následky dopravných nehôd

·         V priemere pri 38% DN dôjde k usmrteniu osôb, ťažkým alebo ľahkým zraneniam. Za prvých 7 mesiacov 2016 je to 2 862 takýchto DN (3 884 usmrtených, ťažko a ľahko zranených osôb). Počas celého roku 2015 ich bolo 5 172 (7 023 usmrtených, ťažko a ľahko zranených osôb).

·         Za prvých 7 mesiacov tohto roka mali dopravné nehody za následok 119 mŕtvych, 513 ťažko a 3 252 ľahko zranených. 

 

 

Alkohol za volantom

·         Približne 9 % zo všetkých DN sa stane pod vplyvom alkoholu. Do konca júla 2016 spôsobili vodiči MV pod vplyvom alkoholu 680 DN, v minulom roku to bolo 1 272 dopravných nehôd.

·         Nehodu pod vplyvom alkoholu spôsobív priemere 90 % mužov-vodičov a len 10 % žien-vodičiek.  Za prvých 7 mesiacov 2016 však narástol pomer žien voči mužom na 13 %.

·         Za prvých 7 mesiacov  tohto roku zistili policajné hliadky alkohol u 5 300 vodičov MV pri kontrolách v rámci dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, z čoho 46 % prípadov bolo do 1 promile (do 0,48 mg/l) a u 54 % vodičov MV bola nameraná hodnota až nad 1 promile, čím sa dopustili trestného činu. V roku 2015 to bolo 9 145 prípadov.

 

 

Vek a vodičská prax

·         Najnezodpovednejší vodiči sú muži aj ženys vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (28 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. Z toho muži pod vplyvom alkoholu s touto praxou spôsobujú až 29 % (zo všetkých mužov vodičov pod vplyvom alkoholu) a opité ženy 21 % DN (zo všetkých žien vodičiek pod vplyvom alkoholu). Naopak najzodpovednejšia je skupina vodičov s vodičskou praxou 26 až 30 rokov a 31 až 35 rokov, ktorá má na svedomí 4 % nehôd pod vplyvom alkoholu.

·         Najnezodpovednejšie skupiny sú ľudia vo veku 21 - 29 rokov (32 %) a 30 - 39 rokov (23 %).

 

Kraje

·         Najviac vodičov pod vplyvom alkoholu uoboch pohlaví, za posledných 5 rokov, zistili policajti v Košickom krajinajmenej v Trnavskom kraji.

·         Čo sa pohlaví týka – najviac mužov/vodičov MV pod vplyvom alkoholu je na cestách v Košickom kraji a najmenej v Trnavskom. Ženy si pod vplyvom alkoholu sadajú za volant najčastejšie v Bratislavskom a najmenej v Banskobystrickom kraji.

 

 

Dni a mesiace

·         December patrí podľa policajných štatistík za posledné roky medzi najrizikovejšie mesiace. V tomto období si ženy najčastejšie sadajú za volant aj napriek tomu, že pred jazdou pili alkohol. U mužov môžeme povedať, že takýmto rizikovým obdobím je celé leto (jún – august).  Mesiac, kedy pijú a šoférujúobe pohlavia najmenej, je február.

·         Čo sa týka dní v týždni, víkendy patria ku dňom, kedy si vodiči častejšie ako inokedy vypijú a potom sadnú za volant či na bicykel.Muži najviac pijú a šoférujúv sobotu a nedeľu, ženy v piatok a sobotu. „Najbezpečnejším“ dňom v týždni, s najmenším počtom nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu,jepre obe pohlavia streda.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Nové SNS | 30-08-2016 13:36:29
Keď pijem, auto zostane doma. Povedal Slota a sadol do svojho lietadla.
FF=256 | 28-08-2016 22:57:42
to je takzvaná irónia....dokazuje to jednu jedinú vec a to je že triezvi šoféri sú čistí debili, kedže iba cca 16% nehôd zapríčinia tí, ktorí majú viac ako 0,5 promile /do tejto hodnoty nemá alkehol účinky na reakcie.../Takúto vec vedia vo viacerých krajinách v Europe a majú povolených tých 0,5 promile...vedia prečo...len naši zákonodarci sú čistí debili a panuje to akože nulová tolerancia
/co dělá dalších 60 procent vole????/

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign