Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Human BodyThe Exhibition Bratislava - áno, či nie?

Miloš MajkoDátum06. 08. 2017 18:15:30TémaTak to vidím ja...
200

Ďalšou témou rozoberanou verejne hlavne na sociálnej sieti, je  výstava mŕtvych tiel Human BodyThe Exhibition  vracajúca sa na Slovensko. Zaregistroval som videoblog  Vladimíra Palka, ktorý sa pýta, či by ste „vystavili svoju mŕtvu  matku stiahnutú z kože?“. Nuž, príliš náročná otázka na občanov krajiny v srdci Európy, ktorí neboli o toto požiadaní  a dosť pravdepodobne ani nikdy nebudú.

Túto výstavu som videl osobne snáď pred  10 rokmi a to v Prahe. Konala sa v reprezentačných výstavných priestoroch  v centre mesta, bol na ňu zakázaný vstup deťom a z môjho pohľadu sa jednalo skôr o vzdelávaciu výstavu, ako atrakciu. Musím povedať, že na exponáty mimoriadne citlivo nainštalované v temných miestnostiach  výborne nasvietené a popísané zrozumiteľnými textami, sme s manželkou hľadeli s obdivom a úctou voči životu a prírode, ktorá niečo tak dokonalé, ako ľudské telo dokáže vytvoriť.

Priznávam sa, nie som veriaci a tak z iných rozmerov a pohľadov toto neposudzujem.  Rešpektujem oznam usporiadateľa, že na výstave sú vystavené výlučne telá ľudí, ktorí sú vystavení s ich súhlasom daným pred smrťou, resp. so súhlasom pozostalých. Nespochybňujem to a neskúmam ani pravdivosť tohto vyhlásenia, pretože na to jednoducho nemám možnosť. Som si však istý, že sú na svete desiatky tisíc ľudí, ktorí by neváhali svoje telo po smrti poskytnúť na tento účel z dôvodov vedeckých, ale aj  náučných pre skutočne tú najširšiu  verejnosť.

Za mimoriadny výdobytok slobody a demokracie  súčasnej  doby považujem možnosť  organizovať takúto výstavu a zároveň ale aj možnosť proti jej organizácii kultivovaným spôsobom vyjadriť protest. Tak, ako účel výstavy propagovať, ako ho rovnako aj haniť. Dôležité je, aby sa všetko odohrávalo v rámci slušnosti a platných zákonov. Aj o tom je podľa mňa totiž demokracia.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
s.i.n. | 08-08-2017 18:27:05
Kto sleduje aktuálne prebiehajúce témy v spoločnosti (okrem koaličného konfliktu) narazil aj na kontroverznú tému výstavy „Human Body Exhibition“. Výstava sama o sebe nie je len o ľudských telách mumifikovaných metódou plastinácie, ktorú vynašiel a doviedol do dnešnej podoby Nemecký lekár Günther Von Hagens. Táto téma má aj iný rozmer, a to etický a morálny. S blížiacim sa termínom jej otvorenia v BA, sa stále viac objavujú ohlasy proti jej otvoreniu. Nie sú to len nejakí „vyšinutí“ aktivisti z mimovládiek ako sa tu možno dočítať „mentálne na úrovni 15. Storočia“, ale aj oveľa váženejšia skupina ľudí, ktorých občas všetci potrebujeme navštíviť. Sú to lekári, združení v Slovenskej a v Českej lekárskej komore. Aj dnes som zachytil v rádiu správu o ich dôraznom proteste.
V čom je problém? Predovšetkým je to problém etický! Ten zdá sa, spočíva v pôvode exponátov ľudských tiel. Existujú totiž dve výstavy s rovnakou tématikou. Jedna, ktorú ako prvý uviedol spomínaný Dr. Von Hagens ktorý tvrdí, že vie doložiť pôvod tiel nebožtíkov a druhá výstava, ktorá začala putovať po svete trochu neskôr a jej autor je čínsky lekár a žiak Von Hagensa, Dr. Suej Chung. A na jeho hlavu spadá práve podozrenie, ktoré už odznelo aj v našich médiách, že používa telá obetí, ktoré odišli z tohto sveta násilným spôsobom a to práve v Číne. Informácie na túto tému pochádzajú od Ethan Gutmann, investigtívny aktivista a ochranca ľudských práv, nominovaný na Nobelovu cenu za mier v r. 2017. Podrobnosti na túto tému, ktoré vnesú čitateľovi viac svetla, prečo je to viac morálny a etický problém, ako technický, si možno prečítať tu: https://www.postoj.sk/25943/komu-patria-tie-tela Napokon, protestujúci členovia Slovenskej a Českej lekárskej komory asi vedia o čom to je!
Martina | 08-08-2017 08:36:13
The Body Exhibition som videla zhruba pred 15 rokmi v Londýne. pre mna osobne to bolo fascinujuce, vidieť ludské telo z vonka i z vnutra.Svaly, kostrovú sustavu, cievny a obehovy systém, anomálie ľudského tela.
Keď bola výstava v Bratislave nebola som, bol zakázaný vstup s kočíkmi i keď si myslím, že dieťa pripútané v kočíku je bezpečnejsie ako dieťa vedené za ruku, ale tak treba rešpektovať podmienky usporiadateľa.
A ak čas dovolí, pôjdem si ju prozrieť opätovne.
lolo | 07-08-2017 20:44:10
Pavol Kurbel tiež jeden názor | 07-08-2017 20:06:17 - už keď sem niečo kopírujem tak aspoň kompletné a nie v polovičke si to pýta peniaze. Nie všetci sú abonenti tohto periodika
Pavol Kurbel tiež jeden názor | 07-08-2017 20:06:17
Každý chce predsa vidieť mŕtvolu

Odborníci právom protestujú proti morbídnej výstave mŕtvol. Nejde o túžbu po poznaní, ale o obyčajnú a nevkusnú senzáciu.

6. aug 2017 o 18:00 Márius Kopcsay
Márius Kopcsay.(Zdroj: Gabriel Kuchta)
Písmo:A-|A+615

Každý si chce siahnuť na chlapčeka, hovorí pedofilná postava v recesistickom seriáli Southpark. Hláška môže v citlivejších povahách vyvolať znechutenie, drsnejší diváci ju budú vnímať ako cynický humor.

Úsmev nám však zmrzne na perách, ak si vydávanie úchylky za normu prenesieme do slovenských podmienok: Každý chce predsa vidieť mŕtvolu! Každý chce vidieť ľudské mäso, kosti, tkanivá – nie vyobrazené, ale reálne, vypreparované.
Prečítajte si tiež: Lekár o výstave tiel: Je to hanobenie mŕtvol



Pohŕdavý vzťah vládnej suity k akejkoľvek forme múdrosti, ktorého sme svedkami, potvrdzuje, že žijeme v spoločnosti, ktorá funguje podľa morbídnych pravidiel.„

Plagáty nás na túto atrakciu lákajú na každom kroku, takže slabšie nátury nemôžu bez rizika, že ich napne, ani len cestovať autobusom alebo autom.

Mohli by sme so znechutením povedať, že to sú tie kultúrne rozdiely, že sa nám sem, do mierumilovných slovanských okien dobýja kus ázijskej krutosti.

No nie je to tak, pretože z krutosti môžeme podozrievať akurát totalitný režim (telá dodáva čínska polícia).

Navyše, ak by nebol dopyt, nebola by ani ponuka. Vtieravá, agresívna a nechutná. Spojená s podozrením, že telá patrili čínskym väzňom (aj politickým) a že ich majitelia so svojím vystavovaním po smrti nesúhlasili.

Je pomýlené hľadať za touto zvrátenou zábavou túžbu po poznaní. To sa dá získať etickými prostriedkami. Preto právom protestujú lekári a prirovnávajú návštevu výstavy s pozeraním verejných popráv na internete.

Zrejme sa v človeku ozval atavizmus zo stredoveku, keď verejnosť bežne sledovala popravy a mučenie väzňov na námestiach.
Odomknite si článok - prihláste sa alebo si predplať

Čítajte viac: https://komentare.sme.sk/c/20620383/kazdy-chce-predsa-vidiet-mrtvolu.html#ixzz4p5soGnBS
Anonym | 07-08-2017 18:03:56
Som tiež toho názoru, že kto chce, nech sa ide pozrieť, kto niečo proti nej má, tak nech tam nejde...nie sme predsa v 15. storočí, aby niečo o ľudskom tele poučujúce bolo zakázané, podobne by mohli protestovať aj proti pitvám ľudských ostatkov v rámci lekárskej výučby...
Marek | 07-08-2017 17:29:06
Berem dotaz spat. Dali suhlas. Kto chce nech sa pozrie heh
Marek | 07-08-2017 17:28:05
Ja si skor myslim ze otazka by mala zniet ci ti vypreparovani ludia dali suhlas aby sa ich telo vystavovalo sirokej verejnosti. Ak ano, potom je to vec ludi ci sa chcu ist pozriet na vystavu alebo nie. Ak sa ich nepytali, tiez by sa mi nepacilo keby ma po smrti stiahli z koze a chodili ukazovat po svete...
Anonym | 07-08-2017 14:46:59
Pán Kurbel najnebezpečnejší ľudia sú tí ktorí sa správajú pápežskejšie ako pápež. Vždy musia mať pravdu za každých okolností. A vnucujú svoj názor ostatným. Prečo ?
Myslite, nepoučujte a nevnucujte, návšteva výstavy je súkromnou vecou každého človeka. A že tu spomínate Sojku a jeho pohrebníctvo to už načo riešite,nepíšte bludy a opýtajte sa Dániho prečo musel odísť z budovy.
Pavol Kurbel | 06-08-2017 23:06:16
Pán Majko, ja nespochybňujem to, že je to zaujímavá a aj svojim spôsobom poučná výstava. Ja len protestujem proti tomu, že sú na komerciu použité mŕtvoly ľudí. Osobne si myslím, že značná časť návštevníkov si ju pozrie aj preto, že vie, že sú to skutočné mŕtvoly. Keby vedeli, že sú to figuríny na nerozoznanie od skutočných mŕtvol, tak by tam asi nešli. Ja zase by som si výstavu pozrel v prípade, keby som vedel, že sa jedná o figuríny. Na základnej škole sme mali kostru človeka. Samozrejme, bola umelá. Čo by asi tak povedala značná časť rodičov, keby sa dozvedela, že kostra je zo skutočného človeka? Myslím, že by rázne protestovali. Svojho času pán Sojka si otvoril pohrebníctvo medzi činžiakmi v bývalej budove potravin pána Dániho. Tu na SOL sa ozývali ľudia, ktorí voči tomu protestovali, že je to neetické, lebo okolo chodia aj deti. Chcem len upozorniť, že tam mal len kanceláriu a nikdy tam nebola \"uskladnená\" žiadna mŕtvola.
Marek Sladký | 06-08-2017 23:05:15
Ako som pána Kurbela urazil. Otázkou? To posledné bolo venované skôr pánovi Palkovi.
Všetko sú len domnienky. A ohľadne poznania svojho brata to už bolo vyvrátené. Síce je to kontroverzná výstava, ale je úspešná a v prípade nejasností by nemohla byť v toľkých štátoch.
s.i.n. | 06-08-2017 22:33:29
S upozornením na túto výstavu som sa stretol, na moje prekvapenie, v extra liberálnom denníku, akým SME sú. Viac tu:
https://domov.sme.sk/c/20617693/lekar-o-vystave-tiel-je-to-hanobenie-mrtvol.html?ref=av-center
Čítajte viac: https://domov.sme.sk/c/20617762/slovenski-lekari-sa-ozvali-proti-vystave-ludskych-tiel.html#ixzz4p0ZUn9Fu
https://domov.sme.sk/c/20617762/slovenski-lekari-sa-ozvali-proti-vystave-ludskych-tiel.html?ref=lp_sme_splus

pre M. Sladký: v jednom z dvoch článkov sa o.i. píše:
\"Pôvod vystavovaných tiel je neznámy, ale o tom usporiadateľská agentúra JVS Group v propagačných materiáloch mlčí. Môže pritom ísť aj o telá odporcov čínskeho komunistického režimu, ktorí ani nedali súhlas, aby ich po smrti vystavovali, upozorňujú lekárske organizácie v Česku aj na Slovensku.

Autor tohto článku vyslovil želanie \"Dôležité je, aby sa všetko odohrávalo v rámci slušnosti a platných zákonov. Aj o tom je podľa mňa totiž demokracia.\"
Vaše napadnutie p. Kurbela s odvolaním sa na jeho religiozitu sa tomuto želaniu akosi vymyká. Urážať sa dá aj bez vulgárnych výrazov!

Pavol Kurbel | 06-08-2017 22:25:37
výňatok zo zákona o pohrebníctve:

Paragraf 4 písmeno f hovorí, že je zakázané:

f) zaobchádzať s ľudskými pozostatkami alebo s ľudskými ostatkami spôsobom, ktorý sa dotýka dôstojnosti mŕtveho, etického cítenia pozostalých alebo verejnosti.
Pavol Kurbel | 06-08-2017 22:16:04
Nedávno som čítal, o proteste človeka, ktorý tvrdí, že medzi vystavenými telami je s vysokou pravdepodobnosťou aj jeho brat, ktorý bol v jednej nemenovanej krajine veznený ako nepriateľ režimu.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 06-08-2017 22:15:18
Pan Kurbel, pravdepodobne ste na vystave neboli. Odporucam navstivit a zaujat stanovisko nasledne.
Marek Sladký | 06-08-2017 21:24:52
Pán Kurbel odkiaľ viete, že sú tam fetaci a odporcovia režimu? Já osobne túto výstavu podporujem a chystám sa na ňu z čistej zvedavosti ako vyzerá naše telo pod kožou. A keď je to niekomu proti srsti, tak má voľbu nezúčastniť sa. Lebo v budúcnosti sa môže nájsť niekto komu sa nepáčia bohoslužby a bude ich tiež žiadať zakázať (berte to ako príklad a nechcem sa nikoho dotknúť)
Pavol Kurbel | 06-08-2017 21:03:32
Dnes tie telá vieme vyrobiť tak, že sa nedajú rozoznať od \"živých\" Ale bolo by to asi podstatne drahšie, ako stiahnúť z kože nejakého feťáka či odporcu režimu. Podľa mňa je to naozaj za hranicou ľudskosti. Toto nie je určené na výučbu medikov, ale pre širokú verejnosť.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign