Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Fakty o Seredských novinkách

Na obyčajnú informáciu o verejnom obstarávaní dodávateľa Seredských noviniek objavilo sa niekoľko negatívnych reakcií. Výsledkom slobody anonymného vyjdarovania sa k článku o Výzve na predkladanie ......je (ako vždy), prezentácia názorov na predmet, ktorý ako napríklad Janka S. vôbec nepoznajú. Citujem:" Ja som ich ešte nikdy nečítala, kde sa dajú kúpiť?" Nuž ťažko niekomu vysvetľovať zmysel niečoho, čo nikdy predtým nevidel. Aj o politickej poplatnosti može hovoriť iba ten, kto v minulosti Seredské novinky nečítal. Alebo má krátku pamäť. Potom sa pýtam, či účelovo, alebo je to Alzheimer? Práve Seredské novinky boli v minulosti priestorom, kde odznievali nie rovnaké názory na rozhodovanie v mestskom parlamente. O rýchlosti a pružnosti SOL nemožno pochybovať. Nový projekt 15 minút pre poslanca je najlepším príkladom ako anonym volá po spätnej väzbe a ako ju praktizuje. Pred kameru som sa posadil ako prvý, pred niekoľkými dňami to bol poslanec pán Ing. M. Sidor CSc. O oboch reláciách bola na SOL informácia a zároveň pozvánka na toto nakrúcanie s možnosťou dať tvárou v tvár akúkoľvek otázku. Ani na jedno stretnutie neprišiel nikto z občanov. Kto sa teda bojí názorov ľudí? A kto tára o strachu? Záujem o tlačovú formu podávania informácií samozrejme je. Papierové noviny nie sú iba o tom, čo bude zajtra, ale aj o tom čo bolo, a aký mala konaná akcia význam a ohlas. Na stránkach SOL nemôžu svoj o záujem o Seredské novinky vyjadriť stovky tých, čo doma nemajú PC ani Ingternet. Ani tí, čo SOL pravidelne, alebo vôbec nečítajú, pretože po príchode z práce majú iné povinnosti. Zákony prírody fungujú na princípe vyváženosti. Je neobjektívne jedno médium preceňovať a druhé podceňovať. Tlačová i internetová forma podávania informácií má svoju cieľovú skupinu. Obe skupiny majú právo na informácie o dianí v meste. Médiá samotné o druhoch a počtoch týchto informácii rozhodujú autonómne.

Tak ako možno nožom krájať chlieb, možno nožom aj zraniť, či zabiť. Cieľom každého média novín či televízii je formulovať verejnú mienku. Hovoriť preto o tom, že iba miestne noviny sú reklamou tých, čo sú pri moci, je lož. V prípade miestnych periodík je ten "zlý" ľahko identifikovateľný. Preto za Seredskými novinkami " hrdinovia anonymných diskusií" vidia len to, čo vidieť chcú. Snahu primátora a poslancov o vlastné zviditeľňovanie. Bez ohľadu na to, že tieto novinky prinášali len a len informácie o skutočnostiach a neanonymných názoroch nielen poslancov, ale aj mnohých ďalších občanov mesta. A aby nekončili nečítané v koši, je v podmienkach pre ich vydávanie znížený počet výtlačkov na 5 tisíc, čo je o 1500 menej ako počet domácností v našom meste.


 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Registrovaný Peter Klokner Peter Klokner | 16-05-2011 23:39:05
Nuž nič proti tradícii, ja si spomínam aj na lampiónové sprievody a kde im je koniec. To že zdvihlo 17 poslancov ruku za niečo je jeden zo stoviek faktov, ktoré zostanú zaznamenané a budú roky archivované. Nemá to však nič spoločné s rešpektovaním reality. Naozaj je ten plátok iba pre pár starších ľudí a rodinných príslušníkov poslancov. Niekto sa rád skrátka číta. Ale to by sa dalo vyriešiť lacnejšie a jednoduchšie už v diskusii spomenutými minimálne tromi spôsobmi. Napadá ma ešte jeden dôvod zanietenej obhajoby a to je strach z toho, že by sa naozaj zistila krutá skutočnosť o nezáujme o toto periodikum.
Registrovaný Matej Fraňo Matej Fraňo | 16-05-2011 23:27:04
80g bezdrevný ofset je klasický kancelársky papier, nie novinový papier (ten má ~50g/m2 a tlačí sa rotačkou, nie ofsetom - pre takýto nízky náklad by to bolo neefektívne).

Nápad s laserovou tlačiarňou hodnotím dobre, neverím na reálnu čítanosť nad 500 výtlačkov (CPM [Cost Per Milles] je pri odhadovanej cene neuveriteľných 6.333€ !!!).

Povinnosť referencií v uvedenej sume vnímam ako diskrimináciu menších štúdií, ktoré robia dizajn na omnoho vyššej úrovni, avšak nezabezpečujú tlač. Pre férový boj sa do referencií nemali započítavať referencie dodané mestu. Objem referencií v sume 19.000€ ešte nič nehovorí, mohlo ísť aj o 1.000.000 vizitiek, alebo o 30 výročných správ - kde je viac grafickej práce?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 16-05-2011 22:41:47
Polemika ci a ake Seredske novinky je tu v podstate odvtedy, co prestal vychadzat Most. S nakladom sme boli a pravdepodobne aj budeme anomaliou - Lubos, preveroval si naklad v Trnave a ako vysiel v porovnani s poctom obyvatelov voci nakladu v Seredi s tym istym porovnanim?

Obsah Noviniek komentovat nebudem, skorej ma zaujimaju ine veci. Ale o tom neskorej. Teraz snad iba - vies dobre, kolkokrat sme sa na komisii venovali naozaj vaznym problemom. Ci uz Ty alebo ja, sme okamzite verejnosti predostreli problem, navrhli riesenia, jednoducho sme okamzite informovali o tom, co bolo fakt nevyhnutne.
Pytam sa, informovali o tom aj Seredske novinky? Lubos - objektivne, nemas pocit, ze tie minule boli tak akosi divne riesene. Stale nejake osobne pokusy o ich rozsirovanie,
reklamu, regionalny charakter Seredskych noviniek - tak to uz fakt bola sila... Lubos, ako to vsetko dopadlo? Nie nahodou tak, ako dalsie pokusy v podobnej veci konkretneho cloveka? Spomen si na Skype. Nejaka ta ostuda mohla zostat usetrena...

Co sa tyka obsahu, mestske noviny by sa nemali hrat (ani nikto za nimi) na noviny v klasickom zmysle. Vysvetlovanie VZN, oznamy MsU a pod. by mali byt prioritou. Aby ludia neboli blbi (ospravedlnujem sa, ak sa niekto chce urazit) a aby poznali svoje povinnosti a prava.

Pytam sa verejne, nikomu nevadi, ze hlavne zakony mesta su iba na internete a ked obcan poziada veduceho pracovnika, o vysvetlenie, tak si s nim 4 roky dopisuje a aj tak sa jednochuchej odpovede nedocka?

Je tu vyberove konanie s naozaj dokonale prepracovanymi podmienkami. Uvidime, ako dopadne...

Naozaj je vela ludi, ktori Seredske novinky chcu, preto k nakladu a distribucii:

- v prvom cisle uverejnite na titulnej strane oznam, ze Seredske novinky su cely mesiac k dispozicii na MsU vo vestibule.
Naklad druheho cisla cely dajte na jednu kopu do vestibulu MsU a dajme nad ne jednu online kameru, aby obcania mohli vidiet realny zaujem o Novinky. Uz pre tretie cislo by bolo mozne upravit naklad. Mozno by stacila aj ta kopirka pred velkou zasadackou.

Navstevy MsU by mali dalsie pozitivum - aspon by sa viacej ludi konecne naucilo chodit na urad ktory rozhoduje o tom, v akom meste budeme vsetci zit. A tym, ktori fakt nevladzu a poziadaju o ne pisomne, ich poslite normalnou postou. Bude to za par Eur.

Zaverecna otazka, je v odbornej komisii niekto - odbornik - co niekedy s novinami prisiel do styku aj inak (vydavatel, editor, redaktor a pod) ako ich citanim, obcasnym prispevkom pripadne inym pousitim v pripade nudze?

Som chory a je cas, kedy mi to este nemysli. Ospravedlnujem sa, nechal som sa uniest.
Registrovaný Ľubomír Veselický Ľubomír Veselický | 16-05-2011 21:51:48
Dobrý nápad s tou formou distribúcie. Len ako zabrániť tomu, aby nejaký "dobrák" nevzal 300 výtlačkov a neodniesol ich do zberu. Alebo sa už papier nevykupuje?
Registrovaný Peter Tóth Peter Tóth | 16-05-2011 21:14:53
Pán Veselický.
Ja by som mal jeden názor ako "ušetriť". Nedávať ich priamo do poštových schránok. Zamerať sa priamo na cieľovú skupino, ktorá tieto novinky číta a distribuovať ich tam - Poliklinika (priamo na recepciu), domov dôchodcov, klub dôchodcov, Kaufland, Billa, Lidl, Jednota, MsÚ, Pošta, potraviny v Čepeni, štadión. Sledovať množstvo nevyužitých výtlačkov istú dobu (cca pol roka). Následne upravovať počet výtlačkov. Distribuovať ich poštou je podľa mňa zbytočný prepych. Myslím, že sa uštrí za distribúciu a aj za množstvo výtlačkov, ktoré by mohlo klesnúť na polovicu. Keby to bolo riešené touto formou, tak distribúciu a aj odsledovanie množstva môže zabezpečiť vydavateľ.
Registrovaný Ľubomír Veselický Ľubomír Veselický | 16-05-2011 16:42:09
Pán Klokner! Obecné noviny sa za ostatných desať rokov stali súčasťou obecného života v stovkách obcí a miest. Nepochybujem o tom, že v Trnave, Galante, alebo inom meste, či obci ich časť občanov nečíta vôbec, a spolu s reklamnými tlačovinami ich hádžu rovno do odpadu. Rovnako nepochybujem ani o tom, že v mestách a obciach, kde obecné periodiká vychádzajú, existuje stále veľká skupina ľudí, ktorí tieto noviny prečítajú od začiatku až do konca. Noviny sú a budú len a len informácie, ktoré niekto príjme iný odmietne. Argumentovať tým, že sú za naše peniaze a mali by sme ich preto užiť lepšie, je slušný argument. Porovnanie obecných novín a reklamných materiálov preto stojí za úvahu. Reklamy, ktoré nik nepýta platíme v cenách tovarov bez ohľadu na našu vôľu. Seredské novinky sú žiadané. Pravdaže nie na stránkach SOL, pretože ako som už písal, ten, kto PC a Internet nemá, sa vyjadriť nemôže. To ale neznamená, že taký občan neexistuje. Tlač obecných novín prijatím uznesenia č.71/2011 o vyhlásení verejného obstarávania na ich dodávateľa podporilo 19. 4. 2011 všetkých 17 prítomných poslancov. Pre budúce Seredské novinky sme určili tlač na obyčajný novinový papier. Snaha o pokračovanie tlače a vydávanie Seredských noviniek nie je snaha zachovať niečo nepotrebné, ale rešpektovanie skutočnosti, že časť obyvateľov nášho mesta ich jednoducho očakáva. Tí, čo ich čítať nechcú ich zahodia. Sú to predsa iba obyčajné noviny. Nie povinné čítanie. Aj o tom je demokracia a sloboda rozhodovania.
Registrovaný Peter Klokner Peter Klokner | 15-05-2011 20:53:43
Koledujem si že budem poriadne sprdnutý, no napriek tomu výraz Seredské novinky sa u mňa spája iba s týmito asociáciami:
- náhodný objav ich hromádky vo vchode bytového značil, že sa ešte neupratovalo a tak som narušil ich tradičnú púť spolu s ostatným reklamným bordelom do zberu či kontajnera a v márnom očakávaní nejakej inzercie (jediné čo ma v takýchto plátkoch zaujíma) som ich pred hodením do koša prelistoval
- nepochopiteľné použitie papiera vysokej kvality
- matne si spomínam že raz sa ocitli v bagete tlačovín použitých na rozkúrenie v grile s nemilým výsledkom - podobne ako letáky Billa sú na podobný účel úplne nepoužiteľné. Na Kaufland skrátka nemajú.

Úprimne je mi ukradnuté čo si bude ktokoľvek o mne myslieť, ale entuziazmus s akým chceme nechať prežívať niečo, čo dostáva v dnešnej dobe jednoznačne na prdel od iných médií je pre mňa nepochopiteľný.

Ak už chceme silou mocou dráždiť osud tejto tlačoviny, skúsme akceptovať realitu a prizbajme si že aj 1000 výtlačkov je prepych.
Totiž predstava, že v početnej domácnosti sedí za stolom každý člen domácnosti so svojim výtlačkom týchto novín je ..... paranormálna.
Lepšie by asi dopadli ak by boli k dispozícii vo vestibule MsÚ, čím by sa dala aj pomerne hodnoverná odpoveď na to, aký je v skutočnosti o ne záujem.

Alebo to skúsme abonentným spôsobom. Lenže to by bol asi fakticky prúser.
Registrovaný Marta Bauer Marta Bauer | 14-05-2011 22:41:39
Seredské novinky k nášmu mestu jednoducho povedané patria!
Zvykli sme si na ne! Už teraz ľuďom chýbajú!
Registrovaný Igor Lehocký Igor Lehocký | 14-05-2011 22:24:15
Ano,je to vec názoru, prípadne potreby, to je pravda, iba mám taký pocit, že sa z nejakého dôvodu hľadajú argumenty pre noviny, ktoré sú charakteru pohrebnej hostiny. Ale je to naozaj vec názoru na opodstatnenosť nemalého financovania.
Registrovaný Ľubomír Veselický Ľubomír Veselický | 14-05-2011 22:05:15
Pán Lehocký! O výhodách, či nevýhodách tlačového a elektronického média môžeme debatovať. . Trvám však na špecifikách. Pre jedno médium je jedna oblasť dominantná, pre iné bezpredmetná. Seredské novinky nikdy neuverejnili žiadnu informáciu o dopravnej nehode. Načo aj? Následky nehody sú do niekoľkých hodín zvyčajne odstránené, a ak nebola potrebná úplná uzávierka cesty v oboch smeroch, tak takáto informácia pre bežného občana zrejme veľkú hodnotu nemá. Ak sa ale v novinách objaví informácia o zámere vykonať rekonštrukciu námestia, takáto informácia sa týka prakticky každého občana mesta a je úplne jedno, či k tej rekonštrukcii dôjde za mesiac alebo za tri. Neviem ako komu, ale mne sa v posteli oveľa ľahšie čítajú noviny a časopisy, než texty z obrazovky notebooku. Diskrétne pomlčím o pohodlnom čítaní novín v najmenšej miestnosti bytu. Cieľová skupina tlačového média je daná jednoznačne. Je to 95 % občanov starších ako 65 rokov. V našom prípade ide cca o 3,5 tis. obyvateľov Serede. Pre týchto občanov predstavuje mesačník mesta jediný relevantný zdroj informácií z ktorého môžu čerpať osobne, teda bez sprostredkovania prenosu informácie inou osobou.
Je tu ešte žiadaná spoločenská rubrika, ktorá je zasa neatraktívna pre SOL. Starších ľudí zaujíma kto sa v uplynulom mesiaci narodil, kto zomrel, kto sa s kým zosobášil. Mesačník mesta má aj ďalšiu funkciu a tou je funkcia osvetová. Články o kultúrnom a športovom živote Serede v minulosti majú svoju trvalú hodnotu. A ak sa teda v Seredských novinkách objavia články o nových historických skutočnostiach, ktoré boli zdokumentované v Seredi pred sto, či dvesto rokmi, je úplne jedno, či bude táto informácia uverejnená v auguste 2011, alebo v decembrovom čísle. Internetové noviny si s papierovými nikdy nebudú konkurovať. Oboje patria do skupiny informačných zdrojov obyvateľov spolu s regionálnou televíziou a mestským rozhlasom. . Oboje sa môžu iba vzájomne dopĺňať. Akékoľvek snahy o uprednostňovanie jedných, či druhých budú iba na škodu veci.
Registrovaný Igor Lehocký Igor Lehocký | 14-05-2011 15:03:05
Ono je to asi tak, že proste Seredské novinky sú v značnej nevýhode oproti SOL a s tým sa dá len ťažko niečo robiť. Neviem ako je zaujímavá mesiac stará informácia o udalosti v meste pre kohokoľvek, to je fakt na zváženie. Škoda že nie je možné nejak kvantifikovať cieľovú skupinu takýchto novín, pretože uvedené náklady sú dosť vysoké a z pohľadu aktuálnosti a aj cieľovej skupiny by som povedal že úplne zcestné. Ľudia sa rozprávajú všade kde sa rozprávať dá, pred domom na lavičke, na návšteve, v obchode, na ulici, v kaviarni, v práci, je to proste ľudská prirodzenosť a každá jedna informácia zverejnená v SOL či už písaným slovom , fotkami či video rozhovorom, sa šíri rýchlosťou takpovediac blesku a dostane sa aj do domácností, v ktorých počítač nie je, o tom predpokladám, že nie je nutné pochybovať. Z tohto pohľadu je opätovne mesiac stará informácia v Seredských novinkách značne otravná a už úplne bezvýznamná a nič na tom nezmení ani fakt, že na veľkom formáte a peknom papieri. Myslím, že by malo stáť za zváženie, aké sú finančné náklady na novinky s ohľadom na množstvo spotrebiteľov resp. čitateľov.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign