Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Druhá svetová vojna ovplyvnila životy ľudí

redakcia SOLDátum26. 05. 2012 14:58:44TémaHistória
417

Lívia Zvolenská  | V júnovom čísle Seredských noviniek v roku 2010 bol  uverejnený článok lektorky múzea M. Dikovej. Ruska Larisa Ljapina z Čeljabinska chcela vedieť niečo viac o mieste smrti svojho dedka Stepana Vasilieviča Ljapina, ktorý zahynul na konci II. svetovej vojny.

V mestskej matrike, v knihách ani na cintoríne nebol zápis o jeho smrti, tak do Ruska poslali aspoň fotografiu pamätníka sov. armády v meste.

Larisa Ljapina však vlastnila archívny záznam Ministerstva obrany Ruskej Federácie – Zoznam nenávratnej straty, podľa ktorého bol jej dedko pochovaný v meste Sereď uprostred Československa. Táto skutočnosť ma veľmi zaujala a tak som listom poprosila Larisu Ljapinu o zaslanie dokumentu. Skutočne pod číslom 28 som našla meno jej dedka, ale mňa čakalo neuveriteľné prekvapenie pod číslom 29.

Meno a priezvisko:                                    Tamilov Pavel Ivanovič

Vojenská hodnosť:                                     mladší seržant

Špecializácia:                                              rozviedčík

Rok narodenia:                                           1924

Kde sa narodil, odkiaľ pochádza:              Gorkovský kraj

Kým bol povolaný do armády:                    Gorodeckým vojenským komisariátom

Kedy a pre akú príčinu bol vyradený:        zabitý 31.03.1945

Kde je pochovaný:                                     Sereď, Československo

Kde bývajú jeho príbuzní:                         Gorodecký okres, dedina Korovkino

 

Spojila som sa so Správou Slavína v Bratislave a požiadala o dodatočný zápis do kmeňového zoznamu, pretože ani tam sa Tamilov Pavel Ivanovič nenachádzal. V roku 1946 boli všetky ostatky sov. vojakov exhumované a prevezené do spoločných hrobov na Slavín. Stávalo sa pri tom veľa chýb. Málo ľudí vtedy ovládalo ruský jazyk a mnoho mien na pomníčkoch bolo nečitateľných. Preto správa Slavína na základe predložených potrebných dokumentov dodatočne dopisovala do zoznamu zistené mená. V bývalom Sovietskom zväze bola taká prax, že pozostalí mohli dostať vízum iba na základe potvrdenia zo Slavína.

Dňa 22.11.2010 mi oznámili, že Tamilov Pavel Ivanovič bol zapísaný pod číslom 2044.

A tak mi zostala iba jedna úloha. Pretože ho po celé uplynulé roky nikto nehľadal, povedala som si, že sa pokúsim jeho rodinu nájsť ja. Napísala som Miestnemu Sovietu v Gorodecku, tí list postúpili miestnym novinám a dňa 18.03.2011 som dostala takúto odpoveď.

 

Dobrý deň Vážená Lívia!

S veľkým pozdravom a slovami nesmiernej vďačnosti sa na Vás obraciam z Ruska. Volám sa Nadežda a mám 51 rokov. Žijem v neveľkej osade Briljakovo, ktoré sa nachádza v Nižegorodskej oblasti. Som neter toho vojaka, ktorý zahynul v Československu na jar 1945. Hovorím o Tamilovi Pavlovi Ivanovičovi. Keď som si v miestnych novinách prečítala článok, v ktorom uverejnili Váš list, nechcela som tomu veriť. Je to skutočne môj strýko, o ktorom takmer sme takmer nič nevedeli? A hľa, prešlo 65 rokov a on sa našiel! Oči sa zalievajú slzami...Ďakujem Vám, hlboké, hlboké poďakovanie. Pavel Ivanovič bol najstarší. Mal ešte troch bratov – Ivan, Nikolaj, Genadij a sestra Anfisa, moja mama. Zomrela pred 2 rokmi. Škoda, že sa nikto z nich nedozvedel, kde ich najstarší brat našiel večný pokoj. Pavel Ivanovič mal veľkú rodinu a tak stále bude žiť v našich srdciach. No my veľmi málo vieme o našom strýkovi – len od matky, ale ona ho tiež málo spomínala. Keď s otcom odišiel na front, mala len 12 rokov. Listy prichádzali zriedkavo, ale ani jeden sa nezachoval. Jeho otec (môj dedko) sa z vojny vrátil ale strýko nie. Kde, ako a za akých okolností zahynul, nevieme. A hľa, po takej dobe poznáme miesto jeho pochovania. Teraz vieme, kam môžeme pricestovať, pokloniť sa jeho pozostatkom a priniesť hrsť zeme z jeho vlasti. Veríme, že taká možnosť bude. Nech Vám Boh dá dlhé roky zdravia za Vašu neoceniteľnú prácu. Pripájam fotografiu Pavla Ivanoviča. Tak odišiel na front.

1. marec 2011

                                                                                                                            Všetko najlepšie  


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
samo | 31-10-2014 16:05:42
zabudol si na ejdno- ze v tej dobe sa aj Briti aj Francuzi do zadnice hitlerovi pchali.
Pavel | 31-05-2012 21:00:53
Mam jednu knihu o Wehrmachte, vydanu za hlbokeho socializmu (autor je Rus), cela jedna kapitola je o tom, ako si ti fasisti dovolili organizovat bordely (vratane lekarskej kontroly a starostlivosti) vo Francuzsku pre nemecku armadu.. ake to bolo nehumanne a odporne!

Vidim, ze sovietski sudruhovia a vojaci sa takym nezatazovali, oni znasilnovali a trtkali, co prislo pod ruku.. obdivuhodne!
komunistické beštie | 31-05-2012 13:46:23
OSVIECIM 1945.....Sovietov, ktorí do tábora vstúpili, už takmer nevnímali. Silnejší sa ešte vládali radovať a zmätene rozprávať. Na otázky však zväčša odpovedali: neviem, nepamätám si, nechcem o tom hovoriť.
Hlavne deti sa tešili, že vidia nových ľudí. Vojakov objímali, brali si od nich dolepené sladkosti. "Potrebovali sme ich objať: keď ste boli tak dlho sami, ocenili ste, že sa môžete dotknúť niekoho, kto bol taký živý," povedala výskumníkom z jeruzalemského múzea Yad Vašem Eva Mozes Kor. Keď prišli vojaci mala desať rokov.
Nie vždy sa však Sovieti správali slušne. Viacero väzenkýň vypovedalo, že vojaci ich znásilnili. Objavili sa aj správy, že kradli osobný majetok väzňov, ktorý sa Nemcom nepodarilo odnies
komunistické beštie | 31-05-2012 13:41:25
Sovietov, ktorí do tábora vstúpili, už takmer nevnímali. Silnejší sa ešte vládali radovať a zmätene rozprávať. Na otázky však zväčša odpovedali: neviem, nepamätám si, nechcem o tom hovoriť.
Hlavne deti sa tešili, že vidia nových ľudí. Vojakov objímali, brali si od nich dolepené sladkosti. "Potrebovali sme ich objať: keď ste boli tak dlho sami, ocenili ste, že sa môžete dotknúť niekoho, kto bol taký živý," povedala výskumníkom z jeruzalemského múzea Yad Vašem Eva Mozes Kor. Keď prišli vojaci mala desať rokov.
Nie vždy sa však Sovieti správali slušne. Viacero väzenkýň vypovedalo, že vojaci ich znásilnili. Objavili sa aj správy, že kradli osobný majetok väzňov, ktorý sa Nemcom nepodarilo odniesť.......
rozputali to komunista -stalin a hitler | 30-05-2012 18:04:19
Nemci chceli najmä dohodu o neútočení - Stalinovi zase najviac záležalo na tajnom protokole.

Tak došlo za rokovacím stolom k štvrtému rozdeleniu Poľska - Stalin dostal nazad časti Ukrajiny a Bieloruska, ktoré Poľsko anektovalo v roku 1920. Obe strany si nechali na ďalšie uváženie, či a v akej podobe nechajú existovať samostatný poľský štát.

V Pobaltí Nemci navrhovali začleniť Fínsko a Estónsko do sovietskej záujmovej sféry, Lotyšsko rozdeliť na polovicu a Litvu si chceli nechať pre seba. Stalin však žiadal Lotyšsko celé. Ribbentrop telegrafoval Hitlerovi - ten sa pozrel do atlasu a súhlasil.

Okrem toho Nemci potvrdili svoj nezáujem o oblasť rumunskej Besarábie, o ktorú naopak, mal záujem Stalin. Išlo o pôvodne ruské územie, pripojené k Rumunsku po prvej svetovej vojne.

A dohoda bola na svete.

Chlast a Stalinove uši
Po podpise zmluv sa mohlo oslavovať. V noci z 23. na 24. augusta sa v Kremli alkoholom nešetrilo.


Ribbentrop bol nadšený. "Cítil som sa ako medzi svojimi starými nacistickými priateľmi," zaznamenal si. Stalin šampanským pripil na zdravie Hitlerovi: "Viem, ako veľmi nemecký národ miluje svojho führera, preto by som chcel pripiť na jeho zdravie."

Anglický konzervatívny historik Paul Johnson v knihe Dejiny 20. storočia opisuje oslavu takto: "Zrazu objavili, že majú spoločné ciele, metódy, správanie a predovšetkým morálku. A ako sa títo podnapití vrahovia potácali hodovnou sálou, nemotorne sa objímajúc, veľmi sa podobali súperiacim gangstrom, ktorí spolu predtým bojovali a možno budú bojovať znova, ale pracujú v podstate v rovnakej branži."
ach preco | 30-05-2012 17:40:01
preco tu hlupaci co vedia prd obranuju rusov a pritom celosvetovy teror rozputali nemci...
ludia, vojna nepozna pravidla, a ako sa do hory vola tak sa z nej ozyva... nemci a ich spojenci zozali urodu toho co sami zasiali. tak to je . a nehrajme sa tu teraz ze to boli vsetci neviniatka.
aby sa dnes take nieco stalo v civilizovanej europe je nemozne
pametnik nasilnikom | 30-05-2012 06:01:04
Manželku nemeckého exkancelára Helmuta Kohla (80) celý život mátali spomienky na detstvo. Ako 12-ročnú ju znásilnili sovietski vojaci.

Hannelore Kohl († 68) sa spolu s matkou stali obeťou sexuálneho útoku vojakov Červenej armády po porážke Nemecka v máji 1945. Prezradila to Herbertovi Schwanovi, ktorý v knižnej podobe vydáva jej životopis. Spomínala mu, že ju po znásilnení vyhodili vojaci z okna na prvom poschodí ako vrece zemiakov. Zo zranenia chrbtice sa nikdy nezotavila a odniesla si aj traumu na celý život.

Zmeravela zakaždým, keď zacítila pach mužského potu, cesnaku, alkoholu a dokonca aj keď začula ruštinu.
niekto stavia pomníky obetiam,iný katom... | 29-05-2012 15:03:38
www.sme.sk/c/6395472/v-kazachstane-bude-pamatnik-slovenskym-obetiam-stalinizmu.html
Anna Kolesarova | 29-05-2012 14:53:24
Anna Kolesárová sa narodila vo Vysokej nad Uhom. Pochádzala z katolíckej rodiny Jána a Anny, rodenej Kušnírovej, sama bola tiež zapálenou veriacou. Anka mala staršieho brata Michala. V roku 1938 zomrela jej mama a Anka sa začala starať o domácnosť.[1]

Na jeseň 1944 sa front priblížil k okresu Michalovce. Obcou Vysoká nad Uhom, ktorá bola v tej dobe súčasťou Horthyovského Maďarska, prechádzali sovietske jednotky.

22. novembra 1944 sa spolu s rodinou a susedmi v skrývala v pivnici pod kuchyňou ich domu kvôli prebiehajúcim bojom v okolí. Kvôli panujúcej neistote sa podobne ako mnohé iné ženy obliekla do čierneho, aby nevzbudzovala pozornosť vojakov. Po tom, čo do pivnice pri prehľadávaní domu nazrel jeden zo sovietskych vojakov, ju otec poslal do kuchyne nech vojakovi prinesie jedlo. Dievča však vojaka zaujalo a preto jej prikázal, aby šla s ním. Keď nechcela, priamo jej povedal, že buď pôjde a vyspí sa s ním, alebo ju zabije. Keď opäť odmietla, povolil jej jednovetovú rozlúčku s otcom a na mieste ju zastrelil.[1] Jej vražda zostala nepotrestaná.

Pochovaná bola nasledujúceho dňa večer, keď ešte v okolí obce prebiehali boje.

V súčasnosti prebieha proces Ankinho blahorečenia. Jej hrob vo Vysokej nad Uhom je cieľom pútnikov z celého Slovenska, najmä z radov mládeže.
Jozef | 28-05-2012 09:06:09
pre tych, kto este poznaju azbuku:

Обращаюсь к вам с просьбой. Зовут меня Ливия Зволенска, мне 73 года, 35 лет отработала в городском национальном совете в г. Трнава. После смерти моего мужа (10 лет) я переселилась в г. Середь и здесь живу одна.

65 лет прошло от конца войны, а до сих пор разыскивают родственники места захоронения своих близких.

В этой связи у меня есть документ, который получила недавно. В нём запись: «Тамилов Павел Иванович, разведчик, год рождения 1924, Горьковская область, Городецкий район — убит 31.4.1946, похоронен в г. Середь — Чехословакия».

Знаю, что приказом Министерства внутренних дел от 24.2.1946 все останки советских воинов были перевезены из Западной Словакии и перезахоронены на самом красивом месте Братиславы — в братской могиле на мемориальном кладбище «Славин».

Очень вас прошу, помогите мне найти кого-нибудь из его семьи. Может быть, они не знают, где он похоронен. Хотела бы о нём узнать ближе, увидеть его лицо. Ему было только 22 года.

С глубоким уважением, Ливия Зволенска.



От редакции: к письму приложена ксерокопия статьи из одной советской газеты 25-летней давности. В ней рассказывается, в том числе, и о Ливии Зволенской, о главном деле её жизни — поиске родственников советских солдат, которые погибли во время Великой Отечественной войны при освобождении города Трнава.

В личном архиве нашей «словацкой сестры» (так называет себя Ливия) многие сотни писем из нашей страны, воспоминания участников боёв за Трнаву, послания родных и близких воинов, павших при освобождении Словакии. Ливия Зволенска делает всё для того, чтобы родственники узнали о месте гибели их мужей, братьев, отцов и дедов.

Работники отдела военного комиссариата Нижегородской области по Городцу, Городецкому и Сокольскому районам нашли по своей книге погибших запись о призыве Томилова Павла Ивановича, 1924 г.р., Тархановский с/с (Кумохинская сельская администрация).

Очень хочется, чтобы родственники нашего земляка, разведчика Павла Томилова нашлись. Им можно обратиться в нашу редакцию или в военкомат, к. 45, тел. 9-25-50.

В деревне Смиркино Городецкого района живут вдова младшего брата Ивана – Анастасия Тимофеевна Томилова и ее дочь Ольга Ивановна Толкунова (в девичестве Томилова). Они подтвердили, что Павел Иванович Томилов действительно погиб в Чехословакии в самом конце войны, о чем свидетельствовало письмо от однополчан Павла, которое его родные получили в мае 1945 года.
M.R.STEFANIK | 28-05-2012 07:10:59
Štefánik otvorene upozorňoval na nebezpečenstvo ruského boľševizmu. „Boľševizmus je negáciou demokratizmu.... Boľševizmus je prejavom chorobným, apokalyptickým chaosom, v ktorom sa prejavujú hrubé, najnižšie pudy. Hovorím vám to z hĺbky duše: boj proti boľševizmu vo všetkých jeho prejavoch musí prevládať v našej morálke," povedal Štefánik, keď sa vrátil z Ruska.
cerveny pedofil | 27-05-2012 19:32:18
kolko vojakov CA a civilov postrielalo NKVD, vypovedna hodnota 0 tvojho grafu..KATYN atd atd aj tak bol Stalin vacsi vrah ako Hitler
re cerveny pedofili | 27-05-2012 19:21:15
http://sk.wikipedia.org/wiki/Obete_druhej_svetovej_vojny

svoje teorie si nechaj na akademicku podu v krcme
Erich | 27-05-2012 18:28:14
Je mi ľúto, že sa diskusia takto zvrhla - ale niektorí ma proste nepochopili. Je úplne zbytočné tu riešiť zverstvá na jednej aj druhej strane - smrť človeka je vždy veľká tragédia a v mlynčeku na mäso s menom II. svetová vojna ich zomrelo nezmyselne veľa na všetkých stranách.

Chcem sa iba nesmelo opýtať, prečo anonymný vojaci Červenej armády majú v strede námestia v SEREDI obrovský pomník, kým padlí vojaci zo SNP majú 1 meter vysoký pamätník v slepej uličke veľkého parku a padlí vojaci zo Serede nemajú pamätník žiadny?

Kde majú pamätník títo ľudia?
132.stk. v z. ČERŇANSKÝ Michal (1919/1940, Sereď), 24. 9. 1942, Kutajskaja
925.stk. POLAKOVIČ Vojtech (1919/1940, Sereď), 13. 5. 1942, Veseloje
1134. stk. TAKÁCS Štefan (1920/1940, Sereď), 2. 10. 1942, Kutajskaja

Osobne si myslím, že na námestí mal byť pomník obetiam holokaustu, pretože medzi 11790 obeťami koncentračného tábora Sereď bolo vtedajších 13% obyvateľov mesta. Toto je aj výzva pánovi primátorovi, o ktorom sa šíria reči, že údajne jeho otec bol arizátor (čo však neviem potvrdiť - vo zväzkoch ÚPN sa nachádza nejaký pán Tomčanyi Štefan zo Serede, ktorý arizoval obchod s drevom a stavebným materiálom Schulhoffovej Blanke). Ak je to pravda, bolo by to pekné gesto syna naprávajúceho chyby otca.
cerveny pedofili | 27-05-2012 18:23:59
Kto zacal vojnu?hitler a stalin najvacsi priatelia,stalin bol este vacsi vrah ako hitler....bolsevicek, ani Erich ani nikto tu neobhajuje fasisticke zverstva, ani im nikto nechce stavat pomniky ale tak isto nemusia mat pomniky ani cerveni vrahovia a znasilnovaci ked zavrazdili viac ludi ako nemci.
pre : anonym | 27-05-2012 17:48:54 | 27-05-2012 17:58:58
presne si to vystihol a presne o tom som pisal, len tuto hlupuckym ludom na cele z Erichom take nieco nedokazes vysvetlit, lebo ich pohlad do historie siaha maximalne do vcerajsieho dna , ked sa sami seba pytaju ci maju jednodnove alebo dvojdnove trenky alebo tangace...
a taky ludia sa idu zapajat do diskusie o ktorej nemaju ziadne vedomosti a nevidia historicke suvislosti a svoje domnienky a vymysly povysuju nad preukazatelne fakty...
anonym | 27-05-2012 17:48:54
mozno netreba zabudat na taku fyzikalnu jednotku ako je cas ... kto koho prvy napadol, kto ktoru krajinu a ludi najprv znicil a vrazdil a kto teda sposobil to co sa potom stalo ludom v jeho krajine ... za zlo prisla odplata a ta vacsinou nebyva mensia. rusi sli na zapad lebo nemci k nim doniesli bolest, smrt a utrpenie. to co robili nemci bolo z ich vlastnej vole a pohanala ich ich hlupost a pazravost, rusov pohanala spravodlivy hnev a odplata. rusky vojak nemusel znasilnovat nemky keby mu jeho frajerku neboli pred rokom odstrelili, alebo keby od nej nemusel odist aby mu ju neodstrelili ...
2 milióny znáilnených nemeckých žien!!!! | 27-05-2012 17:19:44
http://aktualne.atlas.sk/kniha-lame-tabu-o-znasilneniach-cervenej-armady/zahranicie/europa/
ali. | 27-05-2012 16:11:40
Jááj tebe ide o ludský osud a co osudy tých znasilnených povraždenych a ich vrahovia tu majú ešte aj pomník v centre Serede.Takže osud červeného okupanta je viac ako iných obetí.
shelley | 27-05-2012 14:49:21
Z tejto debaty je mi vážne zle. Tu ide o jeden ľudský osud, ktorý sa podarilo trochu objasniť určitým iste nemalým úsilím autorky článku. Vo vojne sa nikto s nikým nehrá a každý musí zabíjať, lebo keď nezabiješ Ty, zabijú Teba.
komunista pedofil | 27-05-2012 13:27:10
nikto tu v centre nestavia nemcom pomniky a to je ten rozdiel.Ano cudujem sa ze niekto si moze odvodnit znasilnovanie osemrocnych deti!!! co spravili zle???Bolsevicek ty si chory cerveny pedofil,len dufam ze nemas deti hajzel!!!!
a cudujes sa? | 27-05-2012 12:57:32
cudujes sa ze rusi znasilnovali? ked to pritiahneme za vlasy, tak mozme byt radi ze len znasilnovali- to bola ich forma odplaty za agresiu a utrapy nemecka a jeho spojencov, pretoze nemci sa z rusmi nesrali, rovno ich zastrelili a kaslali na znasilnenie,lupenie...
.

erich ty si vazne dement ked pises ze umrel pri Sali ? priznaj sa! tebe nestacia ani dokazy, ty si budes v tej tvojej sprostej makovici hrat svoje vlastne scifi...
.
a kedze sa da najlepsie hodnotit najblizsia minulost , ku ktorej je najviac pisomnych poznatkov tak ANO, ja pokladam oslobodenie Serede a tym aj celej CSR, spolu so vznikom samostanej CSR v roku 1918 a dalej spolu so zamatovou revoluciou v roku 1989 za to najdolezitejsie pre Sered v 20. storoci a teda aj za poslednych 700 rokov...
.
co ked tu boli v minulosti na par dni nejaky krali, alebo nejake bitky vojsk a rozne ine udalosti, ked poznatky o tom sa zachovali len v nejakych utrzkoch a jednej -dvoch vetach... Sered mala v minulosti svoj potencial, ale doplatila tak ako dnes na neschopnost svojich panov, ktory sa prakticky nestarali o rozvoj mesta a nechali ho namiesto toho zakrpatiet do uplneho priemeru. a pritom stacilo malo, aby spravil Esterhazy alebo Turzo jedno-dve rozhodnutia a Sered by sa dnes tiahla od zavaru po sopornu a od sladkovicova az niekde po dvorniky, mali by sme na vinohradoch katedralu, 5 zamkov , kastielov , 2 hrady a 200 000 obyvatelov....
.
lahko sa nam teraz hodnoti historia ked je to minulost a mi ju pozname. lenze v tom okamihu to bola pritomnost a kazde jedno rozhodnutie malo nieco za nasledok, ktory sa neukazal hned v pritomnosti , ale zhrnula ho prave az historia a retrospektivny pohlad po urcitom case...
.
a v Seredi lupili rusi? v prvom rade tu lupili sami seredania. najprv okradli o vsetko zidov a ked uz zidia nic nemali tak seredania vykradli kastiel... aj taki sme boli Seredania
taketo hovada tu maju pametnik | 27-05-2012 10:18:57
Vo Viedni znásilnili stotisíc žien, ale besnenie dosiahlo vrchol v Berlíne. Sovietski vojaci tam vtrhli do charitatívnej organizácie Haus Dehlem, čo boli pôrodnice a sirotince, a opakovane znásilňovali tehotné ženy i ženy po pôrode, ale aj osemročné dievčatá. Odhaduje sa, že v Berlíne znásilnili 135-tisíc žien. A zväčša niekoľko ráz. Z rozhovorov s postihnutými vyplynulo, že v priemere dvanásť ráz.
Vo východnom Nemecku padli za obeť násiliu asi dva milióny žien. Ale to je len štatistika potratov a ošetrení v nemocniciach. „Ak niektorá zo žien tvrdí, že ju neznásilnili,“ vyhlásila nedávno jedna z Nemiek v britskej televízii, „tak klame.“
Erich | 27-05-2012 09:25:06
Nikde som nespomínal, že nemá byť pamätník na Dukle, v Kalnej nad Hronom či pri Liptovskom Mikuláši. Tam boli skutočné boje. V Seredi je pamätník iba politický, nie historický.

Ospravedlňovať jeho prítomnosť tým, že pri Šali jeden vojak zomrel a v Seredi ho pochovali je smiešne. Hlavne ak vo vedľajšom parku stojí skrytý pamätník symbolizujúci viac ako desaťtisíc náhrobných kameňov mŕtvym bez hrobu.
.pre:Erch? | 27-05-2012 09:24:12
Neviem preco urazas Ericha???!!!Tak nam teda napis bolsevicek, ci toto je najvyznamnejsia udalost Serede za 700 rokov!!!Ze tadeto presli nejaky ozrali rusi,znasilnovali,vrazdili a lupili.KEDY BUDU MAT ICH OBETE PAMETNIK V CENTRE SEREDI!!!!!!!
A viete... | 27-05-2012 00:53:30
...že v našom meste žijú i potomkovia nemeckých vojakov, ktorí tu pôsobili? Jedného poznám osobne.
erich? | 27-05-2012 00:33:03
erich ma vedomosti o historii? no tak toto je najlepsi vtip zo serede za 700 rokov, a najvacsou udalostou za 700 rokov je ze sa tu taky hlupak ako on narodil. neskutocne
Erich ty si taky mega dement ze to nieje pravda. ohanas sa tu nejakym utrzkom z clanku o oslobodeni smolenic, preboha ziveho co to ma co spolocne s oslobodenim serede? bombardovanie pri sintave a delostrelba na mesto sered su neni podla teba boje v Seredi? tak ja neviem co by si uz chcel aby sa tu po meste strielali rusi z nemcmi raketometmi a sered bola znicena ako varsava alebo co? preco asi rusi presli vah pri sali? no asi preto ze nemci im v seredi vyhodili do vzduchu jedinu pristupovu cestu-most cez vah- na trnavu (dalsi prechod cez vah mozny len cez hlohovec a salu...a tade aj isli...)
zmysluplna debata s tebou nema vyznam, lebo na tu by si potreboval nalosti z knih , lebo na internete nieje vsetko. a ty cerpas info len a len z netu a zo svojich ubohych domnienok...
Obcan | 26-05-2012 23:42:04
I love USA | 26-05-2012 23:07:12

Je uz noc a moc sa mi nechce o tom pisat,ale v kratkosti-Americania sa mohli najdalej dostat tak po Prahu (je znamy vyrok ,,Praha vola o pomoc,,)ale prave zo Sovietmi bola dohodnuta demarkacka,takze sa zastavili na urovni Plzne a kym sa sovieti prebojovavali na zapad CR,amici si tam obrazne povedane vegetili a cakali.
PROSTE DALEJ NEMOHLI !
Tam uz slo o sfery vplyvu,politiku a tym ze CSR teda vlastne oslobodili sovieti,tak sa dostalo pod vplyv Moskvy.
A ako uz Erich napisal ,,akosi,, si ponechali kusok CSR-teda Podkarpatsku (Zakarpatsku) Rus.
Obcan | 26-05-2012 23:30:47
Kazdy ma svoju pravdu,len mi vadi ze Erich nemoze prekusnut ze to boli proste sovieti kto oslobodil Sered (aj ked s nim nesuhlasim,uznavam ho,lebo vyzera ze ma ako jeden z mala zaujem a vedomosti o historii) a aj keby tu presli obrazne povedane na 5ke plny plyn,je to fakt ktory uz nikto nezmeni.
Pomnik nepripomina boje ako na vychode,ale je odkazom ze v ten den bola Sered oslobodena.
A je jedno ci to bolo delostreleckou pripravou,alebo strelbou s prakov,alebo bez vystrelu.
Co sa tyka toho vojaka a dalsich,asi im nebudu kazdemu robit kriz niekde na poli,ale maju svoj pamatnik (o urovni prevedenia teraz nevravim)ktory pripomina ze by ludia nemali zabudat a mali by si vazit kazdeho mladeho cloveka co polozil svoj zivot za druhych niekde uplne ,,v prdeli,, daleko od domova.
Ci to uz boli sovieti,alebo skopcaci,drviva vacsina nebojovala preto ze by to bola ich tuzba,ale boli vlastne donuteny...
Co sa tyka WW2,myslim ze som celkom v obraze,co sa tyka historie Serede nemam az take obsirne znalosti,no myslim ze Erich by bol sklamany-tak ako je Sered teraz bezvyznamne mesto,tak bola aj v minulosti.
Nic na tom nezmeni fakt ze tu bol vodny hrad,viedla tadeto obchodna cesta...atd no stale to nedosahuje vyznamu inych miest.
Jasne ze by bol kazdy rad ze sa niecim moze popysit,ale holy fakt je ze Sered nieje historicke mesto.
Osobne neviem o neakych prilezitostiach ku ktorim by sa mali stavat pomniky,okrem tych co tu uz su.
Co sa tyka roku 48',50-tych rokov a 68-ho to je uz ina kapitola.
Z pocutia viem ze sme na tom boli kedysi lepsie ako Rakusaci a kde sme teraz...
Na druhej strane za toho ,,zleho,, socializmu mali prave vtedy ludia k sebe blizsie,lebo to co tu je dnes nieje kapitalizmus,ale obycajna zlodejna !
No to uz nieje o nasom mladom vojakovi...
Mária Diková, múzeum | 26-05-2012 23:25:02
Vojnové udalosti sú vždy tragédiou pre ľudí v každej dobe. Tam sa ani nedá hovoriť o tom čo bolo najväčšou udalosťou, realitou je však to, že ruskí vojaci pomohli ukončiť vojnu.
Čo bolo a je pre ľudí dôležité bol samotný život v slobode a v pokoji. Nikto nechce smrť ani choroby a nenávisť čo vojny spôsobujú v životoch ľudí po všetky doby ľudského pokolenia.
I love USA | 26-05-2012 23:07:12
a naco sem isili nikto ich nevolal radsej nas mala oslobodit americka armada
Erich | 26-05-2012 22:46:26
Zrejme do mňa vŕtaš kvôli môjmu názoru na pamätník v parku. Tvojou logikou potom postavme taký istý pomník každému, kto zahynul v okolí mesta - a ver alebo nie, ale za stovky rokov ich boli mraky. O rok sa mesto Sereď dožíva 700-rokov od prvej písomnej zmienky o meste. Pýtam sa:

JE PRECHOD ČERVENEJ ARMÁDY TÁ NAJVÄČŠIA UDALOSŤ, KTORÁ SA V MESTE ZA 700 ROKOV STALA?

Tu by som rád videl názor ľudí z múzea alebo zo združenia Vodného hradu. Ty si teda myslíš, že to bola najväčšia udalosť za 700 rokov?
pre Ericha | 26-05-2012 21:39:34
Nemiešaj všetko so všetkým. Koniec II. svetovej vojny je jedna etapa histórie, následná politická podriadenosť je vec druhá. A ak máš na mysli rok 1968, to je vec tretia. Faktom zostáva, že spomínaný vojak položil život aj za teba, či už to bolo na Veči alebo o pár kilometrov ďalej. Ten chlapík nemá nič spoločné s tým, že po skončení II. SV nás "prichýlili" východní bratia a v 68-om sa k nám dokonca nasťahovali pod falošnou zámienkou..
Erich | 26-05-2012 21:30:14
Tak najskôr sa tu prekrúcajú historické fakty - a zrazu nech to bolo akokoľvek???

Každá vojna je plná tragédií a druhá svetová vojna zmenila život snáď každému v Európe. Z dnešného pohľadu si môžme všetci povedať, že to sľúbené oslobodenie sa v roku 1945 nejako nedostavilo - nenastala majetková, náboženská, politická sloboda, či sloboda pohybu alebo sloboda slova či názoru. Navyše osloboditeľ pri oslobodení ČSR si akosi kúsok územia nechal, nemyslíte?
anonym | 26-05-2012 20:48:16
Dojímavý článok.

Pre Ericha - nech to bolo akokoľvek, ten chlapík položil život za to, aby si tu dnes aj ty mohol žiť. Nespochybňuj všetko čo sa spochybňovať dá. Je jedno či zahynul kdesi na Veči alebo nie. Bol súčasťou mašinérie, ktorá sa nám zaslúžila o oslobodenie. Nestojí ti tento fakt ani za to, aby si napísal niečo pozitívne o tých vojakoch? Si úbohý.
Erich | 26-05-2012 19:10:50
01.04. 1945 v ranných hodinách sovietska armáda prešla Váh pri Šali a priblížila sa k Trnave. Do 14h bola Trnava oslobodená postup jazdeckých jednotiek ukrajinského frontu prekabátil nemeckú obranu a postupoval rozbahneným a rozvodneným terénom okolo riečky Parina, ktorý sa nedal zamínovať. Tadiaľ do večera postúpili až po úpätie Malých Karpát, tesne pred dômyselne vybudovanú obranu nemeckých vojsk. Nemci v panike vyhodili svoj vlastný muničný sklad na kopci Všivavec medzi obcami Lošonec a Smolenice.

Ak teda zahynul 31.3.1945, muselo to byť ešte na ľavom brehu Váhu - zrejme niekde vo Veči. V Seredi bol iba pochovaný. O bojoch v Seredi som žiadnu zmienku nenašiel. List nepopisuje ani spôsob smrti.
pre Ericha | 26-05-2012 17:01:21
a ty uboziacik budes stale tvrdit ze sa tu nebojovalo...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign