Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dopravná nehodovosť motorkárov a opatrenia polície

Prezídium PZSR |MM|  So stúpajúcou teplotou pribúda v cestnej premávke aj počet motocyklistov. Keďže bola krátka a mierna zima, tento rok sa motorkári vybrali prevetrať svoje „tátoše“ oveľa skôr, ako po minulé roky. Za prvé štyri mesiace už zavinili 72 nehôd, za prvý štvrťroktohto roka zavinili 37 nehôd. Leto ešte poriadne ani nezačalo a počas jedného mesiaca pribudlo 35 nehôd, čo je takmer toľko ako za prvé tri. Odzrkadlilo sa to aj na počte usmrtených osôb, kým za prvé tri mesiace zomreli pri nehodách motocyklistov traja, za štyri mesiace až siedmi (šesť motorkárov a jeden chodec). Taktiež rok čo rok pribúdajú na cestách aj motocykle.

 

     Hlavné príčiny nehôd motorkárov

    

     Najčastejšou príčinou, ktorá sa podpisuje pod nehody motocyklistov, jeprekročenie dovolenej rýchlosti jazdy. V zákone o cestnej premávke sa jasne píše, že vodič je povinný rýchlosť jazdy prispôsobiť najmä svojim schopnostiam, vlastnostiam vozidla a nákladu, poveternostným podmienkam, stavu a povahe vozovky a iným okolnostiam, ktoré možno predvídať, na čo však mnohí motocyklisti zabúdajú.

     Porušenie povinností vodiča patrí „druhej priečke“ v štatistike príčin dopravných nehôd motocyklistov. Sem patrí aj povinnosť počas jazdy používať na hlave riadne upevnenú ochrannú prilbu určenú pre motocyklistov. Pokuta50 eur za jazdu bez riadne upevnenej prilby slúži v prvom rade na ochranu motocyklistu, nie na samoúčelné sankcie dopravnej polície. Vodič alebo spolujazdec na motorke má výrazne menšie množstvo ochranných bezpečnostných prvkov, a práve preto je číre bláznovstvo nepoužívať ani to malé množstvo, ktoré ho môže ochrániť. Avšak ani najkvalitnejšia výbava nie je zárukou bezpečného návratu, pokiaľ motocyklista vedie svoj motocykel riskantne. Frajerina sa v tomto prípade nevypláca.

Až v16 % z celkového počtu nehôd motocyklistov bol alkohol súčasťou a jednou z príčin dopravnej nehody. Napriek nulovej tolerancii alkoholu, vykonávaným preventívnym akciám, častým dopravným kontrolám príslušníkmi dopravnej i poriadkovej polície a prísnym postihom bolo zaevidovaných 9nehôd motocyklistov pod vplyvom alkoholu

Ďalším faktorom pôsobiacim na nehodovosť je stav vozovky. Motocykel je podstatne citlivejší na povrch komunikácie, ale aj spôsob vedenia. Akákoľvek prekvapivá odlišnosť, napríklad nepredvídateľne prudšia zákruta, prekážka za neprehľadným úsekom cesty a podobne, má vysoký vplyv na schopnosť vodiča predvídať a prispôsobovať svoju jazdu.

Nie za každú dopravnú nehodu je prirodzene zodpovedný motocyklista, ale v záujme vlastnej bezpečnosti by sa mali vyvarovať nebezpečnej jazde, porušovaniu dopravných predpisov a taktiež by si mali uvedomiť, že vodiči ostatných motorových vozidiel nie vždy predvídajú ich porušovanie pravidiel cestnej premávky.Hazardovať so svojím zdravím a životom sa nevypláca. Pri zrážke s autom, náraze do zvodidiel alebo šmyku na mokrej ceste ťahá za kratší koniec vždy motocyklista. Vodiči ostatných motorových vozidiel by si mali uvedomiť, že :

§      motocyklisti jazdia veľmi často vyššou ako povolenou rýchlosťou,

§      často predchádzajú motorové vozidlá ako sprava, tak aj zľava,

§      motocyklistov je možné ľahko prehliadnuť,

§      pri predchádzaní motocyklistov je potrebné dodržiavať bezpečný odstup.

     Opatrenia a odporúčania polície

     S cieľom ochrániť čo najviac účastníkov ciest a prispieť k ich bezpečnosti, policajti v každom kraji na celom Slovensku zvýšia dohľad aj nad motocyklistami. Keďže letná sezóna dvojkolesových mašín je už zdá sa v plnom prúde, policajným kontrolám sa nevyhnú ani oni. Už na túto nedeľu (18. 5. 2014) vyhlásilo Prezídium Policajného zboru osobitnú kontrolu. Okrem štandardných zložiek sa do akcie zapoja aj policajti na 127 služobných strojoch. Samozrejme takéto i podobné kontroly pribudnú počas celého leta.

     Je veľmi jednoduché naučiť sa test v autoškole, prečítať si zákon, vyhlášku alebo presný postup, ale v praxi a pri reálnom prípade je všetko zložitejšie. Je potrebné, aby vodič motocykla nemal možnosť pôsobiť v prevádzke na silnom motocykli skôr, ako odjazdí určitý počet kilometrov, neoboznámi sa so všetkými rizikami a krízovými situáciami, ktoré sú u motocyklov na dennom poriadku. Musí zvládnuť jazdu na mokrej vozovke, naučiť sa techniku prudkého brzdenia, rýchlych zmien smeru a rýchlosti jazdy, dokonale zvládnuť ovládanie svojho motocykla, jazdu v hustej premávke mesta a zafixovať si do pamäti základné jazdné návyky.

     Znižovanie dopravných nehôd a ich následkov je záležitosť celej spoločnosti. Bezpečnosť dopravy je nielen v rukách Policajného zboru vykonávaním dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky, ale aj Vás občanov – vodičov motocyklov, ďalej v rukách ministerstva dopravy, vnútra, ale aj ministerstva školstva a ďalších orgánov štátnej správy.

     Čo je chvályhodné, zlepšila sa spolupráca medzi Policajným zborom a združeniami motocyklistov pri organizovaní Vašich športových i kultúrnych podujatí na celom území Slovenska. Zostáva len veriť, že pričinením každého jedného z vás-nás, bude na cestách menej riskantných situácií a viac bezpečných kilometrov bez nehôd. Policajný zbor želá šťastnú cestu plnú nezabudnuteľných zážitkov.

 

Odstrašujúce prípady, pri ktorých zbytočne vyhasli ľudské životy

 

     Dňa 22.3.2014 o 16.15 hod. v katastri obce Hlinné, okres Vranov nad Topľou, na ceste
č. I/18 došlo k dopravnej nehode medzi traktorom zn. Zetor Proxima 90, ktorý viedol 28 ročný vodič a motocyklom zn. Kawasaki, ktorý viedol 21 ročný vodič. Motocyklista sa plne nevenoval vedeniu motorového vozidla a nesledoval situáciu v cestnej premávke v dôsledku čoho narazil do ľavého zadného kolesa pred ním idúceho traktora, ktorý odbočoval vľavo na poľnú cestu. Jeho život vyhasol na mieste.

 

 

Dňa 27.4.2014 o 15.10 hod. v Gbeloch, okres Skalica, na Štefánikovej ul. došlo k dopravnej nehode motocykla zn. Suzuki GSR600, ktorý viedol 40 ročný vodič. Motocyklista pri prejazde ľavotočivej zákruty neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam,zišiel z cesty vpravo, kde narazil do odstaveného motorového vozidla zn. Fiat Punto. Utrpel zranenia, ktorým na mieste podľahol.

 

 

Čerstvá nehoda z minulého týždňa, 7.5.2014 o 06.20 hod. v katastri obce Gbelce, okres Komárno, na ceste č. II/588, kde došlo k dopravnej nehode medzi motocyklom zn. Yamaha YBR125, ktorý viedol 37 ročný vodič a mot. vozidlom zn. Mazda 323, ktoré viedol 23 ročný vodič. Motocyklista  neprispôsobil rýchlosť jazdy svojim schopnostiam, prešiel do protismeru a čelne narazil do vozidla zn. Mazda.  Nehodu neprežil.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Pre mestskú políciu | 19-05-2014 17:20:02
Aj páni mestský policajti by už konečne mohli niečo robiť s tupcami čo stoja na kruhovom objazde pri škole bývalej Hviezdoslavovej. To že tam vykladaju decká na kruhovom objazde pričom blokujú ostatných vodičov nikomu nevadí len mne? Neni to náhodou aj na pokutu? Alebo tam kamera nedovidí? Ako je možné že tam denno denne rodičia stoja na kruhovom kým ich lemravé decká nepovystupujú? S týmto problémom netreba robiť nič?
shelley | 19-05-2014 04:09:47
Takže pod štatistiku dopravnej nehodovosti sa nepodpisuje ani tak fakt, aké opatrenia prijíma príslušné ministerstvo, ale aké počasie máme. Tak sa , páni tamhore, nevytešujte, akí ste manažéri.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign