Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dokument o arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi a diskusiu navštívila nielen verejnosť Trnavy, ale aj širokého okolia.

200

      Včera 30.1. 2013 sa večer o 19:00 hodine v kine Hviezda v Trnave premietal dokumentárny film o arcibiskupovi Róbertovi Bezákovi s názvom Arcibiskup s ľudskou tvárou. Po dokumente nasledovala diskusia o jeho odvolaní z riadenia Trnavskej arcidiecézy na otázky odpovedali politológ, teológ a reportér TA3. Pozvaná bola verejnosť nielen z Trnavy ale aj širokého okolia.

     Dokument  Arcibiskup s ľudskou tvárou  sa natáčal prevažne v Trnave. Štáb brnianskeho štúdia ČT ho začal pripravovať začiatkom roka 2012. Zámerom tohto dokumentu bolo predstaviť nielen českej verejnosti človeka, ktorý otvorene formuluje témy a rovnako tak hovorí k ľuďom. Dokument sa natáčal niekoľko týždňov a zachytával každodenný pracovný i súkromný život arcibiskupa. Do scenára filmu však zasiahli udalosti okolo jeho nečakaného odvolania z postu arcibiskupa. To bolo aj jedným z dôvodov, prečo trvá dokument namiesto zamýšľanej polhodiny takmer hodinu. Dôvody odvolania doteraz neboli verejnosti dostatočne vysvetlené. V následnej diskusii sa rozoberal v podstate súčasný život emeritného arcibiskupa Bezáka po jeho odvolaní, kde by sa mohol uplatniť, čo by mohol robiť, kam by sa mohol uberať a pod. Samozrejme rozhodnutie je iba na ňom.

      Priebeh života Mons. ThLic. Róbert Bezák, CSsR,

      Narodil sa 1. marca 1960 v Handlovej ako prvé dieťa Jozefa Bezáka a jeho ženy Gabriely. Manželia Bezákovci spolu žili a dodnes žijú v Prievidzi. Po Róbertovi im pán Boh požehnal ešte dve deti, dcéru Gabrielu a syna Jozefa. Róbert vyrastal v slovenskej katolíckej rodine, ako malý chlapec miništroval v kostole. Navštevoval umeleckú ľudovú školu, odbor hudobný – gitara, výtvarný – maľba, tanečný a športoval. Bol usilovným žiakom, po absolvovaní základnej školy nastúpil na gymnázium v Prievidzi.

      Po maturite roku 1979 nastúpil na štúdium Bohosloveckej Cyrilo-metodskej fakulty v Bratislave, za kňaza bol vysvätený 17. júna 1984. Vtedy vládnuci režim nepodporoval cirkev o nič viac ako slobodu myslenia, a tak po krátkej prvej kaplanke v Brezne (1984-1985) nastúpil Róbert na povinnú dvojročnú vojenskú službu.

Po nej bol neustále prekladaný do iných farností - pôsobil v Detve, Žiari nad Hronom, Sklených Tepliciach, Tužine a Úľanke.

     Po zmene režimu poslal Banskobystrický biskup Rudolf Baláž mladého a talentovaného kňaza na štúdiá do Ríma, kde študoval morálnu teológiu na Accademia Alfonsiana. Štúdia ukončil predčasne, lebo bol roku 1993 vymenovaný za viceprovinciála redemptoristov. Bol profesorom morálnej teológie na teologickom inštitúte v Badíne a na teologickej fakulte Trnavskej univerzity. Roku 2005 sa stal administrátom farnosti pútnického miesta Staré Hory, kde ostal tri roky. Následne bol farárom v Radvani.

      Prekvapivo bol vybratý ako vhodný nástupca odchádzajúceho trnavského arcibiskupa Jána Sokola. Trnavským arcibiskupom ho pápež Benedikt XVI menoval 18. apríla 2009, na biskupa ho vysvätil 6. júna 2009 kardinál Jozef Tomko v katedrále sv. Jána Krstiteľa v Trnave. Jeho biskupské heslo bolo Imple nos Misericordia (zahŕňaj nás milosrdenstvom).

      Počas troch rokov v úrade (2009-2012) si získal srdcia nielen trnavských veriacich. Svojim jedinečným, ľudským prístupom dal cirkvi novú mladistvú tvár, stál za projektom Noc kostolov, podporoval mládežnícke aktivity v arcidiecéze, bol priamy a otvorený voči veriacim. Bol obľúbený medzi katolíkmi aj nekatolíkmi všetkých vekových kategórií. Róbert Bezák kvôli chýbajúcemu zdôvodneniu odstúpiť odmietol a žiadal stretnutie s prefektom kongregácie alebo s pápežom, čo mu však nebolo umožnené.

      Róbert Bezák bol nútený pápežským nunciom Mariom Giordanom k rezignácii. Keď odmietol rezignovať, tak ho 2. júla 2012 odvolal z úradu bez uvedenia konkrétnych dôvodov. Jeho odvolanie vyvolalo na Slovensku aj vo svete rozruch a vlnu solidarity. Róberta Bezáka podporili viaceré známe osobnosti, na jeho počesť bol v Bratislave konaný hudobný koncert, v Trnave je jeho tvár zachovaná prostredníctvom bilboardov. Podporili ho tiež viacerí kňazi z Čiech a Slovenska a viaceré katolícke rehoľné rády.

Použité zdroje:  

http://www.trnavskyhlas.sk/c/9198-robert-bezak-sa-k-veriacim-prihovori-z-televiznej-obrazovky.htm

http://robertbezak.netstranky.sk/zivotopis-a-ine/zivotopis.html

 


Poznámka redakcie:

Video č. 1. : krátky zostrih na film o Robertovi Bezákovi  premietaný v kine Hviezda - autor filmu  ČT

Video č .2  :  kompletné audio verejnej diskusie k filmu 


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
tady praha | 25-03-2013 22:04:11
diky internetu mame moznost sledovat novy cisty vitr ze Slovenska, skoda ze Trnava neni trochu bliz. drzime palce Vasemu p.biskupovi a vlastne vsem = jaro urcite prijde
Jozef | 11-02-2013 12:49:24
teraz, ked sef ohlasil rezignaciu, tak sa mozno vrati.
Pavel | 11-02-2013 12:43:52
Gorila už vyprchala tak dalsia vdacna tema popri romoch je Bezak.Stbaci a komunisti si mozu kopnut do cirkvi a zlodejske terorizovanie smeru a cervenej luzy si nikto ani nespomenie.
anonym | 11-02-2013 08:08:27
Občan som iného-opačného názoru. Keď bol mons. na maličkých farách kde musel každú korunku obracať,nevidel do tokov peňazí, tak nemal čo riešiť. Ale keď sa dostal vyššie a videl, akí mamonári sú vysokí duchovní, ako prelievajú zdroje, človeku ktorý žil skromne, toto predsa muselo vadiť ? Veď načo má mať kňaz hlásajúci Božie slovo, skromnosť,pokoru státisíce € na osobných účtoch.
Obcan | 10-02-2013 21:41:31
Doteraz sluzil cirkvi a bol ticho.A ked ho poslali domov,zrazu ma kolko vyhrad.Cela kauza Bezak je nafuknuta,ktovie kto za tym vsetkym stoji a cudujem sa Bezakovi ze sa neha zneuzivat urcitou skupinou ludi.
Adela | 10-02-2013 16:32:52
tento arcibiskup mi je sympaticky a verim mu
anonym | 10-02-2013 14:19:55
Pánovi mons. arcibiskupovi Bezákovi veľmi držím palce. Je to už na pohľad veľmi sympatický muž, ktorý sa snažil cirkev trošku oživiť, omladiť. Vyžaruje z neho pokoj, pokora,láska,ľudský prístup. Asi toto včetko vadilo tým nadutancov v KBS, a preto to potrebovali zložiť. Nech ho Pán Boh ochraňuje na ceste viery a nádeje.
dadka | 10-02-2013 12:39:17
velmi pekne
anonym | 10-02-2013 12:35:12
Kedysi dávno Dr:.Martin Luther na sneme vo Wormse zakončil svoju obhajobu takto : "Tu stojím, inak nemôžem, tak mi Pán Boh pomáhaj"
dadka | 10-02-2013 12:01:18
je to jeden z mala fararov s cistou dusou plny lasky pohody a spravodlivosti ktora z neho ide drzim mu palce
blesak | 01-02-2013 15:58:52
jak sa robert bezak dopocul, ze ho idu odvolat, mal si previest vsetky tie peniaze mimo evidencie na svoj ucet a mohol im zaspievat: s pan bohom, idem od vas, neublizil som, ziadnemu z vas :-)
shelley | 01-02-2013 15:04:28
Doporučujem pozerať na RTVS 1 seriál Borgiovci - krásny príklad fungovania cirkvi v stredoveku. Dávajú vo vždy vo štvrtok okolo 22,00 hod. Pápeža hrá Jeremy Irons. Kto sa trochu zaujíma o históriu, môže sa poučiť. Takže náš pán ex biskup Sokol je tak trochu taký slovenský Rodrigo Borgia.
gulak | 31-01-2013 17:26:45
Vatikán a stovky rôznych Sokolíkov-ožobračuju a ohlupujú ľudí-ved zdravo zmýšlajuci človek-predsa musí vidieť rozpor v tom,čo hlásaju v kostoloch a čo v skutočnosti robia..
socialny typ | 31-01-2013 15:32:22
róbert, ked ti daju vypoved, mozes spurovat kolko chces, boss ked chce, tak si najde dovod na tvoj vyhadzov...upracu ta na inu poziu a moznosti jak sa zbavit zamestnanca je viacej.
potom podpise zamestnanec dohodu, dostane odstupne+dobry posudok a je vybavene.
ked zacal mr.bezak spurovat, tak tiez ho nenechali na biskupskom urade, ze juj, mame strach ale upratali ho do klidku.
su to bezne postupy co sa deju aj vo firmach. nic special.
Robo | 31-01-2013 15:19:42
Pre sociálny typ...
Trošku miešaš pojmy, dojmy, pomaranče a sereďské "krumple" dokopy...
Neviem ako to funguje u Teba vo firme, ale u nás Boss ak chce dakoho vyhodiť, musí sa riadiť určitými zákonmi a nariadeniami /zákonník práce/. Takže ak chce vyhodiť Ferka Mrkvičku z práce, buď musí mať vážny dôvod na to, alebo mu jednoducho musí zaplatiť odchodné. Ak je však Ferko Mrkvička presvedčený, že prišiel o prácu či funkciu neoprávnene, tak snáď použije všetky dostupné metódy na to, že keď už prišiel o miesto, aby bolo očistené aspoň jeho meno, resp aby bol finančne odškodnený za to, že ho šéf neoprávnene odvolal...
V Bezákovom prípade ide hlavne o očistenie jeho mena, ktoré niekto "očiernil" v záujme nenarúšania zavedeného kolobehu financií na cirkevných účtoch...
A tento problém nemá len trnavská diecéza, ten nekalý tok financií je na všetkých biskupských úradoch nielen na Slovensku, ale aj všade vo svete....
Neidentifikovateľné peniaze od rôznych darcov, fondov či správcovských spoločností sa prelievajú z krajiny do krajiny a nakoniec skončia vo Vatikánskej banke, ktorá ich "investuje" do nadnárodných koncernov, finančných spoločností, do burzy... Dokonalá práčka peňazí...
Ja osobne neverím, že by pápež na základe akejkoľvek petície zmenil svoje rozhodnutie, pretože dobre vie, že by narušil autoritu Vatikánu, jeho "neomylnosť"...
Možno o sto rokov dáky pápež vyhlási, že s tým Bezákom to vtedy nebolo všetko s kostolným poriadkom, ale to mne, Tebe či dakomu teraz žijúcemu bude asi prd platné... A možno sa v nebi Bezák zaraduje a my v pekle škvariaci sa, aspoň budeme mať chvíľu dobrý pocit :-)
socialny typ | 31-01-2013 14:39:38
este dodam...ze sa mi paci aktivita tych co veria ze bezak je cisty. robia to rozumne. spravia peticiu, poslu list papezovi a to je cele co sa da v tomto smere rozumne spravit.
ak bude papez chciet, preveri si to, ak zisti ze ozaj mu ukrivdil, myslim ze nebude mat problem ho vziat naspat a spravit napravne opatrenia.
dalsia vec moze pohnut veci, ak ta dcera tych co posielali tie melony sokolovi poda trestne oznamenie ze sa nedodrzala/zneuzila zave je rodicov a ich dary na sukromne veci, tak to este moze vniest novy vietor do veci.
socialny typ | 31-01-2013 14:29:55
robert, ked ti da boss v robote vypoved, s dovodom, alebo bez dovodu, tak ti asi malo pomoze ked budes na to frflat v krcme alebo pred kamerami, jaki ini flakaci su v tej firme a aki zlodeji tam i nadalej pracuju... boss na to ma pravo, ci to spravil v ramci spravodlivosti alebo si mu len nesedel osobne.
ale toto je cirkev...cirkev veri v Boha...maju svoje pravidla...hlavny boss je papez...
ak ma mr.bezak ciste svedomie a v 6tich hlavnych pravdach sa pise, ze Boh dobrych odmiena a zlych tresce, coho by sa potom mohol, alebo mal bat?
Robo | 31-01-2013 14:04:43
Pre socialny typ :
Neviem či nevieš čítať, počúvať, alebo si krátkozraký, ale p. Bezák po nástupe do Trnavy upratoval potichu... Až po zverejnení jeho možnej nútenej abdikácie, začal problém medializovať...
to: socialny typ | 31-01-2013 13:46:11
Palec hore!!!
socialny typ | 31-01-2013 13:42:10
nic v zlom, ale mr.bezak si to trosku pokazil sam.
si predtavte ze ste riaditel vo firme a zistite, ze sa vo firme deju podvody a vy zacnete na verejnosti a v mediach vykrikovat, ze co sa deje vo vasej firme nekale a zle.
u nas vo firme ked sa zistilo, ze niekto robil ilegalne veci, vyriesilo sa ti interne a nikomu sa to vonku a uz vobec nie v mediach nevesalo na nos.
bezak mal tie sokolovske veci riesit interne, v cirkvi a nie panikarit na verejnosti.
teraz nech sa necuduje ze je upratany tam kde je.
Ja...1 | 31-01-2013 13:33:42
Prepáčte, ale nedá mi to...O akej dôvere a spravodlivosti cirkvi???!!! Počas celej histórie cirkvi až po súčasnosť sa nenašla iná takto skazená, skorumpovaná, násilnícka a úchylná organizácia...Za úsmevmi "hodnostárov" sa vždy skrývalo utrpenie, hrôza, beštialita a zvrátenosť (česť max.1% výnimiek). Verím v Boha ale neverím v žiadnu cirkev. A je mi úplne jedno, či tam bol tatko Sokol, čo má deti po celom Slovensku alebo Bezák s hodinkami s cenou, za akú sa dá kúpiť slušné nové auto. Ľudia by mali otvoriť konečne oči a zistili by, že celá cirkej je len jedna veľká demagógia stvorená na ovládanie "ovečiek".
anonym | 31-01-2013 13:20:05
Škoda, že som včera si to nevšimol. Ďakujem za upozornenie.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 31-01-2013 13:17:25
anonym | 31-01-2013 13:12:47 | - skoda ze vcera nebolo uverejnene to, ze sa to konalo?

Vcera bol uverejneny oznam, ze sa akcia konat bude.
anonym | 31-01-2013 13:12:47
Škoda, že to nebolo uverejnené včera. Určite by som išiel na 19,00 hod. do Trnavy, a ak by bola možnosť aj podpísal nejakú petíciu.Veľa ľudí stráca dôveru k cirkvi a neverí jej spravodlivosti, pretože Mons. Bezák je človek ľudských a odborných kvalít, rád by som ho podporil.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign