Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dnes ráno zomrel kňaz a disident Anton Srholec

Miloš MajkoDátum07. 01. 2016 11:57:30TémaAktuálne témy
159

Život a príbeh kňaza  a disidenta   Antona Srholca  bol tak bohatý a neuveriteľný, že nepochybne sa raz stane  námetom na film, ktorý sa okamžite stane bestsellerom. Za socializmu bol disidentom a aj keď mal možnosť odísť do Vatikánu, zostal v Československu, aby bol blízko ľudí, ktorí vieru  a jeho oporu potrebovali. Takým zostal vlastne aj po  Nežnej revolúcii. Ľudia, ktorí Antona Srholca poznali nechápali, ako to všetko dokáže aj v tak vysokom veku. Intenzívne sa po dlhé roky venoval charite, ktorú založil a osobne viedol.

Dnes o pol ôsmej ráno tento výnimočný človek odišiel naveky, no po sebe zanechal  kus svojho srdca a ľuďom vieru, že za pravdu sa bojovať oplatí.

Je málo ľudí, bez  ktorých bude Slovensko už trvale iné. Anton Srholec bol jedným z nich...

- - -

Dr. h.c. Anton Srholec, (* 12. jún 1929, Skalica – † 7. január 2016, Bratislava[1]) bol slovenský rímskokatolícky kňaz a salezián, spisovateľ a charitatívny pracovník, zakladateľ a riaditeľ resocializačného centra Resoty.

Anton Srholec sa narodil ako jedno zo siedmich detí rodičov maloroľníkov. Študoval na gymnáziu v Skalici, v Trnave a v Šaštíne. Už v roku 1946 vstúpil do saleziánskej spoločnosti s cieľom venovať sa výchove chudobnej mládeže. Nakoľko v roku 1950 komunistický režim rozpustil všetky rehoľné spoločnosti, mohol maturovať v roku 1951 v Bratislave už ako civilná osoba. Keďže mu nebolo v tom čase umožnené študovať teológiu, pre ktorú bol rozhodnutý, v roku 1951 sa pokúsil (ako mnoho iných mladých ľudí) ilegálne prekročiť hranice, aby v cudzine mohol dosiahnuť svoj cieľ. Útek sa z dôvodu rozvodnenej rieky Moravy nevydaril, preto bol v skupine asi 20 podobne obžalovaných bohoslovcov a kňazov odsúdený za trestný čin pokusu o nepovolené prekročenie štátnych hraníc. Pojednávanie sa konalo pred Štátnym súdom v Bratislave, a skupina bola odsúdená spolu na 289 rokov väzenia. Anton Srholec na 12 rokov. Vo väzení strávil 10 rokov. Prevažnú časť z toho v uránových baniach v Jáchymove. (Pobyt v tomto pracovnom tábore opísal vo svojej knihe Svetlo z hlbín Jáchymovských lágrov. Kniha neskôr vyšla aj v preklade do slovinského, nemeckého a anglického jazyka.) Z väzenia ho prepustili s posudkom: „Schopný vykonávať akúkoľvek manuálnu prácu.“

Po návrate z väzenia bol ešte 10 rokov robotníkom. Neprijali ho ani za skladníka do továrne, preto pracoval na stavbách, v továrni na výrobu betónových prefabrikátov a pri vysokých peciach v Ostravských oceliarňach. Vo väzení, aj ako robotník stále študoval. Predovšetkým teológiu. V Ostrave mu bolo umožnené študovať aj cudzie jazyky, urobil si tam aj štátne skúšky z jazyka anglického a nemeckého. Po dva roky sa hlásil do kňazského seminára v Bratislave, ale nedali mu ani len odpoveď.

V roku 1969, v období tzv. Pražskej jari, dostal povolenie odísť na tri mesiace do Talianska. Tamojší pobyt si predĺžil na jeden rok, aby mohol dokončiť teologické štúdiá na Pápežskej saleziánskej univerzite v Turíne. Za kňaza ho vysvätil, spolu s niekoľkými mladými mužmi z rôznych iných národov, pápež Pavol VI. dňa 17. mája 1970 v Ríme.

V roku 1989 využil Anton Srholec právo pracujúceho občana a odišiel do starobného dôchodku. Ako dôchodca bol činný v Slovenskom Helsinskom výbore pre práva menšín v slovenskej sekcii Spoločnosti pre vedu a umenie, bol členom rady Konta nádeje, bol činný v Konfederácii politických väzňov a v iných spoločenských a sociálnych organizáciách. Bol tiež členom Medzinárodného ekumenického združenia (IEF), Teologického fóra, kde sa stretával s podobne zmýšľajúcimi teológmi na slovenskej úrovni. Podporoval pokrok teologického výskumu ako príspevok k obrode slovenského národa a duchovnej obnove, čím sa snažil prispieť k uskutočneniu zásad Druhého vatikánskeho koncilu na Slovensku. Nakoľko ovládal nemecký jazyk, zúčastňoval sa teologických seminárov v Nemecku, kde mal veľa vzácnych priateľov (napr. biskup Kamphaus z Limburgu, nebohý teológ Karl Rahner, rakúska veľvyslankyňa Gabriele Matznerová Holzerová) a delil sa s nimi o svoje skúsenosti so životom podľa viery v skromnejších podmienkach svojej malej krajiny.

V roku 1992 americkí veriaci ocenili jeho záslužnú činnosť v prospech Cirkvi a zariadili mu pozvanie amerického prezidenta Clintona na modlitbu s raňajkami (Prayer breakfast).

Od roku 1992 sa venoval bezdomovcom, pre ktorých zriadil domov v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice, za ktorý vzal na seba zodpovednosť. V domove zvanom RESOTY je ubytovaných 60 bezdomovcov a 40 ich dochádza ambulantne. Je to neštátne občianske združenie, ktoré žije zo sociálnych príspevkov bezdomovcov a z pomoci dobrodincov. K Srholcovi sa hlásili i tí, ktorí sú na okraji v spoločnosti, v cirkvi, alebo inakšie postihnutí občania.

Popri sociálnej činnosti sa venoval publicistike. Prispieval do rôznych periodík, venoval sa prednáškovej a poradenskej činnosti pri sociálnych projektoch, hlavne, čo sa týka bezdomovcov. Počas komunistického režimu veľa rokov podporoval a písal do samizdatových časopisov. Vtedy napísal knižočky: Experiment lásky, Nová rodina v novom svete (1989) a Každodenné zamyslenia.

Zdroj: Wikipedia


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pamätajte | 12-01-2016 21:48:15
aj v marci na Otca Antónia. Naplňme už konečne aj my jeho slová našimi skutkami. Dajme šancu slušnosti a spravodlivosti, zastavme páchanie bezprávia a začnime žiť v duchu odkazu Otca Antónia.
Niekto sa zlakol | 12-01-2016 21:31:13
Služby sa rozhodli zastaviť účasť vysokopostavených predstaviteľov zločineckej Komunistickej strany, ktorá zdevastovala slovenskú zem na ktovie ešte aké obdobie. Nenabrali odvahu postaviť sa priamej konfrontácii,aj keď osobne si myslím, že si veľmi priali a chceli ukázať národu aký sú silný. Musela byť rozhodujúca obava, že situácia by mohla vyústiť v konflikt, ktorý by mohol ovplyvniť voľby, občan by sa mohol hlbšie zamyslieť a mohlo sa stať niečo čo by sa pevne zapísalo do dejín a mohlo to naštartovať zmenu súčasných pomerov. Alebo vyhlásením ich účasti iba merali tlak, aby vedeli ako sú na tom a čo ďalej do marca.
skutočne | 12-01-2016 17:37:31
prekrásne rozlúčenie s Otcom Antóniom. Eštešťastie, že sa tam nestretla trojica RSDr. Faič- tajomník zločineckej Komunistickej strany s partiou do mariaša Sokolom taktiež od Topoľčian a a bezduchým Zvolenským. Je len veľým šťastím pre cirkevných papalášov, že sa tam neukázal em. biskup Bezák, lebo dnes by bolo cirkevné zemetrasenie. Prekrásne príhovory kňazov jasne ukázali, že skutočná cirkev má svoje miesto v duši každého človeka. Aj keď nechodím do kostola, nepácham zlobu, vážim si ľudí okolo mňa.A verím v spravodlivosť. Osobne ďakujem tým 6O-tim v Blumentáli ktorí sa prišli so skutočným kňazom rozlúčiť.
rodina by v žiadnom | 12-01-2016 09:31:04
nemala dopustiť príchod doktora komunistických vied na poslednú rozlúčku a bojovníkom proti komunizmu. Už tam chýba len Miloš Jakeš nebohý Vasiľ Biľak a don António sa môže skutočne v truhle obracať. Myslím že miesto poslednej rozlúčky s A. Srholcom nie je vôbec vhodné na potlach boľševických funkcionárov.
poslali tam komunistu | 11-01-2016 22:23:10
premýšlam nad tým, prečo tam manager poslal toho Voľoďu,organizátora Gottwaldových dní a starú veľmi dobre všetkým známu komunistickú štruktúru pretransformovanú na spravcu schránkových firiem Ja a Ty. Ak nám ide ukázať,aký sú silný a čo si môžu dovoliť, na čo sa cítia,ak napínajú svaly a demonštrujú tým silu, tak je to zlé. Je to zastrašovanie a výsmech.
tak sa naučte | 11-01-2016 21:42:10
čítať medzi riadkami.
pre ako sám vidíte | 11-01-2016 21:26:53
Vlastne o čom to tu píšete? Nemá to ani hlavy, ani päty. Keď sa chcete k niečomu vyjadriť, mal by ste tomu rozumieť. Píšete tu celkom od veci.
Ako sám vidíte | 11-01-2016 20:50:56
Aj Vy už začínate vyznávať náš dialektický materializmus.Nepochybne čo je tu na Slovensku nemá s demokraciou nič ale vôbec nič spoločného. Už len \" delegovanie\" RSDr. Faiča, ideologického tajomníka OV KSS v Topoľčanoch je výsmechom nielen slušnosti, ale prvorade demokracie. Čo je to za demokraciu keď Gottwaldovcov pasuje aj v roku 2016 do vládnej maštale ?
Pavol Kurbel | 11-01-2016 20:36:29
Pán Majko, niektorí ľudia nemajú úctu pred nikým a ničím. Nič im nie je sväté. Využijú každú, aj tú najmenšiu príležitosť, aby mohli dokola pľuvať svoje jedovaté sliny.
Podobne to tu bolo napríklad, aj pri zmienke o matke Tereze z Kalkaty.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 11-01-2016 20:30:41
Zomrel jeden z najvyznamnejsich a najvazenejsich Slovakov a to ako za minuleho, tak za sucasneho rezimu.

A diskusia na SOL pod clankom o tomto cloveku skonci pri moceni a vymenovavani pajzlov v meste...

Je demokracia a sloboda slova fakt pre kazdeho? ;-((
Pavol Kurbel | 11-01-2016 20:25:20
Naučte sa čítať s porozumením. Asi ste chýbal v prvej či druhej ľudovej. Nikde som nepísal, že všetci, čo chodia k Holicovi, sú ožratí a pošťatí.
pre Kurbela | 11-01-2016 20:18:52
Nie všetci čo chodia holicovi sú ožratí a pošťatí, tak si rozmyslite čo píšete .
Aj iné krčmy navštevujú obyčajní ľudia,choďte sa pozrieť do Papuče, na stanicu Urbanovi, do kasína alebo do Športklubu.
asi nečítate spätne | 11-01-2016 20:05:22
Pred dvomi hodinami to tuuž bolo nahodené.
Cynizmus | 11-01-2016 19:16:56
Ich aroganciu nemožno prehliadať. No svoju neohrozenosť dokazujú aj tým, že na rozlúčku s obľúbeným kňazom Antonom Srholcom posielajú komunistu.
Čakať od partie ľudí, ktorí sa priznávajú k viere podľa potreby, 17. november si nevšimli prípadne kachličkovali kúpeľne, zašívajú sa s asistentkami po hoteloch spriaznených oligarchov, terorizujú svoje manželky, ich rodinní príslušníci bijú svojich spoluobčanov po nociach alebo parazitujú zdravotníctvo, že dokáže prejaviť kúsok skutočnej úcty je zbytočné.
Myslieť si, že čokoľvek z vyššie menovaného je nevedomou hrou náhody a daného okamihu, ani jedno neospravedlní.
Partia, ktorej veľkú časť odchovali ideológovia bývalého režimu, už osem rokov zametá s touto krajinou a jej obyvateľmi. Vedomá drzosť, s akou rozdávajú facky hodnotám, o ktoré bojovala naša spoločnosť v novembri 1989 alebo sú vyjadrené v slovách demokracia, úcta a rešpekt, je volajúca do neba.
Zneužitím verejných zdrojov na sociálne baličky („Musíme sa podeliť“) a strašením ľuďmi bez domova („Chránime Slovensko“) si vydobyla pozíciu, za ktorú by sa ani jej predchodcovia nemuseli hanbiť.


Čítajte viac: http://komentare.sme.sk/c/8117121/ideologia-bez-ucty.html#ixzz3wxe62TeX
pre Tomáš | 11-01-2016 18:59:01
nechajte to tak, to nemá cenu
pre Tomas | 11-01-2016 18:40:08
Cirkev ako taka nema nic spolocneho s cirkvou,ako ju zalozil jezis kristus.Je to absolutna drzost,sa odvolavat na tuto skutocnost.Preto som tiez napisal,ze na zaciatku krestanstva to tak bolo.Uvedte mi prosim,aku pozitivnu ulohu hrali odpustky,papezi,krizove vypravy,bohatstvo a moc,pozehnavania zbrani atd.Ja nehovorim o viere,ja hovorim o ludmi vytvorenu organizaciu,ktora ma tu drzost,alebo aspon niektori tvrdit,ze viera v boha a jezisa krista sa da len cez cirkev.Preto mam nekonecny respeckt,pred ludmi a knazmi,ktori sa dokazu vzopriet tejto byrokratickej bohatej masinerii ako je cirkev
tomáš | 11-01-2016 18:31:30
od určitej doby ma už Róbert Fico nemôže ničím prekvapiť, ide v línii: pre všetkých som sa stal všetkým, raz ochrancom národa, raz \"kresťanom\", inokedy zapáleným športovcom, a ešte inokedy klasickým boľševikom atď, atď, presne podľa pokynov marketingového oddelenia a príkladu svojho veľkého vzoru báťušku Putina.
anonym | 11-01-2016 18:27:26
... v tej dobe...
anonym | 11-01-2016 18:26:30
Chcel by som len dodat, ze dotycny netrpel v jachymovskych baniach pre vieru ako to tu ktosi napisal, az pre nepodareny utek cez statnu hranicu. To je trochu rozdiel. Bohuzial nebol jediny komu sa to nepodarilo, ale musel s tym pocitat. Pravidla boli jasne dane v tom dobe. Napokon vzdy lepsie ako trest smrti alebo zastrelenie na uteku.
tomáš | 11-01-2016 18:20:58
pre pre tomáš – nič nie je ďalej od pravdy ako vaše, bohužiaľ pre túto dobu príznačné avšak logickým omylom poznačené, súvetie. Je to presne naopak, každý jeden človek, ktorý je veriaci a verí v evanjelium a Ježiša Krista, potrebuje cirkev, pretože je to sám Ježiš Kristus, ktorý cirkev založil. Dúfam, že viete, kto je autorom vety: „Ty si Peter, a na tejto skale postavím svoju Cirkvi.“ Neviem čo čítate, ani ako to čítate, ale nemali by ste tvrdiť hlúposti, kým si niečo neprečítate poriadne. Ak veríte v kresťanského Boha a Krista, tak či sa vám to páči alebo nie, musíte veriť aj v cirkev. Samozrejme to „musíte“ neznamená, že tomu tak aj bude, ale potom si nemýľte pojmy a dojmy.
A ozaj, nepoznám žiadnu, naozaj žiadnu inštitúciu, ktorá by prežila vyše dvetisíc rokov, ak by zohrala v histórii ľudstva väčšinou negatívnu úlohu (a to som si samozrejme všetkých pochybení plne vedomý a netreba mi ich predkladať).
Toto snáď nie je pravda | 11-01-2016 18:07:15
Ten Fico by si určite zaslúžil odbornú psychiatrickú pomoc. Voliči Smeru určite sú medzi Vami aj skutoční veriaci a Vy dovolíte aby sa takýto hajzel bolševický lúčil s bojovníkom proti komunizmu. Tak čítajte a začnite zvoniť k novej, ale skutočnej revolúcii.

Fico pošle na rozlúčku so Srholcom bývalého komunistu

S Antonom Srholcom sa za premiéra rozlúči absolvent Vysokej školy politickej ÚV KSČ Vladimír Faič.

11. jan 2016 o 17:57 Matúš Burčík , tasr
Vladimír Faič (na snímke vpravo) je Ficovým predsedom Zboru poradcov premiéra. (Zdroj: Archív SME - Tomáš Benedikovič)
Písmo:A-|A+ 0 0

BRATISLAVA. Na utorkovú rozlúčku s kňazom Antonom Srholcom posiela premiér Robert Fico bývalého komunistu.

V mene predsedu vlády sa na poslednej rozlúčke so zosnulým zúčastní predseda Zboru poradcov premiéra Vladimír Faič. V rámci spomienkového obradu v bratislavskom kostole Blumentál položí aj veniec predsedu vlády.

Faič je absolventom Vysokej školy politickej ÚV KSČ a bol politickým funkcionárom v Národných výboroch.

Srholca pritom za bývalého režimu odsúdili na dvanásť rokov po nevydarenom pokuse emigrovať do zahraničia. Väčšinu trestu si odpykal v uránových baniach v Jáchymove a často vystupoval proti komunistickému režimu.

Na otázku, či zastupovanie premiéra na Srholcovom pohrebe považuje za vhodné, reagoval Faič podráždene.

„Prosím vás , ísť na rozlúčku s človekom, ku ktorému prechovávam úctu, je úplne normálne. Vy v tom vidíte problém? Ďakujem,\" povedal a zložil SME telefón.

Premiér Fico zaslal blízkym a pozostalým sústrastný list, v ktorom vyjadruje svoju úctu a obdiv k pôsobeniu Antona Srholca.

„Bol majákom pre všetkých, ktorí v mori beznádeje hľadali zem pod nohami a jeho strastiplná cesta životom bola korunovaná dielom zapísaným natrvalo v celej slovenskej verejnosti,\" uvádza v liste premiér. (tasr, bum)

Čítajte viac: http://domov.sme.sk/c/20071530/fico-posle-na-rozlucku-so-srholcom-byvaleho-komunistu.html#ixzz3wxLgqSy4
Miso | 11-01-2016 10:51:36
Diky s.i.n. Zaujimave citanie o tom dobrom cloveku. Roznoroda osobnost. Ako zivot ako taky. Este raz vdaka.
pre Tomas | 11-01-2016 09:16:23
Kazdy jeden clovek,ktory je veriaci a veri v evangelium a Jezisa Krista,k tomu ziadnu cirkev nepotrebuje!!!Okrem hadam samych pociatkov krestanstva,zohrala cirkev v historii ludstva,vatsinou negativnu ulohu.
s.i.n. | 11-01-2016 09:07:31
Miso | 10-01-2016 21:43:32: Čiastočnú odpoveď na Tvoju otázku nájdeš tu:
https://www.postoj.sk/9639/provokujuci-knaz

Miso | 10-01-2016 21:43:32
Pocul som take pasmo na SRo1 a tam tiez hovorili, ako aj Karol Lovas v tom komentari, ze ani po \'89 nemohol sluzit omse.

Preco Antona Srholca neprijala slovenska katolicka cirkev ani po roku \'89, ked zacal opat posobit na Slovensku? Vie to niekto?
tomáš | 10-01-2016 20:06:20
oveľa zaujímavejšie ako nejaké dojmy pána Lovaša, je prečítať si autentické slová pátra Srholca v jeho článku z decembra 2015 s názvom: Prečo ostávam v cirkvi. Dovolím si len kúsok zacitovať: \"Verím v cirkev. Alternatívy, iná cirkev, alebo život bez cirkvi ma nemôžu presvedčiť.\" Toľko k rôznym pochybným snahám niektorých pseudoreligionistov, postaviť Srholca do nejakého umelého kontrastu. To, že sa nebál ísť často aj na hranu ešte neznamená, že to bol nejaký revolucionár, stále bol verný svojmu povolaniu aj cirkvi.
Komentár Karola Lovaša: Antonio – kňaz, ktorý rozumel ľuďom | 10-01-2016 18:22:42
Budúcnosť kresťanstva je v jeho pravdivosti, hovorieval Anton Srholec. Kresťan, ktorý za vieru trpel v jáchymovských baniach. Kňaz, pre ktorého sa na Slovensku nenašla farnosť. Muž, ktorého obdivoval svet a „trpela“ miestna cirkev.
Úspech, a ten sa neodpúšťa.

Vysokí cirkevníci vyslovovali jeho meno s dešpektom. Pre oficiálne katolícke médiá bol mŕtvy už mnoho rokov.

Prečo?

Antonio rozumel ľuďom a oni rozumeli jemu. A úspech, ten sa u nás veru neodpúšťa. Rovnako ako myšlienky.

Kto ho poznal, vedel, že nepatril medzi tých, ktorí robia všetko preto, aby sa len nebodaj nejakej nedopustili. V tom sa zásadne odlišoval od neprajných kritikov a ohováračov.

Venoval im svoj život

Nielen veriaci vyhľadávali múdrosť, pokoru a pokoj, s ktorými narábal ako s darmi určenými pre druhých. Po Bohu práve im venoval svoj život.

Uveril v kresťanstvo, ktoré sa nežije v kostoloch, ale vonku za múrmi. „Ježiš nerozdával fary a tituly, ale poslal apoštolov do sveta. Naše svedectvo a príklad kresťana znamená viac ako naše kázne.“

Intuitívne vytušil, že Kristovo učenie sa nedá nadiktovať. Vnútiť. Možno ho však žiť. Antonio nám všetkým ukázal ako. Vďaka zato. Bez takých ako on, by bol katolicizmus iba ďalším z radu nepotrebných –izmov.

Odpočinutie večné daj mu, Pane, a svetlo večné nech mu svieti. Nech odpočíva vo svätom pokoji!
pre z teba | 10-01-2016 04:52:22
úbožiak ak máš problém porozumieť písanému textu tak ti poviem, že toto je článok o úmrtí antona srholca, nie o tvojich mindrákoch
Pavol Kurbel | 09-01-2016 20:28:44
Baviť sa tu s niektorými prispievateľmi je rovnaké, ako baviť sa s ožratým a pošťatým štamgastom štvrtej cenovej skupiny niekde u Holicu. To znamená, nemá to žiadny význam. Netreba si ich všímať. Psy stekajú a karavána ide ďalej.
Z Teba | 09-01-2016 20:15:12
má určite radosť Sokol, Zvolenský a iní im podobní bezcharakterní šíritelia viery. A vskutku sa nechám práve od teba poučovať o gramatike. Aj ty patríš medzi tých pedofílov v čiernych sukniach ???? Prisievateľ predo mnou sa pýtal na dôvody vyobcovania niektorých kňazov zo Seredi. K tomu sa vyjadruj ak vieš čítať.
anonym | 09-01-2016 20:01:19
zato z teba s tvojim kvalitným slovníkom by mal srholec isto radosť
taký ké de hák | 09-01-2016 19:00:02
nemá absolútne žiadneho práva ani len do papule zobrať meno autority akou bol, je a bude A. Srholec.
prip eč ený | 09-01-2016 18:58:31
KDhák Vám nikdy neodpovie, lebo nikdy nevedel, kde je pravda. Možno lízal riť aj Bezákovi, potom jeho nástupcovi....... no a o Sokolovi ani radšej nehovoriac....
Provokujuci knaz | 09-01-2016 18:15:07
Charakterizovali ho tri slová: autorita, konflikt a poslanie:

https://www.postoj.sk/9639/provokujuci-knaz

Vystizny clanok, skutocne vynimocny clovek, kt. tu bude chybat. Clovek s velkym C, ale stale ako clovek s ludskymi slabostami. Neznamena to ze sa nemame co od neho ucit, prave naopak.

Stale sa vsak ma co ucit aj clovek jeho formatu a uctyhodneho veku.
Velmi zaujalo aj posledne pod lampou - sledovane kvoli Srholcovi,
napriek veku zaujali vsak ovela zrelsie postoje
mladsieho reholnika brata Filipa..:

http://www.tyzden.sk/podlampou/29070/velka-noc-s-antonom-srholcom-a-bratom-filipom/
anonym | 08-01-2016 09:20:34
Za ad absurdum považujem vyjadrenia čelného predstaviteľa KDH v Seredi o láske a porozumení lebo práve vnášaním politiky do kostola sa cirkev dostala tam kde je .A že Srholec bol priateľom Bezáka a bol rovnako ako Bezák odstavovaný, či aj to sa dialo z čírej lásky a z porozumenia pán Kurbel? A ešte by som sa opýtal pána Kurbela či netuší prečo odišli (museli odísť) zo Serede farári Bučík, Ďurčo, Cibira.Ďakujeme za odpovede.
Registrovaný Marek L. Guspan Marek L. Guspan | 07-01-2016 23:59:26
Ancik je Troll. Kto nevie, čo to je, pozrie sem https://cs.wikipedia.org/wiki/Troll_(internet).
A takých trollov je na SOL neúrekom. A ešte viac je Vás tu takých, čo ich kŕmia. Takže DNFTT.
pre ancik | 07-01-2016 23:06:26
Ancik asi má problémy sám so sebou čo prenáša na iných. Je plný jedovatej žlče, zloby a nenávisti voči všetkým a všetkému čo sa len spomenie. Asi by mal so sebou niečo robiť, lebo vy o voze a on o koze.
Ancik | 07-01-2016 22:21:39
Podvodnici okradaci ludi cela cirkev....
tomáš | 07-01-2016 20:10:00
ancik tak divoké, nepríčetné výpady som na adresu zosnulého a pokorného kňaza a človeka Antona Srholca nečakal a kladiem si otázku, čo môže byť príčinou takejto slepej zbesilosti. Na základe toho, čo šírite, súdim, že nie ste hodný chodiť po dvoch, ale mal by ste liezť po štyroch.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 07-01-2016 19:50:10
Skutocne su aj u mna situacie, kedy vaham, ci demokracia a sloboda slova je pre kazdeho primitiva, ktory dostane od tohto statu OP, resp. nas skolsky system ho nauci citat a pisat.

Naozaj ma mrzi, ze aj pod clankom oznamujucim umrtie tak vynimocneho cloveka akym pan Srholec nepochybne bol, si niekto dovoli napisat nieco tak primitivne, ako napisal \"Ancik\".

Na druhej strane je potrebne mat na pamati, ze spolocnost sa sklada aj z ludi jeho inteligencie a zmyslania, takze ako obycajne - diskusia je len a len obrazom spolocnosti v ktorej zijeme...

V tychto pripadoch je to uz len na ostatnych normalnych ludoch, aby svojimi prispevkami toto individuum maximalne eliminovali a dokazali mu tym, ze je naozaj vynimocny. Ci je to vynimocnost hodna napisania do zivotopisu pri hladani prace, to uz urcite posudi naljepsie on sam...
Emana | 07-01-2016 19:14:49
Dakujme bohu alebo prozretelnosti ,že takych ludi ako je \"Ancik\"je vzhladom na počet primitývnych komentárov tak málo.
Každý, kto pomáha druhým, je pre mna výnimočným človekom.
Ancik | 07-01-2016 18:39:46
Pre Pisarovica. V tedy ludi odrbali s jeziskom ceize v roku nula a kedze je rok 2016 tak kolko je to od nuly? A tym chcem povedat to ze v tedy zacal verejny podvod z jeziskom mariou bohom a vsetkymi podvodmi. A cela cirkev bola horsia ako sam Hitler. Vrazdy oberanie majetku a vela vela ineho zla a k takym patril aj pan Srholec aj ostatny vagabundi aj s Papezom. Veriaci majte v hlavach tento blud aj tychto podvodnikov ale pre normalnych ludi je prvorada realita a nie bludy ktore si ludia vytvaraju aj bez drog. A nezabudajte kolko zla narobili tyto ludia uz na nasich cias a nie to este tisicrocia vzad. A to amm teraz hovorit o Srholcovi ze bol skvely clovek??? A dovod? Podvodnik a obycajny smrtelnik ako kazdy z nas tak nech mu je zem lahka a nech si pyka aj on svoje hriechy co narobil vratane jeho kamaratov v tych ruchach. Uchylaci podvodnici zlodeji a vecny klamary. Dajte eniaze spasime vas nedate chodte do riti :D :D bohuzial toto je realita tychto skvelych ludi. Ludia skapinaju od hladu nemaju kde byvat a tato chamrad ake zivoty zije. Nech ma zjedia celeho aj s vajcami...
anonym | 07-01-2016 18:02:07
Veľmi si vážim pána Srholca, bol to pre mňa človek s veľkým Č. I keď nie som veľmi náboženský založený, ale on ako človek mal u mňa prím. Bol to jeden múdry, citlivý, vzdelaný človek. Besedy s ním a rozhovory s ním bolo niečo veľmi jedinečné počúvať. Nech mu dá Pán Boh ľahké odpočinutie. Vďaka zato, že tu medzi nami bol.
nedá mi ako | 07-01-2016 17:16:24
atheistovi nenapísať v hlbokom rozčarovaní nad úrovňou niektorých, ktorým sa hovorí ľudia. Kardinál Korec, ale aj A. Srholec to boli skutočné osobnosti Slovenska a vždy tak aj zostanú zapísaní v mysliach normálnych ľudí. A pokiaľ si niekto myslí,že má právo znevažovať ich prínos pre duševno Slovenska, tak sa podľa môjho atheistického názoru neuveriteľne mýli a mal by s tým niečo robiť. Čím skôr, tým lepšie.
Anonym | 07-01-2016 17:01:21
Nemam proti nemu nic, naopak, bol to vynimocny clovek. Napriek tomu vela knazov malo minimalne rovnako tazky osud a neboli pravidelne spominani v komunikacnych prostriedkoch. Preco sa o tych tolko nepisalo?
Pavol Kurbel | 07-01-2016 16:53:16
Čo ste vy za ľudia? Koľkí z vás sú, alebo boli ochotní pre svoje presvedčenie obetovať slobodu či život? Kto z vás dokázal tak nezištne pomáhať ľudom v núdzi, na okraji spoločnosti, ako napríklad salezián Srholec? Ste zaslepení nenávisťou ku všetkému, čo sa len začína na K. Netvrdím, že príslušníci katolíckej cirkvi neurobili v minulosti aj chyby, ale vidieť len chyby a tvrdiť, že cirkev nepriniesla aj obrovské množstvo pozitívnych vecí prospešných pre všetkých, je zaslepenosť a fanatizmus.
pre M. Pisarovic | 07-01-2016 16:27:21
Nauč sa dejepis! Rozmýšľaj a nestrápňuj sa.
Michal.P | 07-01-2016 15:52:37
pre anonym | 07-01-2016 15:50:07
podporovat sameho seba je dost velka hamba :D
M. Pisarovic | 07-01-2016 15:52:08
pre Ancik | 07-01-2016 15:40:52
a co bolo pred 2016 rokmi? podla vas? to by ma zaujimalo
anonym | 07-01-2016 15:50:07
ancik tak Kurbelovi si nalozila...
Ancik | 07-01-2016 15:40:52
Aky skvely clovek? Vsetko su to politicky podvodnici. Cela cirkev knazi a vsetko okolo toho. Verejny podvod uz 2016 rokov...
Darinka | 07-01-2016 15:35:24
Takych ludi je velmi malo. cest jeho pamiatke...
Pavol Kurbel | 07-01-2016 14:28:44
Bol to veľký človek a šíriteľ lásky a porozumenia.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign