Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Deň zodpovednosti na slovenských cestách

Prezídium PZ SR |MM|  Pod vplyvom alkoholu sadá za volant každý desiaty vodič. Predĺžené víkendy a sviatky sú najrizikovejšie

Bratislava, 13. september 2017 –  Zvýšenie povedomia o zodpovednej konzumácii alkoholických nápojov je už niekoľko rokov septembrovou témou európskych a slovenských pivovarníkov. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu v spolupráci s Policajným zborom SR a Oddelením bezpečnosti cestnej premávky Ministerstva dopravy a výstavby SR organizujú Deň zodpovednosti na slovenských cestách, ktorého cieľom je apelovať na vodičov, aby nekonzumovali alkohol pred jazdou. Zvlášť chcú upozorniť na to, že práve počas predĺžených víkendov a sviatkov sa stane viac dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu.

 

Takmer každá desiata dopravná nehoda na Slovensku je spôsobená vodičmi, ktorí sú pod vplyvom alkoholu. „V období posledných rokov štatistiky ukazujú mierny pokles dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a dodáva: „Veríme, že k tomuto poklesu prispievajú aj preventívne aktivity ako je dnešný Deň zodpovednosti, keď pripomíname, že šoférovanie pod vplyvom alkoholu je veľmi nebezpečné.“

Štatistiky Prezídia Policajného zboru (PPZ) ukázali, „že až 59 % dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane cez víkendy vrátane piatku, avšak ešte rizikovejšími sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11 % viac dopraných nehôd. V tomto roku dokonca až o 31 % viac“, dopĺňa plk. Ján Ignaták, riaditeľ odboru dopravnej polície PPZ: „Práve preto sme sa rozhodli upozorniť dôraznejšie na túto skutočnosť a to aj policajnou akciou, ktorá bude prebiehať na celom Slovensku počas tohto predĺženého víkendu a bude sa zameriavať najmä na kontrolu alkoholu u vodičov motorových vozidiel.“ Akciu mediálne podporuje rozhlasové dopravné spravodajstvo Zelená vlna RTVS.

 

ZA VOLANT POD VPLYVOM ALKOHOLU SADAJÚ HLAVNE MUŽI. PODCEŇUJÚ KRÁTKE JAZDY V OBCI.

I napriek tomu, že väčšinu nehôd pod vplyvom alkoholu spôsobia muži - vodiči (88 %), v poslednom období rastie počet žien (o 1,5 % ročne), ktoré sadajú za volant po vypití alkoholických nápojov. Najmenej zodpovední sú mladí vodiči s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou (26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu. Fakt, že alkohol výrazne znižuje schopnosť vodiča bezpečne viesť vozidlo potvrdzujú údaje, ktoré hovoria, že až 64 % nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu sa udeje za priaznivých poveternostných podmienok – za dobrej viditeľnosti a na suchej ceste. Tri štvrtiny nehôd pod vplyvom alkoholu (75 %)sa stane v obci, čo môže znamenať, že Slovácipodceňujú práve krátke jazdy, akonapríklad návrat z návštevy, stretnutia alebo cesta na nákup. (viac aktuálnych štatistík PPZ nájdete v prílohe)

ALKOHOL ZA VOLANT NEPATRÍ

„Alkohol má na vodiča výrazný vplyv, spôsobuje stratu sebakontroly a mnoho vodičov sa následne mylne domnieva, že jazdí bezpečne. Alkohol zhoršuje reakčný čas vodiča, jeho koordináciu a motoriku“, upozorňuje Milan Troška, vedúci oddelenia bezpečnosti cestnej premávky (BECEP) Ministerstva dopravy a výstavby SR a pokračuje: Znižuje ostrosť zraku, zužuje videnie a spôsobuje tak rozostrené vnímanie situácie na ceste, čím vážne ohrozuje životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Alkohol zároveň spôsobuje impulzívnejšie a riskantnejšie správanie, obzvlášť u mladých vodičov.“

Podľa údajov BECEP sa nárast pravdepodobnosti dopravnej nehody zvyšuje s koncentráciou alkoholu v krvi. Pri 0,5 promile je u vodiča pravdepodobnosť dopravnej nehody o 100 % vyššia ako u vodiča, ktorý nepil. Pri 0,8 promile je pravdepodobnosť vyššia až o 400 %.

 

KEĎ PIJEM, AUTO ZOSTANE DOMA

 

Keď pijem, auto ostane doma – je to najbezpečnejšie, ale aj najlacnejšie riešenie, ako sa vyhnúť nehodám a následným nepríjemnostiam. „Ak sa chystáte na zábavu spojenú s konzumáciou alkoholu, naplánujte si aj spôsob, ako sa dostanete bezpečne domov: využite MHD, zavolajte si taxík,  prejdite sa pešo, dohodnite si odvoz alebo prespite u kamaráta. Už aj keby si človek v takejto situácii zaplatil hotel, tak ho to vyjde asi 10-násobne lacnejšie, ako keby nafúkal za volantom. V prípade, že ste na stretnutí autom, spoľahlivým riešením je objednať si nealkoholické pivo,“ odporúča Jana Shepperd

 

„Účet“ vodiča, ktorý pil a sadol za volant je vždy vysoký. Strata života alebo celoživotné následky na zdraví sú nevyčísliteľné. Slovenské združenie výrobcov piva a sladu spoločne s Prezídiom PZ vypočítalicenu, ktorú zaplatí vodič za nezodpovedné pitie.

 

CENA ZA

NEZODPOVEDNÉ PITIE    

ZODPOVEDNÉ PITIE

Vodič „nafúka“ za volantom

Vodič  zaparkuje auto a zvolí alternatívu

Pokuta za alkohol za volantom

až do 800 €

Odvoz kamarátom

0 €

Zadržanie vodičského preukazu

 až do 3 rokov

Pešo

0 €

Sedenia a potvrdenie od psychiatra, že vodič nie je závislý od alkoholu *

 100 €

MHD *

2 €

Odborné poradenstvo u psychológa: 4x skupinové sedenie + záverečný pohovor *

 300 €

Taxi *

15 €

Skúška na dopravnom inšpektoráte (ak je vodičský preukaz odobratý dlhšie ako 2 roky)

16,50 €

Hotel *

70 €

CENA SPOLU *

1 216,50 €

NAJNIŽŠIA CENA

0 €

CENA ZA ŽIVOT A ZDRAVIE

nevyčísliteľná

NAJVYŠŠIA CENA*

70 €

*ceny sú približné, vychádzajúce zo skutočných reálií

Zdroj: SZVPaS

 

 

Príloha: ŠTATISTIKY PPZ – NEHODOVOSŤ POD VPLYVOM ALKOHOLU

 

 

KTO SPÔSOBUJE DOPRAVNÉ NEHODY

·         Za prvých8 mesiacov tohto rokaeviduje Policajný zbor celkom9 007 dopravných nehôd (DN).

·         Za obdobie posledných 5 rokov počet DN klesá (ročne v priemere o 2%). Z celkového počtu DN sapočet nehôd zavinených pod vplyvom alkoholom drží na úrovni9-10%.

·         Od januára do konca augusta 2017 bolo pod vplyvom alkoholu zavinených 964 DN, za rovnaké obdobie minulého roka to bolo 930 DN.

·         Vinníkmi dopravných nehôd, ktorí boli pod vplyvom alkoholu, sú predovšetkým vodiči motorových vozidiel (86%). 7% vinníkov tvoria opití cyklisti a 5% opití chodci (2% ostatní).

 

KEDY A KDE SÚ NEHODY ZAVINENÉ VODIČMI MOTOROVÝCH VOZIDIEL POD VPLYVOM ALKOHOLU

·         Až 59 % dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane cez víkend vrátane piatku z toho najviac v sobotu (24%).

·         I napriek tomu, že samotné víkendy sú rizikové,eštenebezpečnejšie sú predĺžené víkendy a sviatky, počas ktorých opití vodiči spôsobia v priemere o 11% viac dopraných nehôd, v tomto roku dokonca až o 31% viac.

·         Najviac opitých vodičov sadá za volant v čase od 16 hodiny poobede do približne tretej hodiny ráno, zvlášť v čase od 22.00 – 24.00 hod.

·         December patrí podľa policajných štatistík medzi najrizikovejšie mesiace.

·         Až tri štvrtiny (75%)nehôd pod vplyvom alkoholu sa stane v obci, čo môže znamenať, žeSlováci podceňujú práve krátke jazdy, akonapríklad návrat z návštevy, stretnutia alebo cesta na nákup.

 

KTO ŠOFÉRUJE POD VPLYVOM ALKOHOLU

·         Z hľadiska pohlavia, nehody pod vplyvom alkoholu spôsobív priemere 88 % mužov-vodičov a  12 % žien-vodičiek.  V období posledných troch rokov rastie počet žien (1,5%), ktoré sadnú za volant po požití alkoholu.

·         Z hľadiskavodičskej praxe, najmenej zodpovední sú začínajúci vodiči (muži aj ženy)s vodičskou praxou do 5 rokov, ktorí stoja za viac ako štvrtinou(26 %) všetkých nehôd spôsobených pod vplyvom alkoholu.

·         Z hľadiskaveku, najmenej zodpovední vodiči sú mladí ľudia vo veku18 - 24 rokov (24 %).

·         To, že aj menšie množstvo alkoholu spôsobuje horšiu koordináciu, motoriku a koncentráciu svedčí, že v prípade viac ako polovice (54%) nehôd spôsobených vodičmi pod vplyvom alkoholu narazí vodič do pevných prekážok (napr.zaparkované alebo odstavené vozidlo, stĺp, strom, plot). V 26% sa opití vodičizrazilis idúcim vozidlom.

·         Z hľadiska príčiny dopravných nehôd pod vplyvom alkoholu sa v 49 % prípadoch vodiči nedostatočne venovali riadeniu vozidla (otáčanie sa v aute, telefonovanie, bavenie sa so spolujazdcami, ...) a v 26 % prípadoch bola príčinouneprimeraná rýchlosť jazdy.

 

 

Zdroj: Štatistiky Prezídia Policajného zboru SR (2012 - august 2017)

 

 

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign