Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Čo všetko máme v zdravotníctve platiť?

     Neviem ako vy, ale nestíham sa čudovať, za čo všetko dokážeme platiť na Slovensku v zdravotníctve. Osobne to nepovažujem za úplne normálne a korektné. Rozumiem tomu, že sú poplatky za potvrdenia pre vodičské oprávnenia, vystavenie náhradnej PN, vypísanie žiadosti na kúpeľnú liečbu a podobne. I keď neviem či tie ceny sú v pohode? Ale dobre, nepotrebujeme to každý deň, alebo inak povedané často.

     Ale je toto v poriadku?

     1./ Vypýtať si 1 Euro za pečiatku na priepustku, alebo za zaklopanie na dvere?

     2./ Ak ste navštívili pohotovostnú službu viete o tom, že je za poplatok 1,99 Eura. Oznam o tomto poplatku, je vždy viditeľne umiestnený. No keď platíte 2 eurovou mincou, nikto ani okom nepohne, že vám ide vydať 1 cent. Poviete si 1 cent, ten ma z biedy nevytrhne, zdravie je prednejšie, alebo si to uvedomujete a hanbíte sa 1 cent pýtať,    lebo je vám to trápne. Pozrime sa na to inak - pohotovostná služba je 365 dní v roku v čase od 15.30 hod do 7.00 hod. v pracovné dni a v dni pracovného pokoja nepretržite od 7.00 do 7.00 hod. Koľko ľudí sa tam premelie, keď tam každý nechá 1 cent... Ide tu iba o obyčajný princíp.

     3./ Ak potrebujete nejaké odborné vyšetrenie a nechcete čakať ½ roka, možno rok. Aby vás zobrali na vyšetrenie skôr, ste ani nie ochotný, ale nútený platiť. Kde je ohraničená doba, na prednostné vyšetrenie za poplatok? Aká je to doba 5 dní, 2 týždne, 1 mesiac, 3 mesiace, ½ roka? Chápem aj to, že to je špecifické podľa druhu vyšetrenia a vyťaženosti odborného lekára, ale zase je tu ďalšia otázka. Kde je ohraničená suma? Je to 5 Eur, 10 Eur, 15 Eur, koľko? Otázka. Za akú dobu 15 Eur – 5 dní, 10 Eur – 2 týždne, 5 Eur – 1 mesiac, či?

     4./ Stalo sa mi osobne. Bola som objednaná, na deň a hodinu, prídem včas na objednanú hodinu, sedím tam asi 4 hodiny a keď sa zúfalo pýtam sestričky, že za čo mám platiť ako prednostné vyšetrenie, keď ste ma mali zobrať pred 4 hodinami, tak mi povedala. Veď vy si platíte za prednostný deň a nie hodinu.

     5./ Stalo sa známej. Chodí pravidelne na preventívne prehliadky ku gynekológovi. Chcela sa objednať, nemala na neho telefónne číslo, tak si ho hľadala cez internet. Našla si jeho ambulanciu a tam vo veľkom oznam. Cena za prednostné vyšetrenie 5 Eur. Bola možnosť objednať sa v rozmedzí 2 kalendárnych mesiacov, ďalšie mesiace boli zablokované – vždy za 5 Eur. Ale ak sa objednáte pomocou internetu tak platíte iba 3 Eurá. Pričom preventívne prehliadky u gynekológa, alebo zubára ak sú dodržiavané pravidelne majú byť zadarmo.

Rozum sa zastavuje!

     PS: Týmto chcem vopred upozorniť na to, že nehádžem všetkých do jedného vreca. Všetka česť patrí odborníkom lekárom, záchranárom a podobne, ktorý pristupujú zodpovedne k pacientom a plnia si zodpovedne svoju prácu a majú k pacientom okrem profesijného i ľudský prístup!


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Mluvnica | 08-02-2013 14:46:22
Vreckový sprievodca postupu pri návšteve u lekára:
Choďte k lekárovi "minimálne" ozbrojený, vždy VYŽADUJTE a nie proste, buďte vulgárny a hlasný, a hlavne sa odvolávajte na rasizmus, fašizmus /ak má krátke vlasy/.. :)
inak to asi nejde, lebo vždy keď som bol ja u lekára milý, tak na mňa nakričal, alebo bol neochotný či jednoducho som ho asi obťažoval už len tým že som prišiel...
Prečo mám ja byť milý a vychovaný?
Veľké H
pre nika | 08-02-2013 13:19:16
Tak to máte šťastie.
nika | 08-02-2013 12:59:59
ja som neplatila ani raz ked mam svoju priepustku
Registrovaný Soňa Košťálová Soňa Košťálová | 08-02-2013 12:50:33
Toto je naozaj smutné! O to viac, že tieto prípady sa
nevyskytujú len v zahraničí, ale aj u nás na Slovensku, ako sme mohli prednedávnom počuť.
dokáže všetko naozaj "všemocná ruka trhu"? | 07-02-2013 21:05:43
je jedna ľudská vlastnosť,nazýva sa empatia a tá, zdá sa,nám niekedy chýba...
z tlače:

"STAFFORD - Niekoľko stoviek pacientov zomrelo v minulých rokoch v nemocnici v anglickom Stafforde za hrozných podmienok, zrejme hladom a smädom. Vyplýva to z najnovšej správy britskej zdravotnej služby (NHS), podľa ktorej nastala potreba radikálne zmeniť podmienky v britskom zdravotníctve.



Podľa agentúry Reuters ide o jeden z najhorších škandálov od vzniku NHS v roku 1948. Stredajšia správa NHS upozorňuje, že odhadom okolo 400 až 1200 pacientov zomrelo zbytočne v staffordskej nemocnici v období od januára 2005 do marca 2009.

"Pacienti boli tak zúfalo smädní, že pili vodu zo špinavých váz," citoval z dokumentu v prejave k parlamentu britský premiér David Cameron. Situáciu v nemocnici označil za "ohavný zoznam klinických a manažérskych zlyhaní" a v mene vlády a krajiny sa ospravedlnil všetkým rodinám postihnutých osôb. "Toto je príbeh otrasného a zbytočného utrpenia stoviek ľudí," komentoval škandál advokát Robert Francis, autor 3000 stranovej správy.

"Boli poškodení systémom, ktorý ignoroval varovné príznaky a postavil firemnú sebeckosť a kontrolu nákladov nad záujmy pacientov a ich bezpečnosť," dodal vo vyhlásení v televízii v deň, kedy bola správa zverejnená.

Trýznivé podrobnosti o tom, čo sa stalo v Stafforde, podľa Reuters národ šokovali. "Starší a postihnutejší pacienti boli neumytí, nedostávali najesť ani napiť. Boli zbavení dôstojnosti a rešpektu. Niektorí pacienti si museli uľavovať vo svojich posteliach, keď im nikto z personálu nemocnice nepomohol, aby sa dostali na záchod," povedal Francis.

Podľa neho niektorí pacienti boli ponechaní v bielizni znečistenej výkalmi a niektorí, ktorí nemohli bez pomoci jesť a piť, proste potraviny a vodu nedostali. Lieky boli predpisované, ale nepodávali sa. "Mnohí ťažko uveria tomu, že toto všetko sa mohlo stať v nemocnici NHS," vyhlásil Francis. Podľa neho sa v nemocnici držalo všetko v utajení. Vládol tam systém, ktorý účinne umlčiaval všetkých, ktorí na nezrovnalosti upozorňovali, a ignoroval všetky sťažnosti. Vedenie nemocnice sa zameriavalo na úzke byrokratické ciele a na udržiavanie vyrovnaného rozpočtu tak, aby mohlo získať prestížny status dôveryhodnej inštitúcie NHS. Úplne tak ignorovalo kvalitu zdravotnej starostlivosti.

Francis upozornil, že NHS prešla v posledných desiatkach rokov niekoľkými hlbokými reorganizáciami a že cesta k zlepšeniu situácie tadiaľ ani nevedie. Podľa neho sú potrebné "kultúrne" a nie organizačné zmeny. V jeho 290 odporúčaniach nápravy napríklad stojí, že pacienti musia byť vždy na prvom mieste. Zdravotníci by mali podstúpiť prevýchovu, aby k pacientom boli láskaví a úprimne ich informovali o ich stave. Porušenie týchto povinností by podľa Francisa malo byť trestné.

Zakázané by tiež malo byť podsúvanie dokumentov, ktoré pacienti musia podpísať a vyžadujú od nich mlčanlivosť ohľadom pobytu v nemocnici, ktorá sa tak bráni neskorším sťažnostiam. Premiér Cameron k tomu podotkol, že správa je zistením systémového zlyhania v NHS. Podľa neho to tiež znamená, že "nemožno s istotou povedať, že zlyhanie starostlivosti je obmedzené len na jednu nemocnicu." Sľúbil, že vytvorí novú funkciu hlavného inšpektora nemocníc a že na jeseň presadí nový režim kontroly zdravotníckych zariadení"
pre nika | 07-02-2013 18:27:03
Platí sa aj vtedy keď máš svoju priepustku, za pečiatku na ňu.
gulak | 07-02-2013 15:54:53
Očná lekárka v Seredi -má na dverách nápis,že denne vydáva,len 5 časeniek
nika | 07-02-2013 15:48:35
plati sa iba ked nemas svoju priepustku ale musi ti ju dat doktor
llll | 06-02-2013 22:20:09
Treba skúsiť ortopéda v Seredi. Sestrička sa ani nezačervená pri ozname o možnosti objednať sa
Peet | 06-02-2013 22:20:02
ako to ma zarazilo, že 2€ za priepustku. Musím povedať z vlastnej skúsenosti, že u nás na ambulancii priepustku dávame normálne zadarmo. Je nám to trápne vypýtať od niekoho 1€ a takisto, keď vystavujeme PN-ky. Pacient si nevybral, že chcel byť chorý - takže tiež bezplatne.
Preventívna prehliadka nám slúži na to, aby sme to využili a poisťovňa nám mohla uhrádzať rôzne zákroky a ošetrenia ten ďalší rok. Zas na druhej strane, keď sa niekomu nechce čakať, tak si rád aj priplatí - no nehádzať sumy okolo 30eur. Toto je zas individuálne na každom lekárovi.
Registrovaný Soňa Košťálová Soňa Košťálová | 06-02-2013 22:08:21
Peet, ano chápem a rešpektujem, to čo píšeš - vieš asi o čom píšeš, keď to robíš.
Ale na veci to nič nemení, že ja mám zaplatiť za priepustku 1, alebo 2 Eur dokonca ako píše anonym. Alebo mám platiť za preventívnu prehliadku dokonca zo zľavou, keď ju vôbec nemám platiť. Kde je na toto zákon, kto to kontroluje?
anonym | 06-02-2013 21:24:36
Keby to bolo len 1,- Eur, ale u mnohých ďalších lekárov tu v Seredi, či už pre praktických, alebo aj pediatrov sú to 2,- Eur, mňa tiež zaráža, že keď chcem zosťať doma s dieťaťom 1 - 2 dni, tak zaplatím 4,- Eur. Nechápem to a zaráža ma to. Pokiaľ nechcem zostať s ním na PN, tak musím platiť, dať pečiatku na prinesenú priepustku sa mi zdá za 2,- Eur na jeden deň až príliš drahé...
Peet | 06-02-2013 20:46:35
Súhlasím s tým, že treba pýtať 1,99€ za ošetrenie a kto chce nech si 1 cent naspäť vypýta. A myslím si osobne, keďže pracujem v zdravotníctve a na takom oddelení, kde sa dvere počas pohotovosti nezatvoria, že 1,99€ je ešte stále symbolická suma, hlavne pre ľudí s nejakým to promile atď. Takisto som za to, aby sa platilo za prednostné vyšetrenia - u nás berieme na čas, takže také problémy s dlhým čakaním nepoznáme...
A v neposlednom rade by som dal spoplatniť RLP, RZP a takisto by som opäť zaviedol napr. za deň hospitalizácie 1€, lebo niektorí si fakt tých svojich príbuzných nechávajú voziť do nemocnice každú chvíľu - a niekedy len kvôli tomu, že sa im nechce o nich starať, prebalovať či kŕmiť. Aspoň takto trošku klepnúť po prstoch a vážiť si všetko, čo doma máme, nie sa toho zbavovať a odkladať do nemocnice...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign