Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Bratislavský samosprávny kraj udelil RegioJetu po 22 mesiacoch licenciu na autobusovú linku Bratislava - Nitra - Banská Bystrica

159 ilustračné foto

RegioJet  |MM|   Proces, ktorý mal trvať maximálne 2 mesiace, sa vinou nezákonného a klientelistického jednania primátora Nitry - Jozefa DVONČA, pretiahol na 2 roky. RegioJet na neho podáva trestné oznámenie

22 mesiacov namiesto dvoch trvalo Bratislavskému samosprávnemu kraju (BSK) vydať RegioJetu licenciu na autobusovú linku Bratislava - Nitra - Banská Bystrica. Napriek tomu, že Ministerstvo dopravy opakovane právomocne rozhodlo o tom, že postup BSK nebol v súlade so zákonom, Bratislavský kraj udelenie licencie bezdôvodne odďaľoval. Zásadnú rolu v tom zohral primátor Nitry - Jozef DVONČ, ktorý sa snažil svojím odmietavým stanoviskom udeleniu licencie opakovane zabrániť, a to aj napriek tomu, že nemá podľa zákona v udeľovaní licencii na komerčnú autobusovú dopravu akúkoľvek právomoc. Naviac preukázateľne postupoval klientelisticky v zhode s konkurenčným dopravcom, ktorého argumentáciu prevzal do svojich stanovísk. RegioJet podal na primátora Dvonča trestné oznámenie.

 

Primátor porušil zákon

Primátor Nitry tým porušil zákon. Prekročil svoju právomoc, jednal klientelisticky v prospech konkurencie a nerešpektoval nariadenie odvolacieho orgánu - teda Ministerstva dopravy, ktoré v rozhodnutí jasne prehlásilo, že primátor Nitry a mesto Nitra nemajú podľa zákona právomoc ovplyvňovať proces udeľovania licencií pre diaľkovú komerčnú autobusovú dopravu.

 

Primátor jednal proti zájmom občanov

Súčasne primátor jednal proti záujmu svojich občanov a voličov, keď bránil v príchode konkurencie na linku Nitra - Bratislava, vstupom ktorej sa jednoznačne zlepšili služby, dopravná obslužnosť a ceny cestovného sa znížili o viac ako 30%.

 

Primátor spôsobil škodu v radoch stoviek tisíc EUR

Okrem nezákonného jednania a postupu proti svojim voličom, spôsobil primátor Nitry dopravcovi RegioJet škodu vo výške niekoľkých stoviek tisíc eur. Ten mohol začať na linke jazdiť až s niekoľkomesačným meškaním po tom, čo licenciu udelil Banskobystrický samosprávny kraj, ktorý sa jediný držal zákonného postupu a rozhodnutia Ministra dopravy.Počas tohto obdobia mal už RegioJet obstarané nové autobusy, ktoré stáli zbytočne v garáži a platil desiatky zamestnancov, ktorých prijal na prevádzkovanie linky.

 

V náväznosti na uvedené, podal RegioJet na primátora Nitry - Jozefa DVONČA, trestné oznámenie - a to pre dôvodné podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa podľa § 326 ods. 1 písm. b), ods. 4 písm. b) Trestného zákona (zákon č. 300/2005 Z.z.).

 

Nezákonný postup primátora Nitry bol hlavnou zámienkou nevydania licencie

 

BSK po celú dobu odmietal vydať RegioJetu licenciu práve na základe zamietavých stanovísk opakovane podpísaných primátorom Nitry - Jozefom DVONČOM. Stanoviská ako odôvodnenie proti udeleniu licencie uvádzali napríklad to, že mesto Nitra nemá záujem o navyšovanie počtu autobusových spojov, a taktiež nemá podnety od občanov na ich posilnenie. Úplne identicky sa k situácii vyjadril konkurenčný autobusový dopravca Arriva, ktorý vo svojom stanovisku zo dňa 7. 10. 2014 oznámil: „Jednoznačné sme presvedčení, že súčasní dopravcovia ani Nitriansky samosprávny kraj neeviduje v  tomto smere žiadne podnety ani pripomienky cestujúcich na rozšírenie dopravnej služby na danom úseku.“ Dopravca Arriva použil aj ďalšie argumenty, ktoré sa presne zhodovali so stanoviskami primátora Jozefa DVONČA. To dává jednoznačný dôkaz v zhode so záujmom jedného z konkurenčných dopravcov na trhu s cieľom ochrániť ho pred príchodom ďalšej konkurencie.

 

Ministerstvo dopravy označilo postup primátora ako prekročenie právomocí

 

Stanoviská primátora mesta Nitra boli podkladom pre nesúhlasné stanovisko Nitrianskeho samosprávneho kraja a pre následné rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja zo dňa 21. 11. 2014 o zamietnutí návrhu na udelenie licencie spoločnosti RegioJet a.s. Rozhodnutie Bratislavského samosprávneho kraja bolo následne odvolacím orgánom Ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Slovenskej republiky rozhodnutím zo dňa 29. 1. 2015 zrušené ako nezákonné. Ministerstvo dopravy vo svojom rozhodnutí veľmi jasne kvalifikovalo ako nezákonné aj stanovisko mesta Nitra:

 

Mesto Nitra je príslušný dopravný orgán iba v mestskej doprave, a nie pre udelenie dopravnej licencie pre pravidelnú diaľkovú autobusovú dopravu. Taktiež v samotnom stanovisku mesta Nitra sú uvedené skutočnosti (mesto nemá záujem o navýšenie spojov, dostatočný počet spojov na danej linke, neevidovanie podnetov na nedostatočné prepravné kapacity súčasných dopravcov), ktoré nemajú žiaden vplyv na vydanie dopravnej licencie pre komerčnú (nedotovanú) diaľkovú autobusovú dopravu. Skutočnosť uvádzaná mestom Nitra, kde sa odvolávajú na platný plán dopravnej obslužnosti, ktorý nedefinuje potrebu navýšenia obslužnosti územia, je prekročením právomoci mesta Nitra ako dopravného správneho orgánu, pretože tento dopravný orgán je síce povinný podľa § 20 zákona č. 56/2012 Z. z. zostaviť plán dopravnej obslužnosti, ale tento plán mesto Nitra zostavuje iba pre mestskú dopravu a pre autobusové linky vykonávané vo verejnom záujme. Vzhľadom na to, že účastník konania žiada o udelenie dopravnej licencie pre diaľkovú autobusovú dopravu (nejde o linku vykonávanú vo verejnom záujme), plán dopravnej obslužnosti mesta Nitra nemá žiadny vplyv pre vydanie rozhodnutia,“ uviedlo v svojom rozhodnutí Ministerstvo dopravy.

 

Napriek jednoznačnému rozhodnutiu ministerstva o nezákonnosti stanoviska mesta Nitra, podpísaného Jozefom DVONČOM ako štatutárnym orgánom mesta, ktoré vzniklo sčasti spôsobom „copy-and-paste“ stanoviska konkurenčného prevádzkovateľa spoločnosti Arriva Nitra, a.s., podpisoval primátor Jozef DVONČ ďalšie identické stanoviská, a to konkrétne dňa 25. 2. 2015 a dňa 21. 3. 2016, pričom si bol vedomý toho, že sú nezákonné.

 

Udelenie licencie inému dopravcovi a zdvojnásobenie počtu spojov Arrivy primátorovi Nitry nevadilo

 

Po podaní žiadosti o udelenie licencie zo strany RegioJetu bola Nitrianskym samosprávnym krajom udelená dňa 12. 1. 2015 (teda po prvom zamietnutí žiadosti spoločnosti RegioJet a.s.) dopravná licencia pre novú linku dopravcovi Jaroslav Tomek – TOMECAR, Želiezovce na trase Želiezovce – Levice – Nitra – Bratislava, teda na trase, ktorá sa v značnej časti prekrýva s  trasou, na ktorej mala záujem prevádzkovať autobusovú linku spoločnosť RegioJet a.s.

Rovnako konkurenčná spoločnosť Arriva Nitra, a.s. zvýšila v roku 2015 počet spojov v cestovnom poriadku na linke Bratislava – Nitra na dvojnásobok.

 

RegioJet podal na primátora Dvonča trestné oznámenie

 

Ustanovenie § 326 ods. 1 písm. b) Trestného zákona sankcionuje konanie verejného činiteľa, ktorý v úmysle spôsobiť škodu, alebo zadovážiť sebe alebo inému neoprávnený prospech, prekročí svoju právomoc.

 

Kvalifikačným znakom skutkovej podstaty trestného činu podľa § 326 ods. 1, ods. 4 písm. b) Trestného zákona je aj spôsobenie škody veľkého rozsahu. Škodou veľkého rozsahu je v zmysle § 125 ods. 1 Trestného zákona škoda prevyšujúca 133 000 EUR. V danom prípade bola prekročením právomoci mesta Nitra, spôsobená škoda vo výške viac ako 300 000 EUR.

 

Na základe týchto skutočností podal RegioJet na primátora Dvonča trestné oznámenie.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
obcan | 03-06-2016 12:26:13
Ja by som navrhoval takto: Je už najvyšší čas zavrieť prvé veľké mašuro, demonštratívne, pômože to v budúcom zmýšlaní ďaľších svíň. Pomôže to v ukľudnení verejnej mienky, obmedzí to Kotlebovské myšlienky a teórie o tom ako to tu bude a malo by byť. Dal by som to nejakému mladému 30r. vyšetrovateľovi z BA, ktorý tam prišiel z východu za lepším životom. Dokázať, odsúdiť na 10 rokov, do Leopoldova vedľa bossa všetkých bossov. Z úradu odvliecť z rukami za chrbtom dvihnutými nad hlavou za bežnej pracovnej doby. Vyšetrovacia väzba samozrejmosť, veď veľké mašuro má možnosti na ovplyvňovanie procesu, veď čo je za ním firiem a podnikateľov. Všetko vybaviť do 3 mesiacov. Ďalej by som buď zrušil dotácie na autobusovu dopravu z VUC,alebo ich rozdelil spravodlivo každému rovnako a nie že raz za 5 rokov a iba jednemu.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign