Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Bratia Michal a Martin úspešne reprezentujú Sereď

Iveta TóthováDátum15. 04. 2018 12:59:17TémaIné
24

Súrodenci Michal a Martin Krivošíkoví sú v tínedžerskom veku no na svojom konte majú množstvo významných úspechov. Sú študentmi gymnázia a už niekoľko rokov reprezentujú Sereď na rôznych olympiádach a súťažiach najmä v cudzích jazykoch, kde zbierajú jedno ocenenie za druhým.  Naše mesto si vysoko váži každého talentovaného občana a preto bratov Krivošíkových 12. apríla na pôde Mestského úradu prijal primátor mesta Martin Tomčányi a viceprimátor Ľubomír Veselický, ktorí im zablahoželali k doterajším úspechom a poďakovali za vynikajúcu reprezentáciu mesta i školy.  V nasledujúcom rozhovore Vám týchto nadaných študentov predstavíme trošku bližšie:

1. Máte iba 14 a 17 rokov a ako bolo v úvode spomínané, už niekoľko rokov sa zúčastňujete rôznych olympiád a súťaží. Aké úspechy ste doteraz dosiahli ?   

     Martin: Už na ZŠ som sa rád zúčastňoval rôznych olympiád, medzi ktoré patrili matematická olympiáda, pytagoriáda, sudoku, olympiáda v anglickom jazyku a samozrejme olympiáda v nemeckom jazyku, z ktorej som dosiahol najväčšie úspechy. Keďže olympiáda v nemeckom jazyku je postupová súťaž a podmienkou postupu do vyššieho kola je absolvovanie nižšieho kola, bolo potrebné umiestniť sa na školskom, potom na okresnom a krajskom kole na 1. mieste, aby som sa mohol zúčastniť celoslovenského kola olympiády v nemeckom jazyku. Prvý krát som sa prebojoval do celoslovenského kola olympiády v nemeckom jazyku v roku 2013, kde som obsadil 2. miesto. O rok neskôr som priniesol z celoslovenského kola olympiády v nemeckom jazyku „zlato“. V roku 2015 som na krajskom kole olympiády v nemeckom jazyku skončil na 2. mieste, v roku 2016 som opäť postúpil do celoslovenského kola olympiády v nemeckom jazyku, kde som sa stal úspešným riešiteľom. V roku 2017 som v celoslovenskom kola olympiády v nemeckom jazyku vo svojej kategórii obsadil 2. miesto a tento rok som úspešne obhájil „zlato“ z olympiády v nemeckom jazyku.

     Michal: (ja budem mať za pár dní už 15 rokov smiley ) Rád sa zúčastňujem hlavne jazykových a matematických olympiád či olympiád na logické myslenie. Ako už môj brat spomenul, postup do celoslovenského kola olympiády v nemeckom jazyku predchádza postup z 1.miesta krajského kola. Prvý krát som do celoslovenského kola olympiády v nemeckom jazyku postúpil v roku 2016, kedy som v silnej konkurencii obsadil 1.miesto a o rok neskôr som si domov priniesol „striebro“. Tento rok som obsadil  na celoslovenskom kole olympiády v nemeckom jazyku 4.miesto a napriek 91 bodom zo 100 mi "uniklo" 3. miesto len o bod, ale za svoju úspešnosť z predošlých ročníkoch olympiády, kedy som získal zlato a striebro, ako jediný z 56 účastníkov, som dostal 4-týždňové, plne hradené štipendium v Nemecku počas prázdnin (rovnaké, aké sa zúčastnil môj brat minulý rok).

2. Je niektoré ocenenie, ktoré si obzvlášť ceníte a prečo ?

     Martin: Cením si každý úspech, ktorý som v súťažiach dosiahol. Vždy si však budem pamätať ten pocit radosti, keď som vyhral po prvý krát zlato.

     Michal: Všetky moje ocenenia si cením rovnako, lebo pri všetkých som do toho dal čo som mohol a to je pre mňa dôležité :)

3. Podľa dosiahnutých úspechov môžeme smelo povedať, že máte veľký talent či nadanie na jazyky. Zdedili ste ho po rodičoch ?  Rozprávate sa aj doma niekedy po nemecky alebo anglicky ?

     Martin: Naši rodičia nám v detstve položili základy nielen pre nemčinu, ale  aj pre našu osobnosť a pre to, čo z nás teraz je. V detstve sme sa zvykli doma rozprávať po nemecky, ale teraz už nie.

     Michal: Či som ho zdedil po rodičoch povedať neviem, ale obaja moji rodičia sa po nemecky dohovoria a naučili ma to čo mohli . Teraz sa doma po nemecky nerozprávame, ale osobne som v kontakte s nemecky hovoriacimi ľuďmi.

4. Na dokonalé zvládnutie cudzieho jazyka zrejme nestačia iba vyučovacie hodiny v škole. Navštevovali ste nejaké kurzy, doučovania alebo výmenné pobyty ?

     Martin: Mne osobne na ZŠ pomohol p. učiteľ Kostolányi, ktorý mi umožnil zdokonaľovať sa v nemčine. V júli 2017 som sa zúčastnil 4-týždňového pobytu v Nemecku, ktorý som získal pri účasti  na celoslovenskom kole olympiády v nemeckom jazyku. Bol som zaradený do medzinárodnej skupiny študentov, ktorí pochádzali z rôznych krajín sveta ( s niektorými som dodnes v kontakte) a s ktorými som sa zdokonaľoval v nemčine, spoznával som nových ľudí a krajinu, ktorej jazyk ovládam.

     Michal: Ešte som na výmennom pobyte nebol, ale mám štipendium na mesačný pobyt do Nemecka cez letné prázdniny, ktorého sa minulý rok zúčastnil môj brat. Kurzy pre nemecký jazyk som nenavštevoval žiadne.

5. Plánujete sa jazykom venovať aj v budúcnosti na ďalšom štúdiu resp. čomu sa v budúcnosti chcete venovať ?

     Martin: V budúcnosti by som chcel venovať matematike, fyzike a informatike. Myslím si, že práve cudzie jazyky by mi mohli pomôcť v ďalšom štúdiu, pretože VŠ by som chcel študovať na technickej univerzite v Mníchove.

     Michal: Po strednej škole by som chcel ísť študovať do Rakúska na vysokú školu vo Viedni , takže nemčinu potrebovať určite budem.

6. Vašou prioritou je v prvom rade nemčina a angličtina. Ovládate aj iné jazyky a ktoré sa Vám ešte páčia poprípade máte záujem sa ešte naučiť ?

      Martin: Ovládam angličtinu a nemčinu a na ZŠ som sa učil ruštinu. Veľmi sa mi páči francúzština kvôli výslovnosti a japončina kvôli písmu.

      Michal: Záujem mám o španielčinu alebo japončinu. Španielčinu preto, lebo sa s ňou môžem dohovoriť v rôznych krajinách a japončinu preto, lebo ma veľmi zaujíma jazyk a celkovo kultúra  Japonska.

7. Nie každý má rozum na cudzie jazyky a aj napriek vynaloženej snahe sa ho nevedia naučiť. A ak sa aj naučia základné slovíčka nevedia sa dorozumieť. Prezraďte nejakú fintu, ktorá pomáha učiť sa jazyky ?

      Martin: Najlepším spôsobom, ako sa naučiť cudzí jazyk je rozprávať sa s niekým, pre koho je cudzí jazyk jazykom materinským, pretože on vie vysvetliť, prečo a kedy sa niektoré slovné zvraty používajú.

     Michal: Odporúčal by som maličkosti, napr. keď používate denne mobil, tak si prestavte jazyk na nemčinu. Pomáha to pri naučení sa nových slovíčok.

8. Aké najbližšie súťaže Vás čakajú ?

     Martin: V najbližších dňoch ma čaká sústredenie v Bratislave, z ktorého budú vybraní 2 súťažiaci, ktorí budú reprezentovať SR na medzinárodnej olympiáde v nemeckom jazyku (držte mi palce :) ).

     Michal: Najbližšie sa chystám na sudoku :).

9. Popri štúdiu potrebuje každý aj relaxovať. Aké sú Vaše koníčky, čím si vypĺňate voľný čas ?

     Martin: Vo voľnom čase rád hrávam (ale i pozerám) futbal, zaoberám sa matematikou a fyzikou, ale rád si pozriem i zaujímavý film alebo si prečítať cudzojazyčnú knihu.

     Michal: Som typický teenager ... relaxujem hlavne pri počítači, hrám hry, pozerám seriály ... ale hrávam aj futbal.

10. Je niekto, komu by ste sa za svoje úspechy chceli obzvlášť poďakovať?

     Martin: V neposlednej rade by som sa chcel poďakovať mojim rodičom, vďaka ktorým som teraz tu a ovládam nemecký a anglický jazyk. Moja vďaka patrí už spomenutému p. učiteľovi Kostolányimu, ktorý je pre mňa prototypom učiteľa v cudzom jazyku.

     Michal: Ja by som sa chcel poďakovať všetkým, ktorý mi pomohli zdokonaliť sa v nemčine.


Fotogaléria k článku:

24
Autor: rodina Krivošíková
24
Autor: rodina Krivošíková
24
Autor: rodina Krivošíková

Zobraziť všetky fotografie
24
Autor: rodina Krivošíková
24
Autor: rodina Krivošíková
24
Autor: rodina Krivošíková

24
Autor: rodina Krivošíková

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign