Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Bolo v pošte, alebo kam kráčaš Slovenský jazyk

Nasledujúce riadky asi nie sú pre mnohých nové. Ale prečítať si ich nebude na škodu....

V TV relácii 5 proti 5 : Bola tam mladá študentka, pri otázke na ruských spisovateľov, nevedela povedať ani jedného. Potom povedala, že sa to v škole neučia. Na otázku moderátora, že teda čo sa učia, povedala, že amerických... No smutné... Ideme z jedného extrému do druhého, pričom ja si pamätám, že my sme sa učili aj niečo o tých „západných". A učitelia majú aké slovanské povedomie, keď sa ani neozvú? Ale pridať na platoch „ potrebujú" hoci uznávam, že sú niekde na spodku platového rebríčka.. To korešponduje s textom nižšie. A vo vedomostiach sme zrazu na konci hodnotiacich prieskumov... Hanba!

  Slovenčina moja, krásne ty zvuky máš...

Aby sme boli v obraze, teda „in“ tak namiesto Domu detí postavíme Kindhouse, prvá slovenská krčma v Bratislave sa volá First Slovak Pub, už nemáme úroveň ale level, prekvapenie nevyjadrujeme lasicovským fíha, ale čudným zvolaním wow, nie sme vyrovnaní, ale kúloví, nemáme prínosy, ale benefity, namiesto úveru si môžeme vybaviť kredit, nekomunikujeme ale četujeme, nákupné strediská nahradili šopingcentrá, nechali sme si vziať Karkuľky, Lomidrevov, Valibukov, Šípkové Ruženky, Jankov Hraškov a nahradili sme ich Mekgajvermi, Mekkvínmi, Barbinami, Šrekmi, Alfmi, zákony v Národnej rade Slovenskej republiky už netvoríme, ale kreujeme, kto potrebuje vyjsť von nepoužije východ ale exit, športové družstvá už nemajú útočníkov ale forwardov (ešteže obrancov nevystriedali defensori), namiesto súhrnu správ v TV máme hedlajny, gazdovský dvor sme nahradili farmou a z neznámych dôvodov sme sa zbavili slovenského roľníka a namiesto neho inštalovali farmára. A asi nikto nepochybuje, že by bolo možné pokračovať v dokazovaní akí sme "in" aj ďalej.


  Pokiaľ žije jazyk, žije aj národ, ak jazyk umrie, umiera aj národ a s ním aj jeho duch!

   Ale človek bez koreňov má viacero "výhod":
  - nemá sebavedomie, viď viac ako 100 r. maďarizácie
  - hrdosť,
  - je manipulovateľný, stačí počúvať médiá a nerozmýšľať čo v nich hovoria
  - ovládateľný, dokazujú to výsledky takmer všetkých volieb
  - nerepce, iba ak doma alebo v krčme
  - poslúcha 

    a hlavne

  - drží hubu a krok a maká!!!      Až úplne osprostie!

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Ten podomnou | 13-12-2017 17:04:43
Ty si dobry tatar :)
Y!!!!! | 10-12-2017 18:11:24
Ktorým smerom kráčaš? Aby si vedel, na aký problém natrafíš. Potom sa nečuduj, ak ti (napríklad) v Seredi pokladníčka povie nem tudom a szlovakul, nu inteleg limba slovaca či nejak inak. Alebo sa prispôsobiš? Nemáš problém? Budala! Durak! You fool. Ach jaj. Vďaka takým ako ty sa slovensko stráca.
Ach jaj | 10-12-2017 15:09:56
Tie vase problemY!!!!!
julo | 10-12-2017 14:26:05
jedna hlásateľka na farme povedala, že koza je tehotná a sviňa porodila. Pýtam sa či žena homosapiens kotí? alebo sa oprasí ?
Marek Sladký | 10-12-2017 12:08:35
Ešte treba spomenúť benevolentnost našich papalasov keď dovolia mat na južnom Slovensku slovenčinu ako druhý jazyk po maďarčine. Veď je smutné ak prídeš do Trstic a pýtaš sa 10 ročného dievčaťa a ono ti odpovie, že nerozumie slovensky.
Jurta | 10-12-2017 09:57:00
Našej dedine sa to netýka tu je všetko po maďarsky
Pre Xixixi | 10-12-2017 06:34:53
Ľudia by mali poznať históriu aj preto sme sa to učili.Neboj o Tebe sa učiť nebudú.Je pravda,že by sa mali učiť aj pre život dôležité veci,ale ministersto školstva má každoročne problém,raz sú to učebnice,testy im uniknú a podobné nedostatky.Ešte ani jeden nevymyslel nič múdre.Na VŠ vznikli také študijné odbory,že ani študenti nevedia čo budú po skončení štúdia robiť. A k tej slovenčine,myslím si,že vo verejnoprávnej RTVS by sa mala používať spisovná slovenčina!
Xixixi | 10-12-2017 04:24:51
Aby ste sa nepototo! Ale ze mate tytes napriklad, to vam nevadi. Slova mame aj ponemcene, pomadarcene atu sme. Jazyk sa vyvija nic na tom nie je zle. A k autorom..naco sa ucime take kraviny ako spisovatelov a ich tvorbu. K comu nam to uz len je v beznom zivote, ze existovalSmrek, Hviezdoslav, Tolstoj, Homer, Capek, Hammingway.... Ja v tom ziaden prinost nevidim aby sa deti biflocali nekonecne kvantum autorov a diel. Urcite to denne budeme vyuzivat. Radsej by samali uz na zš praktickejsie veci ucit. To ze dnesne deti sa uz neucia pisat pisanym vas netrapi.
buditelia | 09-12-2017 22:09:04
Ľ.Štúr a iní, ktorí bojovali za náš jazyk, sa asi v hrobe obracajú. Naši žiaci nevedia sa vyjadrovať, ani neovládajú pravopis, lebo nečítajú. Už nebudú vedieť ani písať, nakoľko bol daný návrh, aby sa v školách už neučilo písať písaným spôsobom, ale iba tlačeným. Ak by to prešlo, to by bola zábava, keby sa napr. v bankách kreslili tlačené písmena. Všetko sa vymyká zdravému rozumu. Už nevedia čo od dobroty.
Re slovenčina | 09-12-2017 21:59:57
Pán Sklenár,plne sa stotožňujem s Vašim článkom.Pre nevedomých ja som sa v škole učil o slovenských spisovateľoch o buditeľoch,ktorí formovali spisovnú slovenčinu.Čo na to minister kultúry,ako sa dodržiava zákon o slovenskom jazyku? alebo ho zrušili?Keď ho schválili začali dabovať v TV české filmy.Slovenský jazyk je bohatý na slovník.Nepotrebuje cudzojazyčnú pomoc.
slovenčina | 09-12-2017 21:03:40
Už dávno tvrdím, že najhlúpejší národ sú Slováci. Sme ako cvičené opice,ktoré všetko opakujú, všetko preberajú od cudzích, všetko je dobré čo majú cudzí, len naš jazyk, tradície zatracujeme, ako by sme sa za to hanbili. Je samozrejmosťou, že sa rozširuje slovná zásoba o slová, ktoré pomenovávajú niektoré veci,ktoré tu doteraz neboli, ale to neznamená, že máme plné ústa cudzích slov, že ani niektorí nevedia čo znamenajú. Ale je nepochopiteľné, že p. minister kultúry pre Slovenský rohlas určil, že slovenskej hudby sa musí vysielať min. 30%! Ostatné sú samé anglické blekoty. Hovoreného slova pramálo. A anglické nápisy na obchodoch! Hanba a ostuda.
halo | 09-12-2017 20:29:19
Vsetko sa vyvija a aj jazyk,je to uplne bezny jav,ze sa preberaju slöova z cudzich jazykov,to by ste sa cudovali,kolko cudzich slov je udomacnene v Slovencin,napr. aj tu v prispevkoch sa niekto stazuje,ze namiesto kancelarie sa sa povie Office,ono totizto ani jedno ani druhe nie je original slovenske,to iste tu padlo,ze krcma ,ze niektori hovoria Pub ani krcma nema povod v Slovencine,alebo cintorin frajerka atd.Je to normalny zjav,ale aj to nas ucili na hodinach slovenciny.Ja by som hned tak nedramatizoval.Niektore slova zase vymiznu a niektore uz zostanu.A o tych spisovateloch?Nepoznam osnovy,ale da sa to zistit,ako uz niekto napisal behom par srkund.Prv sme sa totizto ucili len ruskych spisovatelov.
pán Sklenár | 09-12-2017 20:15:51
nič si z toho nerobte, blbcov na Slovensku je tóóóóĺko, že to brzdí vzduch. Divím sa, že niekto nezaložil svoj biznis na vývoze tupcov do kapitalistickej cudziny/ u nás vládne feudalizmus / . A najväčší paradox je v tom že kapitalizmus je náš spoločný nepriateľ.Teda pre feudálov a komunistov.
Ivan Sklenár | 09-12-2017 19:56:55
Ako čítam tie komentáre, tak zisťujem, že niektorí diskutujúci majú problém porozumieť písanému textu, hoci je napísaný v slovenčine. Tam je zbytočné aj odpovedať.
nejde len o hyzdenie jazyka | 09-12-2017 18:47:48
Hyzdia sa tu aj slovenské tradície a naše korene. Napríklad naša mládež už nebude vedieť, že 1. a 2. novembra nejde o halloween, ale o sviatok všetkých svätých a zosnulých.
A chudák náš Mikuláš. Už aj po našom meste chodia jeho všelijaké atrapy - niečo zo santa Clausa, niečo z Deda Mráza . Ale NÁŠ Mikuláš bol biskup, ktorý mal biskupskú čiapku, biskupskú berlu, ... , nebol od hlavy po päty v červenej farbe, určite nechodil so Snehulienkou...
Libo | 09-12-2017 16:42:16
P. Sklenat mam len jednu otazku, napisali ste prosim aj za totality, clanok domnovin ze na ukor ruskych spisovatelov sa neucime tych zapadnych, zakazanych? Dakujem za odpoved
kto je na vine? | 09-12-2017 15:31:31
Slovensko, slováci alebo tí, ktorí ho riadia?
Už nemáme kancelárie, ale office; nemáme vedúcich, ale leadrov; ...nechcem pokračovať, lebo sa nas e riem, aká tupá je časť národa! Niekto si zakladá živnosť a prvé čo je, je po=baný proamerikánsky stupid name of the company - ,,window to heaven,,
Plne súhlasím s príspevkom, ,,ak žije jazyk, žije aj národ...,,
Ale kam spejeme? V obchodnom reťazci nemenovanej poľskej firmy na slovensku letáky v poľštine, ... Nebude sa na školách učiť aj kórejsky, rumunsky, srbsky, čínsky, ..., aby sme rozumeli tým, čo sem prídu? Toto nie je pohŕdanie iných národov. Ak je turista, rešpektujem, nemusí slovenčinu ovládať. Ak je natrvalo, tak na slovensku po slovensky.
Vážený slovenský filmový režisér, scenárista, kameraman, výtvarník v roku 1983 natočil známy film. Aké by bolo jeho druhé pokračovanie?
shelley | 09-12-2017 14:46:42
A na vine sú zase učitelia?
anonym | 09-12-2017 14:13:03
Bohužiaľ je to tak. A ak náhodou nezaraďujeme do slovnej zásoby amerikanizmy, tak ešte aj to slovenské dokážeme dojebabrať. Príkladov je dosť.
Reality | 09-12-2017 11:02:42
Naozaj logické, keďže jedna žena v nejakej tv relácií povie, že sa učia namiesto ruských spisovatelov, spisovateľov amerických ( čo je samozrejme úplná hlúposť, overiteľné za pár sekúnd) tak výsledkom je že strácame jazyk a vlastne aj národ. Gratulujem a tlieskam.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign