Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ako sa manipulujú a falšujú voľby

redakcia SOLDátum08. 11. 2013 23:27:38TémaVoľby do VÚC

 

Neoficiálny inštruktážny materiál pre členov okrskových volebných komisií vo voľbách do orgánov krajskej samosprávy – 9. november 2013. Na základe starších textov a osobných skúseností spracoval Juraj Smatana (ZMENA ZDOLA).

 

Máte pocit, že falšovaním volieb len zbytočne straším? Žiaľ, je to len pocit. Dobré živobytie mnohých ľudí, ba celých rodín a firiem závisí na výsledku volieb, a náš volebný systém má zopár nezaplátaných dier, preto je pokušenie veľké. Napokon, máme tu aj niekoľko súdnych rozhodnutí proti prichyteným falšovateľom volieb.

Aké sú teda základné metódy falšovania volieb, a aké máme šance tomu zabrániť z pozície člena okrskovej volebnej komisie?

 

Poznáme dva základné princípy:

1. magorenie voličov

2. šachovanie s papiermi

 

Najprv preberieme magorenie voličov

Nebudeme sa venovať trápnostiam, ako pero s logom strany, stranícke noviny na stole, alebo ukecávanie voličov, študujúcich nástenku.

A/ Ľahká dezinformácia. Povinnosťou členov komisie je pri vydávaní lístkov a obálok informovať voličov o správnom priebehu volebného aktu. Veľmi časté je inštruovanie voličov takýmito slovami „Jeden krúžok na voľbu predsedu,  päť*krúžkov na voľbu poslancov.“ Zdanlivo je to v poriadku, ale len zdanlivo. Volič totiž môže inštrukciu pochopiť tak, že MUSÍ využiť všetky krúžky, ktoré má k dispozícii. V skutočnosti správna inštrukcia znie „Jeden krúžok na voľbu predsedu, jeden až sedem*krúžkov na voľbu poslancov.“ Prípadne ešte presnejšie: „Na poslancov môžete dať jeden, dva, tri, štyri alebo päť*krúžkov.“  

Prečo je to dôležité? Mnohí voliči prichádzajú k voľbám s tým, že naozaj osobne poznajú a chcú podporiť jedného - dvoch kandidátov, na zvolení ktorých im naozaj záleží. Keď podľahnú pocitu, že by bolo „škoda nevyužiť všetky krúžky ktoré mám“, alebo „platný je len lístok s plným počtom krúžkov“, ľahko sa im stane, že ich skutočných favoritov tesne predbehnú kandidáti, ktorí boli dokrúžkovaní len do počtu, len na základe toho, že majú uvedené sympatické povolanie alebo pôsobivé tituly.

Opatrenia:

a/ Idete príkladom a dávate voličom správne sformulovaný pokyn. Najlepšie je, keď tú vetičku automaticky vypovie ten člen komisie, ktorý vydáva voličovi obálku.

b/ S úsmevom doplníte iných členov komisie, vždy keď vydajú nepresný pokyn. O chvíľu ich to prestane baviť a naučia sa správnu formuláciu.

c/ Svojpomocne vyrobíte papier, na ktorom bude jasne napísané, koľko krúžkov treba dávať, a umiestnite ho za plentu. Papier nesmie navádzať na voľbu konkrétneho kandidáta. Text a umiestnenie papiera konzultujte s predsedom a ostatnými členmi komisie. Nemalo by im to vadiť – šetrí im to prácu a znižuje počet neplatných lístkov.

B/ Zneužívanie oslabených. Ak máte vo volebnom obvode nemocnicu, alebo domov dôchodcov, alebo imobilných voličov, rozhodne choďte osobne s prenosnou urnou. So sebou by ste mali mať len toľko lístkov, koľko bolo vopred nahlásených imobilných voličov. Dohliadnite, aby voliči hlasovali samostatne. Zákon umožňuje, aby človeku neschopnému označiť lístok pomohla ním poverená osoba, takže citlivo odlišujte takéto prípady od „veľkých sestier", ktoré si zoberú „na povel“ skupinu starčekov a stareniek. Do prenosnej urny môžu voliť len voliči, ktorých máte na zozname, vytvorenom pred odchodom z volebnej miestnosti – nemožno do urny „dohodiť“ nejakých ďalších voličov.

C/ Kupovanie hlasov.Existuje niekoľko spôsobov kupovania voličských hlasov. Vy ako člen okrskovej komisie môžete urobiť len to, že ak sa o kupovaní hlasov dozviete, zavoláte na číslo vášho koordinátora, alebo priamo na políciu, zapíšete danú skutočnosť do zápisnice a informujete nadriadenú volebnú komisiu. Chráňte anonymitu nahlasujúceho, ak si to praje. Niektoré spôsoby kupovania hlasov sú založené na vopred vyplnenom hlasovacom lístku -  napríklad „reťazová voľba" (tzv. vláčik). Volič si do volebnej miestnosti prináša vopred vyplnené lístky a nepoužité lístky sa snaží vyniesť mimo volebnej miestnosti, človeku, ktorý mu za to zaplatí.

Tu je základným opatrením upozornenie polície na podozrenie trestného činu kupovania hlasov – napríklad na základe podozrenia, že sa pravidelne vyskytuje volič, ktorý nepoužité lístky vynáša.

Jednoduchším spôsobom kupovania hlasov je zriadenie výplatného/výčapného miesta + dovoznej služby pre voličov. Samotné dovážanie voličov k voľbám nie je zakázané – trestným činom je kupovanie si hlasov za peniaze alebo hmotné dary. Ak máte podozrenie alebo vás na to upozorní volič, nahláste to nadriadenej komisii a informujte políciu. V deň volieb má polícia posilnené stavy práve kvôli takýmto prípadom.

Teraz si preberieme „šachovanie s papiermi“.

A/ Zneplatňovanie lístkov.

Po otvorení urny si člen komisie zoberie kôpku lístkov a spočítava hlasy, pričom si perom robí na pomocnom papieri čiarky. Občas, keď zazrie zjavne nepriateľský volebný lístok a práve sa naňho nikto nepozerá, dorobí na lístok o jeden - dva krúžky viac, čím ho zneplatní. Súčasne sa môže venovať aj dokrúžkovaniu hlasov:

B/ Dokrúžkovanie hlasov.

Na hlasovací lístok, kde volič nevyužil všetky možnosti zakrúžkovania, zločinný člen komisie dorobí zostávajúci počet krúžkov pre kandidátov, ktorí garantujú jeho životnú úroveň.

C/ Zlé spočítanie hlasov. Po otvorení urny niekto zavelí: „rozdeľme si to do dvojíc, budeme sa navzájom kontrolovať, pôjdeme rýchlejšie domov". A po starej známosti vytvoria dvojicu, ktorá má charakter leninskej bunky. Spočítajú čo chcú, pričom stavajú na tom, že nikto nebude dosť asertívny, aby to po nich prepočítal. Stačí keď sa „pomýlia" o pár hlasov, komunálne voľby často končia s rozdielom desiatok hlasov. Keby ich niekto prichytil, povedia, že to bol len omyl. Úmysel im nikto nedokáže, riskujú len hanbu.

D/ Sfalšovanie zápisnice. Darebný člen komisie si „pomýli“ rubriky a v záverečnej zápisnici napíše číselko do iného riadka. Áno, aj také už bolo. A keď si to nevšimne samotná komisia, nikto nemá dôvod rozliepať archivované krabice s lístkami - to môže nariadiť až vyšetrovateľ, ale kde niet žalobcu...

Aké sú protiopatrenia? Môžeme ich skombinovať do jedného účinného balíka. V spolupráci s rozumnými členmi komisie sa ešte počas dňa dohodnite na nasledovnom postupe:

  • Svojpomocne vyrobíte papier, na ktorom bude jasne napísané, koľko krúžkov možno dávať, a umiestnite ho za plentu. Papier nesmie navádzať na voľbu konkrétneho kandidáta.
  • Člen komisie, ktorý vydáva lístky a obálky, vždy automaticky povie: „Jeden krúžok na predsedu, jeden až päť*krúžkov na poslancov". Týmito dvomi opatreniami výrazne znížite počet neplatných lístkov.
  • Cez deň budete od samej nudy zrátavať počet voličov, a nezávisle od toho počet vydaných obálok. Na konci bude treba napísať tieto čísla do zápisnice, takže to nie je zbytočná práca. Vďaka tomuto opatreniu ešte pred otvorením urny budete vedieť, koľko by malo byť vnútri obálok.
  • Keď konečne „zakolete“ urnu a na stôl vysypete kôpku obálok, v prvom kroku len pootvárate všetky obálky a vytriedite neplatné hlasy. Prebieha to tak, že komisia sedí okolo stola ako rytieri kráľa Artuša, každý má pred sebou nahrabanú kôpku obálok, otvára ich, vyberá lístky a OKAMŽITE hlási: „Neplatný lístok!" (Priveľa krúžkov, žiadny krúžok, prázdna obálka, priveľa lístkov v obálke...). V tejto fáze nikto nemá dôvod držať v ruke pero! Týmto ste zabránili dodatočnému zneplatňovaniu hlasov.
  • Keď tento krok ukončíte, jeden môže odniesť a pečatiť použité obálky, ostatní idú spočítavať. Vtedy si už nikto nedovolí „dodatočne“ objaviť neplatný lístok, a hrozí už len dokrúžkovanie. Nedopustite, aby sa rozliezli po miestnosti jednotlivci alebo dvojice a spočítavali hlasy bez vášho dohľadu. Pekne lístok po lístku, jeden číta mená, lístok drží tak, aby ostatní videli, a ostatní si robia čiarky. Na jeden volebný okrsok pripadá okolo 1000 voličov, volebná účasť sa odhaduje medzi 15 - 20%, takže tých 150-200 lístkov zvládnete veľmi rýchlo. Keď budú ostatní členovia veľmi presadzovať prácu v skupinkách, trvajte aspoň na tom, že musia mať perá inej farby ako boli za plentou, alebo ceruzky, aby nemohlo dôjsť k dokrúžkovaniu hlasov. A že si potom chcete osobne všetky kôpky skontrolovať. Takže zistia, že žiadny čas neušetria.
  • Ako prinútite skupinu zohratých dlhoročných okrskárov, aby fungovali podľa vašich návrhov? Buď po dobrom, alebo: hlasovaním členov komisie, samozrejme spojeným so zápisom do zápisnice, čo ste navrhovali a ako kto hlasoval. V prípade, že reálne išlo o falšovanie volieb, vašou silnou zbraňou je trvanie na zapísaní vašich výhrad do zápisnice, a najvyšším tromfom je NEPODPÍSANIE ZÁPISNICE (napríklad, ak by niekto odmietol zapísať vaše výhrady do zápisnice).
  • Po skončení všetkých procedúr a podpísaní zápisnice si odfotografujte zápisnicu, a nahrajte si na USB kľúč súbor s výsledkami, ak v komisii použijete softvér štatistického úradu. Máte na to právo.

 

Na záver trochu psychológie: OSTATNÍ ČLENOVIA KOMISIE SÚ PRIATELIA, NIE POTRAVA. Drvivá väčšina členov komisií tam ide v dobrom úmysle, potenciálnych falšovateľov je len zlomok. Konajte preto dôrazne, ale slušne. Pokiaľ hneď od začiatku dáte zreteľne najavo, že ste síce príjemný človek, ale za svoje poslanie považujete prísnu kontrolu, budete mať neskôr menej problémov. Počas dlhých hodín nudy nadhoďte tému falšovania volieb, a aké sú protiopatrenia. Je to jedna z foriem prevencie, prípadní manipulátori si uvedomia, že vás rožkom neopijú.

Príjemnú sobotu a férový priebeh volieb praje

Juraj Smatana

 

 

Nezabudnite hlavne:

-          rano pred zapecatenim urny, tuto skontrolovat, ci je prazdna

-          pri mobilnej urne si ten, kto ju berie do terenu, moze zobrat zo sebou len tolko hlasovacich listkov, kolko ludi ma nahlasenych

-          po navrate mobilnej hlasovacej urny po jej rozpecateni  za ziadnych okolnosti nedovolit vysypanie listkov z nej medzi ostatne!

-          Hlasovacie listky z mobilnej urny treba prepocitat a porovnat pocet so zoznamom ziadatelov o urnu

-          Volebna komisia nesmie radit, aby volici kruzkovali 7 alebo 6 alebo inak. Mozu kruskovat aj 1 kandidata

-          Pri scitavani hlasov musia na seba vsetci vidiet – POZOR na znehodnocovanie volebnych listkov. Idealne je, aby v rukach nemali pera, ale napriklad  CERUZKY.

-          Idealne by bolo, keby mali inu farbu ako pera, ktore sluzia za kruzkovanie za plentou

-          Pozor na akekolvek znehodnocovanie listkov. Najlepsie je vyradit najskor pod dohladom vsetkych  clenov komisie listky neplatne a az nasledne scitavat hlasy

-          Po kolegoch je treba prepocitat znovu

-          Pochybnosti znacit do zapisu  - TRVAT na tom!

-          V pripade problemov kontaktovat volebnu komisiu alebo media

-          Akekolvek pokusy o ovplyvnovanie volicov, agitaciu  a presviedcanie ci nadhananie niektoremu kandidatovi okamzite hlasit na  158

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre mato | 26-04-2014 16:04:22
Kamaratko,to si sa teraz vybral na velmi tenky lad.
anonym | 26-04-2014 15:36:53
Už len aby si to Sulík prečítal a máš problém.
maťo | 26-04-2014 15:34:23
Mám informácie o kupovaní si hlasov SaS-kou a to tak, že vás Sulík dá za okrskára, ale MUSÍTE hlasovať ZA jeho ľudí. Dokonca sa vyhráža, že on má prístup k podkladom z okrskov a tak si krásne vie odkontrolovať, či v danom okrsku vôbec dostal jeho kandidát hlas. Ak nie, Sulík sa nechal počuť, že to členovi okrskovej komisie za SaS krásne zráta...
pre občan | 10-11-2013 11:16:59 | 11-11-2013 23:24:25
zabudol si na p. Šebestovú!
občan | 10-11-2013 13:27:29
Teraz neviem komu budú chodiť anonymi.
Či poslancom alebo Kakarke.
alkohol v práci | 10-11-2013 12:58:23
pre vsetkych... | 10-11-2013 11:46:19 Keď ju nepotrestal, keď v robote slope a nič nerobí, iba rozhadzuje paprčami a mláti pántom... on radšej udá pol dediny, že boli voliť.
pre vsetkych... | 10-11-2013 11:46:19
vobec by som sa necudoval keby LenOn poslal obvinenie aj na Ka....u za nezvladnutie volebnej kampane, ktore by islo jej zamestnavatelovi (OcU) a potom by sam rozhodol ako ju treba potrestat!
pre občan | 10-11-2013 11:30:53
Starosta môže plakať do tých vreckoviek za 2 200 eur, čo rozdával z úcty k starším. Šak mu ich určite zostalo dosť pre všetkých voličov. A s tými zvyšnými mu potom zamávame na odchod.
občan | 10-11-2013 11:16:59
Ako vidíme mohla tam aj celá jeho rodina ešte aj z Hajského ani to by mu nepomohlo.
Teraz môže vypisovať do novín ako ho ľudia majú radi. cha cha....
Ale tento krát to nezvládol ani s cigánmi ani prisťahovalcami. To mu nevyšlo.

Óóóó.... Akože nepočujeme rozhlas veď keby mal nviacej hlasov ako p. Macho tak už by vyhrávalo.

Teraz musia do piť od žiaľu.
A je ticho ani Kakarka nepomohla.

AKO HO MÁME VŠETCI RADI.... cha cha cha......

Nakoniec by som popriať p. Machovy že OBVINENÉMU ukázal koho majú radšej. A nemusel ani behať po cigánoch a prisťahovalcoch.

Pán Mach GRATUĽUJEM.........
na základe čoho ? | 10-11-2013 05:48:38
na základe toho, že ľudia majú oči a vidia a videli tam tie persóny najbližsie z rodiny kandidáta č. 31. Zaradiť ich do komisií je zo strany dotyčného kandidáta voči ostatným kandidátom prinajmenšom netaktné, ale aj nečestné, nemorálne, drzé, sprosté ale najmä veľmi, veľmi podozrivé!! myslím, že komisie by sa vedeli zložiť a fungovať aj bez ních, nie sú až také nenahraditeľné !!!, alebo, že by im išlo o tú odmenu a obed zadarmo??
výsledky | 10-11-2013 04:44:22
zistenie, že v obvode v ktorom žijem, prebýva ešte najmenej 857 takých, alebo jemu podobných psychopatov, ako je ON LenON, ma až desí
shelley | 10-11-2013 04:19:28
Fúha, asi sa ozval PRECEDA!
123456 | 09-11-2013 23:21:49
Vážení, ako si môžete dovoliť takéto reči? Na základe čoho?
občan | 09-11-2013 22:22:43
Prečo sa dovolilo aby pri
voľbách boli rodinný príslušníci. A hlavne opitá manželka kandidáta č. 31.
To je nehorázne...
To sa môže stať len v Šoporni...
výsledky volieb | 09-11-2013 21:36:55
Ak si LenOn takto predstavuje podporu občanov, o ktorej vypisuje kade tade, tak je to smutné. Kupovať si priazeň alebo ju vymáhať vyhrážkami, to musí byť dobrý pocit.
volebná komisia v šoporni | 09-11-2013 21:26:20
v šoporni je už azda tradíciou, že s výsledkami volieb sa manipuluje.
kandidát č. 31 robí všetko preto, aby sa dostal do vuc. v prvom okrsku sa o to stará jeho manželka, v druhom okrsku jeho švaginá. obe majú skúsenosti z volieb na starostu.
zdá sa, že je potrebné využiť volebné právo a pred ukončením volieb si nahlásiť prítomnosť pri ščítavaní hlasov.
voľby v šoporni | 09-11-2013 20:34:47
členovia okrskových komisií sú rodinní príslušníci kandidáta č. 31 , to je etické a morálne ?!!!.
Kto zvážal tých indov zo Štrkovca? Mali ste to natočiť a poslať hlavnej ústrednej komisii, veď oni nemajú o týchto voľbách ani potuchy.
Riťolízači behali ako splašení od samého rána, je to smiešne
a normálnemu človeku na grc..
čitateľ | 09-11-2013 10:21:11
Veľká škoda, že p. Smatana neposkytol takúto inštruktáž vtedy, keď začali prvé slobodné voľby. Istotne by to ovplyvnilo vývoj v tejto demokratickej krajine a následne aj život v nej. Škoda, že géniovia sa nerodia tak často.
anonym | 09-11-2013 10:00:58
Dobrý článok, pozor na to v Šoporni.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign