Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ako je to s verejným osvetlením v Seredi a prečo tak často dochádza k výpadkom - odpovedal prednosta MÚ T. Krajčovič

Iveta TóthováDátum19. 08. 2015 14:10:20TémaIné
24

Na území mesta Sereď už niekoľko týždňov prebieha výmena verejného osvetlenia, rozvádzačov a stožiarových výzbrojí. Táto výmena spôsobuje výpadky verejného osvetlenia, s čím sú obyvatelia nespokojní. V ľuďoch prevláda strach chodiť po neosvetlených uliciach a zároveň sa boja o svoje majetky. Okrem toho, že obyvatelia sami nahlasujú výpadky,  ulice na ktorých sa nesvieti hlásia aj príslušníci Mestskej polície, takže o výpadkoch sú kompetentní informovaní.  Pred niekoľnými dňami som oslovila prednostu MÚ v Seredi ing. Tibora Krajčoviča, aby podal ucelenú informáciu, ako výmena pokračuje, prečo dochádza k neustálym výpadkom osvetlenia, aká bude úspora energií, či dôjde k orezu stromov, ktoré svetlá prekrývajú a pod... ( odpoveď na moje otázky je spojená s odpoveďami na otázky M.Majku )

Odpoveď:

  18.10.2013 nám bol odovzdaný spracovaný Audit verejného osvetlenia mesta Sereď. Projektanti: Doc.Ing.Dionýz Gašparovský, Phd., Ing. Peter Janiga, PhD, Ing. Linda Lieskovská. Počas rokov 2012-2014 boli uskutočnené stretnutia vedenia mesta a odborných útvarov s viac ako 20 spoločnosťami vyrábajúcimi čipredávajúcimi LED svietidlá, resp. zabezpečujúci správu verejného osvetlenia. Hľadali sme optimálny model využiteľný v Seredi – a podľa neho sme v roku 2015 uskutočnili verejné obstarávanie. V súčasnosti víťaz súťaže realizuje výmenu svietidiel ako aj iné práce zo súťaže.

      Na MsZ (myslím, že v r.2012) bola prezentácia spoločnosti Beluna.Bol pristavený vzorový autobus pred budovou gymnázias ukážkami svietidiel a produktmi OMS spoločnosti a navštívil som ja ako aj primátor asi 10 obcí, kde sa menili svietidlá  za LEDky. Najmä návštevy v meste Senec, ktoré ako prvé vykonalo takúto rozsiahlu výmenu svietidiel. Okrem toho na Pekárskej ulici bolo nainštalovaných 6ks LEDiek na skúšku na viac ako 1 rok. Podľa týchto stretnutí a Auditu + skúšky LEDiek boli vybrané ukazovatele na výber svietidiel – samozrejme všetko podľa STN normy. Zodpovedá a vyberal prednosta Tibor Krajčovič. Konzultoval s p. Daminovcami, ktorí majú spoločnosť LEDky a sídlo v Seredi a zúčastnili sa tiež tejto súťaže.

Prebehlo verejné obstarávanie – kde okrem výmeny 1.390 svietidiel sme požadovali aj výmenu rozvádzačov s výzbrojou a ističmi + najmä servis na 10 rokov. My vlastne im odovzdáme sústavu verejného osvetlenia do prenesenej správy a oni sa budú o to starať za podmienok:

1. Zabezpečenie riadnej prevádzky sústavy verejného osvetlenia počas trvania zmluvy vrátane osvetľovacích sústav, ktoré nebudú menené.

2. Zabezpečovanie kontroly sústavy verejného osvetlenia.

3. Zabezpečovanie údržby sústavy verejného osvetlenia.

4. Zabezpečovanie revízií v zmysle platných právnych predpisov.

5. Odstraňovanie porúch verejného osvetlenia

· do 60 minút od prijatia oznámenia o poruche zahájiť práce a pokračovať v nepretržitom odstránení poruchy, pri ktorej môže dôjsť k ohrozeniu zdravia, alebo života elektrickým prúdom;

· do 60 minút od prijatia oznámenia o poruche zahájiť práce a pokračovať v nepretržitom odstraňovaní poruchy, ktorá má za následok výpadok osvetlenia mesta v rozsahu väčšom ako 10% svetelných bodov;

· do 60 minút od prijatia oznámenia o poruche zahájiť práce a do 24 hodín odstrániť výpadok osvetlenia celej ulice, námestia;

· do 5 kalendárnych dní odo dňa prijatia oznámenia o káblovej poruche meracím zariadením zamerať vzniknutú káblovú poruchu, do 48 hodín zabezpečiť provizórne vzdušné prepojenie káblovej poruchy a najneskôr do 7 dní začať práce na odstránenie káblovej poruchy o najneskôr do 3 dní po odstránení káblovej poruchy zdemontovať provizórne vzdušné prepojenie káblovej poruchy;

· najneskôr do 5 kalendárnych dní odo dňa prijatia oznámenia o bodovom výpadku osvetlenia (1 svetelné miesto) začať práce a nepretržite pokračovať v odstraňovaní poruchy svetelného miesta;

· najneskôr do 7 kalendárnych dní odstrániť poruchy na sieti verejného osvetlenia zavinené treťou osobou alebo poveternostnými vplyvmi.

 

      Výmena verejného osvetlenia je pri takom množstve svietidiel veľmi náročná lebo sa nejedná iba o výmenu samotných svietidiel ale aj o výmenu rozvádzačov verejného osvetlenia a stožiarových výzbrojí. Pri výmene verejného osvetlenia sa postupuje najskôr výmenou starých svetiel za nové potom nasledujú spomínané stožiarové svorkovnice a nakoniec rozvádzače. Nakoľko svorkovnice a rozvádzače sú dimenzované na staré svietidlá, dochádza k výpadkom. LED osvetlenie má nižší výkon ale pri zapínaní svietidla vznikajú vysoké nábehové prúdy, ktoré spôsobujú vypnutie ističov.

       Druhým problémom sú stožiarové svorkovnice ktoré sú osadené v starých stožiaroch s ochrannými päticami(betónové, sklo – laminátové) vo veľmi zlom stave a ich demontáž a opätovná montáž je časovo zdĺhavá.

 

      Posledný problém s ktorým sa sme sa stretli a máme podozrenie, že niekto úmyselne vytvoril skrat v stožiaroch, lebo pracovníci spoločnosti našli už novo vymenené stožiarové svorkovnice, ktoré boli rozbité.

 

      Verím, že obyvatelia mesta budú trpezliví a nakoniec po rekonštrukcií bude všetko v poriadku a ľudia budú spokojní ako v iných mestách a obciach.

 

My nevieme pred súťažou, ktorá spoločnosť vyhrá aby sme zabezpečili odskúšanie svietidiel na dlhšiu dobu. Odskúšanie je aj v priebehu realizácie tejto výmeny. Vychádzali sme zo skúšobných svietidiel nainštalovaných na Pekárskej ulici.V súčasnosti je uskutočnená len výmena osvetľovacích telies a časti výložníkov(toto je už hotovo) a prebieha výmena rozvádzačov s výzbrojou. Tieto majú v sebe už aj poistky na zabránenie skratu a aby nevypadli ističe. Zmluva s dodávateľom je nastavená tak, že najneskôr do 20.11.2015 nám vykonajú všetky tieto práce a najmä porealizačné merania a revízie.Podľa dnes overených správ – výmena rozvádzačov by mala byť ukončená do konca tohto mesiaca. Aj víťazná spoločnosť to chce čo najskorej urobiť, aby sme im mesačne po dobu 10 rokov mohli platiť 1/120 z celej sumy.

 

Rozsah optimalizácie infraštruktúry verejného osvetlenia

· výmena 1 390 ks pôvodných svietidiel za nové LED svietidlá s výzbrojou

· výmena výložníkov, v dĺžkach podľa potreby, v počte minimálne 150 ks

· kompletná výmena 29 ks RVO za nové, s výzbrojou vrátane základov a montáže so selektivitou istenia vo výzbroji

· porealizačné merania osvetlenosti,

· porealizačné zameranie optimalizovanej sústavy verejného osvetlenia

· vykonanie skúšobnej prevádzky

· vypracovanie revíznych správ

 

Po ukončení všetkých prác budú nasledovať merania a revízie. Okrem toho sme sa bavili s víťaznou spoločnosťou aj o presvietení korún stromov a odstránení starých výložníkov, ktoré sú nad elektrickým vedením. Som presvedčený o tom, že sme vybrali dobré osvetlenie a po jeho odovzdaní do užívania to ocenia aj obyvatelia mesta či náhodne prechádzajúci ľudia.

 

Čo sa týka úspory na verejnom osvetlení:  Uvidíme o rok. Nejedná sa tu len o ekonomické ukazovatele – úsporu na spotrebe elektrickej energie – no ide aj o lepší vzhľad a najmä druh svietenia. Je to biele jasné svetlo. Nezanedbateľným faktorom bol narastajúci servis ceny súčasného osvetlenia. Teraz nám servis bude robiť spoločnosť po dobu 10 rokov – čo je už v cene obstarania výmeny svietidiel. Zoberme si prvú prezentáciu spoločnosti Beluna, kde nám len výmenu svietidiel ponúkali na MsZ za sumu okolo 1,2 mil € bez DPH a hradilo by sa to z úspory po dobu 8-9 rokov – z čoho boli poslanci i ja nadšení. Tak teraz je to za 707tis € bez DPH a v cene okrem toho aj rozvádzače s výzbrojou a servis a nutné revízie po dobu 10 rokov.


Fotogaléria k článku:

24
Autor: Iveta Tóthová
24
Autor: Iveta Tóthová
24
Autor: Iveta Tóthová

Zobraziť všetky fotografie
24
Autor: Iveta Tóthová
24
Autor: Iveta Tóthová

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Registrovaný Michal  Hanus Michal Hanus | 19-08-2015 17:05:39
Firma, ktorá vyhrala súťaž....
http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=225205&SID=2&P=1
predmet podnikania, montáž, rekonštrukcia a údržba vyhradených technických zariadení - elektrických
(od: 23.04.2014)
Firma, ktorá bola zo súťaže vyradená...
http://www.orsr.sk/vypis.asp?ID=3089&SID=3&P=1
predmet podnikania, elektroinštalatérstvo
(od: 06.07.1995)
prekládky elektrických káblov a vedení
(od: 06.07.1995)
údržba verejného osvetlenia
(od: 06.07.1995)

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign