Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ad Nadmerná hlučnosť počas nočných hodín v Seredi, ako to vidím ja

Ivan SklenárDátum28. 06. 2017 23:19:41TémaAktuálne témy

Pod týmto názvom som si prečítal rozhovor  I. Tóthovej  s viceprimátorom  Ľ. Veselickým, ktorý uverejnila v SoL a ktorý vznikol pravdepodobne ako odozva na neschválenie návrhu uznesenia k  bodu 14/C programu Zasadania MsZ zo dňa 22.6.17. Z 13 prítomných poslancov návrh podporili len štyria, 6 bolo proti a traja pravdepodobne nemali na vec vlastný názor, tak sa zdržali (http://www.seredonline.sk/clanky/nadmerna-hlucnost-pocas-nocnych-hodin-v-seredi/)                                                                                                                    

  Dôvod, prečo som sa rozhodol napísať tento článok s otvorenou diskusiou je ten, aby čitatelia SoL, ale aj ostatní  Sereďania sa mohli slobodne (očakávam že aj slušne a bez osobných útokov) vyjadriť ku problému, ktorý sa týka značnej časti obyvateľov Serede.                                                 

   Predkladateľom tohto materiálu do  programu MsZ bol viceprimátor Bc. Ľ. Veselický. S jeho obsahom  som sa oboznámil ešte pred samotným zasadaním MsZ s jednou pripomienkou technického charakteru (viď ďalej), ktorú som adresoval  jednému poslancovi za náš volebný obvod. Predložený materiál som považoval  a naďalej považujem za dobre spracovaný. Komentár ku nemu predniesol Bc. Veselický. Bol kultivovaný a  podložený odvolávkami na platnú zákonnú legislatívu SR (Zák. 355/2007 Z .z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia .., Vyhl. 549/2007 Z. z. Min. zdravotníctva SR, ktorou sa ustanovujú podrobnosti o prípustných hodnotách hluku, infrazvuku a vibrácií a o požiadavkách na objektivizáciu hluku, infrazvuku a vibrácií v životnom prostredí, a iné spomenuté v predloženom materiáli) o čom je možné sa presvedčiť vo zverejnenom videu a v spomínanom článku. 

    Moja pripomienka sa týka objektívneho vyhodnotenia hladiny hluku, ktorý nemá podľa Vyhl.549/2007 prekročiť vyhláškou stanovené medzné hodnoty. Tie môže, podľa vyhlášky, určiť iba osoba na to oprávnená (hygienik z ÚVZ SR, bývalá okresná hygiena GA). Z toho celého nutne vyplýva otázka:  Ako má dozorný orgán nad verejným poriadkom v meste (teda MsP), kam zväčša smerujú telefonáty sťažujúcich sa obyvateľov objektívne vyhodnotiť v danej chvíli, či je sťažnosť oprávnená alebo nie? Príde v Pia alebo v So okolo pol noci niekto z ÚVZ  na zavolanie merať hladinu hluku? Som presvedčený že nie. Takže potenciálny sťažovateľ je z hry von už na začiatku. A tu ide práve o ten moment v danej chvíli a nie pred či po. Avšak pre prvé priblíženie a vecnú argumentáciu  MsP  by  úplne stačilo, ak by hliadka bola vybavená prístrojom na meranie hluku. Samotné meranie nie je nijako zložité. Hliadka MsP by takto mohla celkom seriózne potenciálnemu sťažovateľovi vyhovieť alebo zamietnuť jeho sťažnosť a tiež upozorniť poriadateľa hudobnej produkcie, že prekračuje povolené hodnoty, uvedené v poučení. Bol by to postačujúci argument na to aby sa predchádzalo nedorozumeniam, ktoré môžu prerásť v zbytočné sťažnosti a protesty. Prijatím takto prepracovaného nariadenia, ktoré by bolo v súlade s platnými hygienickým normami  (Zák. 549/2007 a znením Zák. o obecnom zastupiteľstve Zák. 369/1990 §4 ods.3,)  by sa vôbec nemuselo diskutovať o tom, či povoliť zábavu v amfiteátri a na iných priestranstvách len do 23:00 hod. Rád by som zdôraznil, že nič nemám proti usporadúvaniu rôznych kultúrnych a zábavných podujatí, avšak treba postupovať podľa vopred stanovených pravidiel.

  Dovolím si  zopár  poznámok ku samotnej rozprave k prerokúvanému materiálu. 

-       p. poslankyňa Karmažínová:  Je správné a dobré  že amfiteáter sa zrenovoval aby slúžil na kultúrne a spoločenské podujatia.  Tie sa však môžu a musia vtesnať do pravidiel platných v spoločnosti v ktorej žijeme. Nad ich dodržiavaním majú o.i. dohliadať aj poslanci ObZ a MsZ a nie navádzať k ich porušovaniu ako ste to urobila Vy, možno bez toho, že by ste si to uvedomila

-       p. poslanec Horváth: Váš dosť obsiahly diskusný príspevok sa obsahovo veľmi ponášal na diskusný príspevok Vašej kolegyne  p. Karmažínovej.  Navyše tlmočil ste Vaše osobné, teda subjektívne pocity. Objektívnych údajov o hluku niet. Meral ste úroveň hluku na Vami popisovanom mieste? Moje, tiež len subjektívne pocity k danej udalosti hovoria že to bolo počuť a zreteľne a ešte k tomu o hodný kus ďalej, než ako ste to popísal. Takže kto z nás má pravdu? Iste uznáte, že takto postupovať nemožno. Bolo by to len tvrdenie proti tvrdeniu. Zábava, teda aj akákoľvek hudobná produkcia na otvorenom priestranstve sa dá robiť aj s nižším výkonom aparatúry. Čo sa týka premietania filmov, ani tie najviac „pokrokové“ s búrlivým dejom, nie sú zdrojom kontinuálneho hluku, aký zvykne sprevádzať repertoár súčasných kapiel. A tie často krát sú viac o dB ako o hudbe  

-       Naprieč celým spektrom diskusných vystúpení sa tieto niesli v duchu, že „tých koncertov nie je až tak veľa , tak prečo by sme to mali zakazovať“. Asi je to pravda. Ale to neznamená, že môžu či musia byť hlučné a to tak, že to obťažuje ostatných obyvateľov, ktorí  tomuto druhu zábavy neholdujú, alebo minimálne si v danom čase potrebujú oddýchnuť.

-       Je všeobecne známe, že nároky na ľudí, ktorí chodia do práce sa stále stupňujú a tak každý, kto tú prácu má, ju chce vykonávať zodpovedne a dobre. A to si vyžaduje dostatočný oddych nie len pred nástupom  do práce, ale aj po návrate z nej!   

 

Vážené poslankyne a poslanci, ktorí ste nepodporili ešte raz zdôrazňujem dobrý a opodstatnený návrh p. Veselického, pýtam sa Vás, prečo ste ignorovali nie len spoločenské normy dobrého spolunažívania medzi občanmi, ich právo na zdravý a pokojný život, ale aj platné zákony a vyhlášky SR?? Prečo ste odmietli stanoviť pravidlá hry tým, že ste zamietli návrh pripraviť VZN mesta Sereď o nočnom pokoji a predložiť ho na rokovanie MsZ 21.9.17 ?? Som presvedčený, že spolu so mnou by to radi vedieť aj viacerí obyvatelia nášho mesta.

Možno si to neuvedomujete, ale týmto ste dali ostatným občanom návod, že je celkom normálne porušovať platný právny poriadok. Považujete to za správné? Pripadá mi to malých chlapcov na lúke, ktorí hrajú futbal a o pravidlách sa dohadujú až keď padne gól.

 Priateľský pozdrav celému poslaneckému zboru MsZ

                                                            Sklenár Ivan, obyvateľ Serede


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
re gulak | 08-07-2017 20:34:28
debata s tebou nemá nikdy zmysel, lebo stale si ideš len to svoje. Kde som písal o policii a ich potrebe sledovat koleso 1cm na travniku???
Ty to bud nechceš pochopiť alebo proste nechapeš čo sa ti snažím vysvetliť a preto to ukončím, lebo obhajovať tu ožranstvo a ničenie majetku mesta a jej obyvatelov a policiu tu mat len na sledovanie tychto individuí je CHOREEEEE!!!
gulak | 07-07-2017 13:11:15
Ty si asi mesuge..co to tu splietas..policia,kamery..su na ochranu ludi,ci majetku,nie na to,aby pozerali,ktory vodic stoji par centimetrov na travniku a potom rozdavali pokuty..nie si Ty nahodou z toho urciteho smeru,ktory su nadrzany na budovanie novych ihrisk,hlavne v blizkosti neprisposobivych osadnikov,myslim si,ze vela ludi by zaujimalo v akom stave su tieto ihriska..
re gulak | 07-07-2017 07:46:23
Choro zmýšlaš, ved máme polície , kamery.. To je ospravedlnenie..??!! Keď kamery alebo polícia nepodchytí všetko (a to nepodchytí) tak smola bude zničené...??? Takže namiesto nových ihrísk pôjdu naše dane na opravy smetiakov, vitrín atď a v neposlednom rade aj na samotnú políciu, ďalšie kamery, ich obsluhu, údržbu, opravy a pod...??
gulak | 05-07-2017 10:18:33
Tiez chodim na nocne,taktiez skoro kazdy preraba byt,vrtacky je pocut aj z druheho vchodu..a to,ze mladez robi bordel,na to tu mame az dva druhy policie,kamery..
re gulak | 05-07-2017 08:55:50
Ano boli aj za komančov bvoli zábavy, ale vieš ako sa hovorí, všetci mali prácu ale nikto nepracoval.. Dnes su liudia čo maju aj po dve zamestnania aby uživili rodinu, pozri kolko ludi robí nočné, prípadne 2h zmeny cely týžden, proste sa to nedá porovnať. Ak tomu vyspevovaniu po ulici, aj to bolo, ale problém je ten, dnešná mládež toto neviné vyspevovanie povýšila na vyšší level a to ničenie majetku mesta a občanov a to už problém je... A týka úplne nás všetkých.
gulak | 29-06-2017 21:00:01
Prosim Vas,preco tu niektori klamu o tom,ako to byvalo niekedy,hodove zabavy byvali do 4 hod.rano..Sintava,D.Cepen,D.Streda,ci mlynarska ulica..a tiez,ked isla mladez domov,tak hulakali o stosest..
Postrehy | 29-06-2017 20:41:11
Niwkolko faktickýxh poznamok... Na kontrolu dodržiavania rušenia nočneho kludu je tu rovnocenne aj štátna polícia, mala by mať aj ona merač hluku...?
Ked sa bavíme o kvalitných a certifikovaných prístrojoch, ktoré je predpokladám možno každý štvrťrok kalibrovať za nemale peniaze (nehovoriac o cene za samotný pristroj, pretože tie bežne dostupne za 100-200€ nie su určite certifikované a určené na takéto meranie, ktoré má byť podkladom na uloženie sankcie), tak treba zobrať do úvahy predpokaldám aj vyškolenie cca. 20-30? ludí a v neposlednom rade aj zmenu saomtného zákona o Obecnej polícii, oO policajnom zbore a samozrejme aj Zák. 355/2007 Z .z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia .., Vyhl. 549/2007 Z. z. Min. zdravotníctva SR...
Keď toto všetko zvládneme prečo nie...?
Inak potom treba (keďže sa VZN neschválilo), že na rušenie nočného kľudu treba volať príslušný orgán tj RUVZ Galanta (nie MsP resp. štát. políciu). V neposlednom rade sa zabudlo ešte na skutočnosť, že dnešná mládež tým, že sa bude zabávať do druhej, tretej, či štvrtej hodiny rannej má tendenciu sa zabávať ešte aj po ceste domov a presuvaním sa medzi jednotlivými \"podnikmi\" a \"zábavami\" ničiť majetok mesta ako aj občanov... Ponesú za toto zodpovednosť tieto podniky, zábavy, oslavy...?
Ešte jedna vec ma napadla. Ak sa budú konať dva či tri koncerty/zábavy (verejnokultúrne podujatia) naraz a bude sa merať úroveň hladiny hluku povedzme niekde v meste pri konkrétnom baráku, ako sa určí, kto z týchto 3-4 usporiadateľov ruší nočný kľud a prekračuje túto úroveň a mal by byť sankcionovaný (a kým, ked nepríde k zmene vyššie citovaných zákonov)....?
Rudolf | 29-06-2017 08:26:26
Musím dať autorovi tohoto príspevku poklonu za tak výstižný článok.Ja som tiež za to aby sa konali podobné kultúrne akcie pre mladých,ale tak ako to tu popísal autor.Aj ja som chodil v mladosti na tanečné zábavy ktoré bývali vonku,napr:Šintava pod hruškou,na rakete,v Čepeni atd. K spokojnosti obyvateľov.Malo to určité pravidlá a fungovalo to.Myslím že mestská polícia patrí pod mesto a preto by nemal byť taký problém a mesto im zakúpilo merače hluku nielen na kontrolu hlučnosti na kultúrnych podujatiach,ale aj na meranie hluku od motoriek ktoré majú zmontované tlmiče.Aj každá motorka má v technickom preukaze maximálnu hlučnosť ktorú nemôže prekročiť.Lenže to by museli kontrolovať v súčinnosti zo štátnou políciou.K poslancom,oni si neuvedomujú že ich volili občania tohoto mesta a teda mali zastávať a presadzovať názory občanov (voličov).Poznajú ich len tesne pred volbami a celé volebné obdobie skutek utek.V podobnom duchu sa raz vyjadril bývalí poslanec Kyselí,on dostal mandát od voličov hlasovať ,tak ho nezaujíma názor občana,čo si myslia o danej problematike. Je to všetko na dlhšiu debatu.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-06-2017 23:52:14
Dnes sa na hluk z akcii poriadanych v Campingu na rokovani OZ verejne v mene obcanov stazoval aj jeden z poslancov OZ.
poslanci | 28-06-2017 23:46:55
zamietli tento návrh, pravdepodobne boli niečim zaviazaní. Však keď sa budú prejednávať ich odmeny budú všetci \"za\". Toto nie je ojedinelý prípad, keď sa takto hanebne zachovali. Veď predsa nikto nie je proti tomu aby sa nejaké podujatia robili.Aj v minulosti boli vonku zábavy, ale nie také, aby sa steny domov triasli. Však už sú takmer všetci mladí hluchí. Chudáci tí ľudia čo bývajú na Podzámskej ulici. Tam asi popraskali múri.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign