Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Absencia ľudskosti

Martin NavrátilDátum20. 11. 2017 23:42:33TémaAktuálne témy

Práve som dočítal rozhovor Ivety Tóthovej s viceprimátorom mesta Sereď o situácii, ktorá panuje okolo priestorov pre charitu. A zostal som neuveriteľne otrasený a zhnusený. Nebudem sa podrobne vyjadrovať ku každému zavádzajúcemu tvrdeniu pána Veselického, pretože už sa o to postarali iní (http://www.sered.fara.sk/95-oznamy/dolezite/672-komentar-pracovnicky-charity-v-seredi-na-reportaz-s-panom-viceprimatorom-serede; navyše ešte doplním, že v rozhovore sa celá problematika redukuje na bezdomovcov, ale centrum pomáhalo aj iným ľuďom v núdzi). Zarazilo ma však najmä toto vyjadrenie: „Prečo by som mal mať morálnu povinnosť starať sa o človeka, ktorý pochádza zo susednej obce, alebo napríklad Bratislavy (aj taký prípad sme tu už mali) , či bude mať možnosť prespať v teple a suchu?

Pán viceprimátor už zbytočne vyslovil ďalšie vety tohto súvetia. Otázka v skutočnosti mala znieť: „Prečo by som mal mať morálnu povinnosť starať sa o človeka?“ Odpoveď je jednoduchá: Lebo je to človek! Tu sa ukazuje sila spoločnosti – ako sa vie postarať o svojich najslabších. Pán viceprimátor predviedol ukážku najhrubšieho cynizmu. A to hlúpe delenie my – oni. Ale dá sa na to pozrieť aj inou optikou: sú to naši Slováci. Sú to naši – z rodu homo sapiens sapiens, a preto potrebujú pomoc. Aj keby si ju nezaslúžili.

Pán viceprimátor sa odvoláva na povinnosť voči občanom mesta, pretože „poslanci sú zástupcami 16.5 tisíca občanov Serede“.Vôbec ma nezaujíma, čo si o tom tých 16 500 občanov mesta myslí, aj keď by som bol najradšej, aby tým ľuďom žičili. Každý človek má v prvom rade robiť to, čo je správne. A každý poslanec by mal zostať človekom. Má teda povinnosť robiť to, čo je správne, aj keby s tým nesúhlasili jeho voliči. Aj keby s ním nesúhlasila väčšina obyvateľov mesta. Aj keby riskoval, že ho už viac nezvolia.

V prípade, keď sa jedná o živých ľudí, kritérium efektivity je pochybné. Vie pán viceprimátor, že Američania pred II. svetovou vojnou odmietli v mene „efektívneho“ neprekračovania kvót prijať transport asi tisícky Židov? Museli sa potom vrátiť do Európy a mnohí z nich potom v nej zahynuli. Ak je cennejšia efektivita ako ľudský život, potom vlastne pán viceprimátor medzi riadkami hovorí, že ak sa dostane niekto z tých 16 500 obyvateľov na ulicu, ktorých sa teraz ešte zastáva, už mu nebude záležať na jeho názore. Hovorí tým, že mu vlastne nezáleží na jednotlivých občanoch, ale iba na mase. Na mase, ktorá sa môže odraziť na volebných výsledkoch.

Iste, list Trnavskej diecéznej charity brnká na emocionalitu. Ale je to hanba, dožadovať sa ľudskosti? Prečo sa pán viceprimátor trápne obzerá po iných mestách? (Mimochodom, vo väčšine zo spomínaných miest tú charitu naozaj majú.) Prečo Sereď nemôže ukazovať iným príklad? Prečo sa musíme defenzívne oháňať negatívnymi príkladmi? Prečo nemôžeme spraviť niečo dobré, aj keď to bude neefektívne? Ak budeme naďalej takto premýšľať, kam to povedie? Ak taký človek zomrie na ulici, nemal by si pán viceprimátor (a každý z nás) klásť iba otázku, kto za to môže, ale aj čo urobil, aby tomu predišiel. Hovoríme o ľuďoch. Cítim sa trápne, že to musím pripomínať.

Nemá zmysel na ospravedlnenie svojho cynizmu moralizovať tu, kto si to ako zapríčinil. To neviem ani ja a ani pán viceprimátor. Namiesto toho by si pán Veselický mal vyzliecť sako a vyjsť medzi ľudí, pretože pri tom všetkom úradovaní spoza úradného stola, pri tej všetkej byrokracii, pri všetkom tom kalkulovaní, pri všetkom vyratovaní príjmov do mestskej pokladnice stratil z dohľadu človeka. Mal by sa tým ľuďom pozrieť do tváre. Mal by si skúsiť predstaviť, že tí ľudia sú alebo boli niekoho deťmi, súrodencami, rodičmi atď.

A ten čas, keď neboli bezdomovci, na ktorý pán Veselický naráža, bol efektívny? Tuším sa hanbil pripojiť, že za komunistov bolo lepšie. A pritom vyratúva ako tvrdý kapitalista. Napokon, teraz majú páni poslanci šancu spraviť niečo pre to, aby tí ľudia mali dôstojnú prácu a domov. Namiesto toho ich pripravia o jedinú možnosť strechy nad hlavou. Možno sa dá v tejto veci inšpirovať starostom Spišského Hrhova Vladimírom Ledeckým, ktorý odvádza vo svojej obci vynikajúcu prácu. Len treba chcieť. Chcete, páni poslanci? Chcete, pán Veselický? Alebo sa iba silou-mocou chcete zbaviť príťaže?

Ďalší z podarených bonmotov pána Veselického znie: „Ako poslanci sme povinní robiť kroky, ktoré vedú k efektívnemu využívaniu majetku mesta.“ Majetku. Neživej hmoty. Efektívne využívanie. O akú efektívnosť ide? Zase to synonymum pre peniaze. A je to efektívne, keď na konci roka mesto doslova vyhodí do vzduchu peniaze v podobe ohňostroja? Možno efektné, nič viac. A týmito hrami a chlebom sa iba získavajú preferencie. A je efektívnym hospodárením s mestskými financiami, keď dostane prednosta nehorázne odmeny (http://www.seredonline.sk/clanky/za-4-roky-primator-mesta-m-tomcanyi-udelil-prednostovi-t-krajcovicovi-odmeny-vo-vyske-65-650-eur-co-je-v-prepocte-takmer-2-miliony-sk/; pravda aj iní dostali "slušné" odmeny)? Mesto by to tak nepocítilo, ak by pomohlo dobrej veci. A možno by to aspoň na nasledujúci rok mohol zasponzorovať pán prednosta. Ale čo by mali z toho páni poslanci? Ako človek nemá pán Veselický žiadne povinnosti? Ani voči svojmu svedomiu?

Martin Navrátil

 

P. S.: Je mi ľúto, že si to za všetkých zodpovedných „zlízol“ pán Veselický, no môj článok je reakciou na jeho cynické verejné vyjadrenia.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Registrovaný Marta  Bacigalova Marta Bacigalova | 26-11-2017 19:06:19
Nezareagovať na situáciu ohľadom zrušenia charity v Seredi by znamenalo prejav ľahostajnosti. Ľahostajnosti voči veciam verejným, voči tým ktorých sa to týka, ale aj voči charite, ktorá túto prácu v našom meste vykonáva.Prácu, ktorá je ťažká, neocenená a nedocenená. A priznajme aj práca, ktorú by len málokto z nás bol ochotný a schopný robiť. Preto aj touto cestou vyjadrujem pracovníkom charity \"ďakujem\" za všetko čo pre týchto ľudí robia a verím, že budú mať zo strany mesta vytvorené také podmienky,aby ju mohli vykonávať aj naďalej.
Registrovaný Jan Javor Jan Javor | 24-11-2017 11:28:18
Ak máme možnosť v meste poskytnúť priestory pre pracovníkov charity, ktorý sa profesionálne venujú počas celého roka sociálne vylúčeným chudobným ľuďom na perifériách, mali by sme spraviť všetko preto aby tu pracovali aj naďalej. Myslím, že po príchode Amazonu a po zamestnaní agentúrnych pracovníkov zo zahraničia v kombinácii s alkoholom sa rady sociálne slabších ľudí v meste ešte rozšíria.
Naše svedomie nás vyzýva vážiť si dostojnosť každého človeka.
Registrovaný Mária Fačkovcová Mária Fačkovcová | 22-11-2017 23:03:20
K danému problému ešte 2 pohľady:
Ak sa mesto tak silno oháňa s efektívnym využívaním finančných prostriedkov, tak by museli skončiť vo svojom rozhodnutí práve pri charite. Pretože mesto táto ich služba nič nestojí. Oni z projektu a eurofondov na túto službu získavajú cca 60 000 eur ročne, takže sú schopní zaplatiť všetky náklady.
2. postaviť v budove zariadenie pre cca 20 seniorov je strašná utópia. Neviem, či niekto z mesta má vôbec šajnu, aké nerentabilné by bolo prevádzkovať takéto malé zariadenie. Ak by ho nedotovalo mesto (a potom o akých efektívnych krokoch by sa tu dalo hovoriť), tak nik z dôchodcov by si takýto drahý pobyt nemohol dovoliť.

Oháňať sa efektívnym využívaním majetku mesta a jeho finančných prostriedkov je tu teda zavádzajúce.
Registrovaný Erika Sisková Erika Sisková | 22-11-2017 22:02:20
Charita v Seredi má svoje opodstatnenie.
Nemyslime si, že keď zanikne charita, zaniknú aj bezdomovci. Ten problém tu zostane a bude ešte vypuklejší.
,,Máš dve ruky - jednu, aby si držal tých, s ktorými kráčaš a druhú, aby si dvíhal tých, ktorí padajú.\"
A ak to nerobíme, nechajme to robiť aspoň charitu...
Registrovaný Marek Sladký Marek Sladký | 22-11-2017 21:52:43
Ale treba sa pozrieť na túto tému aj z druhej strany. Čo vznikne z toho objektu? Niečo pre starých ľudí... Hovorca sa nešťastne vyjadril, ale čudujem sa že neoponoval že to myslel inak a že všetci sú c***i len on je hovorca.
Registrovaný Ivan Sklenár Ivan Sklenár | 22-11-2017 20:50:59
Väčšina diskutujúcich tu používa výrazy „mesto“ a “poslanci“. Tu by som povedal, že je treba dosť prísne rozlišovať výraz „mesto“ od výrazu „poslanci“. Celá kauza okolo pôsobenia charity v Seredi má svoju históriu. A dosť podrobne to bolo rozobraté na zastupiteľstve 9.11.2017 a je to zdokumentované na web- stránke mesta na zvukovom zázname z toho dňa. Ak aj „mesto“ malo svoj zámer, neznamená to, že poslanci ho nemohli zvrátiť. To by však museli mať o veci náležitý prehľad a cítiť ako ľudia. V materiáloch predložených poslancom pred zastupiteľstvom je v dôvodovej správe aj alternatívne riešenie. V obsiahlej diskusii ku tomuto problému (väčšina diskutujúcich boli neposlanci) však vystúpilo len málo poslancov (päť alebo šesť), ostatní, akoby ich to nezaujímalo. Môžem len súhlasiť s výhradami, ktoré autor tohto článku adresoval p. viceprimátorovi. Ja som tak urobil mailom na jeho oficiálnu mailovú adresu a sú vo viacerých bodoch zhodné. Jeho vystúpenie bolo naozaj dosť nešťastné a neváham povedať že aj nevhodné. Ale čo tých asi 10 v tom čase prítomných poslancov, ktorí ku danej téme zostali ticho? Buď ich to nezaujíma alebo jednoducho nemajú na vec vlastný názor . Ale hlavne chuť prispieť „svojou trochou do mlyna“. Jedno aj druhé nie je dobré! Veď v dôvodovej správe istý náznak riešenia bol. No nikto sa ho nechytil. V danej veci sa jedná predovšetkým o humánny prístup riešenia. Tam by efektívnosť , ktorou sa oháňa pán viceprimátor mala ísť stranou. Alebo že by ten zvyšok poslancov, ktorí sa do diskusie nezapojili nosil v hrudi namiesto srdca efektívnu ekonomickú kalkulačku? Som z Vás mlčiaci poslanci sklamaný a smutný. Je mi Vás úprimne ľúto.
Registrovaný Zuzana Koláriková Zuzana Koláriková | 22-11-2017 14:25:40
Nikdy som nemala potrebu komentovat, ale teraz musim.
Nie je mi jedno, ze mesto uprednostnuje profit pred ludskym zivotom!
Moze byt vobec nas hlas nevypocuty? Moze sa vobec mesto rozhodnut, ze charita v Seredi nebude a bodka?
Prosim viete niekto poradit co urobit, aby mesto poskytlo priestory na charit.ucely? TOTO NAM NEMOZE BYT JEDNO, prosim! Ide predsa o ludske zivoty... je uzasne, ze existuje a je priraveny tim ludi, ktoru su ochotni pomahat v nudzi a priestory im jednoducho boli odobrate....
Prosim urobme nieco.

Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-11-2017 18:13:07
Elena Albertovičová | 21-11-2017 17:25:13 | - ktoru prazdnu budovu pri Kauflande mas na mysli?
Registrovaný Elena Albertovičová Elena Albertovičová | 21-11-2017 17:25:13
Túto tému som sledovala a je mi ľúto, že niektoré budovy v našom meste sú prázdne. Napr. budova čo je pri Kauflande, čo s ňou bude? Odkedy stojí nič tam nie je? Prečo by sa tam niečo nemohla dať charite? Peniaze sú nám darom nie aby sme sa s nimi obohatili. Človek si nikdy ich nezoberie do hrobu. Chudobní nám môžu byť veľmi krásnym svedectvom. Oni sú zdroj bohatstva. Aj keď spravili chyby v živote berme ich rezervou veď sú to obyčajný ľudia. Je mi smutno s toho ako sa na zastupiteľstve rozhodujete. Záleží mi na tom aby charita bola v našom meste. Mám jednu skúsenosť alebo videla ľudí išli si sadnúť tam kde je teplo na stanicu železničnú alebo do kostola.Nebuďme ticho občania!
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-11-2017 09:40:00
Je tomu niekolko rokov, co u pana Veselickeho jeho osobny spolocensky status, financie a arogancia voleneho zastupcu vysoko prerastli ludskost a realny pohlad na zivot okolo seba. Pre uvedene veci poprel aj to, co ho do stalo do funkcie, svoje v davnej minulosti triezve nazory a pohlad va vykon verejnej funkcie.

Dnes je utierkou na vsetku spinu, naraznikom a deliacim murom medzi verejnostou a primatorom. A napriek nie malej vyplate poberanej z prace obcanov, si pan Veselicky neplni ani povinnosti voci mediu, selektuje a diskriminuje zastupcov media a ignoruje ich opravnene poziadavky na voleneho zastupcu plateneho obcanmi.

V kritickych chvilach sa rozhodol postavit nie na stranu obcanov a ich opravnenych narokov, ale hajil zaujem sukromnej firmy.

Volenym zastupcom ako pan Veselicky v sucasnosti patri verejne odsudenie a pohrdanie ich moralnym a etickym zlyhanim pri vykone verejnej funkcie.

Pan Veselicky az privelmi rychlo zabudol, kto ho do funkcie dostal a kto ho v nej plati.
Registrovaný Mária Fačkovcová Mária Fačkovcová | 21-11-2017 09:16:06
Pravda je aj taká, že nielen naša sereďská charita sa stará o bezdomovcov a priťahuje ich z blízkeho a širokého okolia. Bezdomovci migrujú a budú stále migrovať. Tých našich seredských bez problémov prenocujú aj v trnavskej nocľahárni, či v Šali, alebo v Galante. Ľudí bez domova bude stále pribúdať - upozorňujú na to sociálne výskumy, rastúca chudoba. A v galantskej majú už aj prvého zahraničného klienta (Srba).
Ale treba povedať, že tu NEJDE LEN O BEZDOMOVCOV!
Vyhnaním charity z nášho mesta odlúčime aj iných ľudí v (nielen) hmotnej núdzi od tejto pomoci. A tých je viac ako bezdomovcov.
A charita nie je len pre núdznych, chudobných, bezdomovcov. Potrebujeme ju aj my,ktorí máme zatiaľ viac, aby sme sa mohli ľudsky prejavovať - deliť sa, nemyslieť len na seba, pomáhať....
Ľudskosť nemôže byť nikdy stratová!

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign