Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

21. september - Európsky deň bez úmrtia na cestách

159

MVSR |MM|  TISPOL je organizácia združujúca služby dopravnej polície európskych štátov s cieľom zabezpečiť medzinárodnú spoluprácu pri riešení najpálčivejších problémov na úseku bezpečnosti cestnej premávky prostredníctvom výmeny skúseností a poznatkov, spoločných dopravno-bezpečnostných akcií zameraných na konkrétne aktuálne problémy, vzdelávania založeného na výskume a informáciách, iniciovania a podpory výskumu, poskytovania policajného stanoviska založeného na overených riešeniach a pod.

V dekáde 2001-2010 sa v štátoch EÚ podarilo výrazne znížiť počet osôb usmrtených pri dopravných nehodách. Aj začiatok novej dekády priniesol optimistickú perspektívu, posledné 2 roky však trend znižovania následkov pri dopravných nehodách stagnuje. Vzhľadom na nepriaznivo sa vyvíjajúcu dopravnú nehodovosť a s cieľom upozorniť na to, že problém bezpečnosti cestnej premávky stále existuje, TISPOL sa rozhodol zrealizovať projekt, ktorý dodá problematike bezpečnosti väčšiu pozornosť, zainteresuje do nej jednotlivca adresným spôsobom a ktorá v konečnom dôsledku môže prispieť k tomu, že 21. september 2016 bude v Európe dňom, kedy na ceste nezomrie ani jediný človek a zároveň aj k tomu, že takýchto dní bude v Európe viac.

Každý môže prispieť vlastným vkladom do PROJEKTU EDWARD - Európsky deň bez úmrtia na cestách (z anglického „European Day Without ARoad Death“). Koná sa každoročne počas  Európskeho týždňa mobility  v dňoch 16. – 22. septembra. Staňte sa signatárom Záväzku k zlepšeniu bezpečnosti na cestách.

Situácia na Slovensku v podstate kopíruje európsky vývoj dopravnej nehodovosti aj jej následkov. V roku 2011 vláda Slovenskej republiky stanovila cieľ dosiahnuť v roku 2020 päťdesiatpercentné zníženie počtu osôb usmrtených pri dopravných nehodách oproti roku 2010. Aj u nás prvé tri roky dekády naznačovali, že jeho dosiahnutie nie je nereálne. Vývoj v ostatných dvoch rokoch, ako aj v aktuálnom roku však ukazuje, že cieľ je - jemne povedané - veľmi ambiciózny. Za sedem mesiacov tohto roka zahynulo na slovenských cestách 119 ľudí, 513 bolo ťažko zranených, 3252 ľudí utrpelo ľahké zranenie.

Projekt EdwardCieľ Slovenskej republiky v oblasti bezpečnosti cestnej premávky však nie je len číslo, nie je len údaj pre štatistikov. Za týmto cieľom sa skrývajú ľudské životy. Smrť alebo zranenie ako daň za našu mobilitu? Takúto daň určite  neakceptujú obete dopravných nehôd – ani ich matky, otcovia manželky, manželia, deti, či priatelia. 

Dopravná nehoda nemôže byť považovaná za náhodu. Konanie človeka ovládajúceho stroj, ktorý sa v okamihu môže premeniť na smrtiacu zbraň, ale aj konanie človeka, ktorý ovláda svoje telo – ako chodec, nemôže byť náhodné. Na ceste sa nemá používať len auto, ale aj rozum a ľudskosť.

Ľudský faktor je príčinou dopravných nehôd v najväčšej miere – v r. 2015 z 4259 dopravných nehôd s následkom na zdraví a živote boli závadou komunikácie zavinené tri nehody, technická závada vozidla bola príčinou troch nehôd a stret so zvieraťom príčinou 59 nehôd. Dopravné nehody zavinené iným ako ľudským faktorom si teda v roku 2015 vyžiadali dva ľudské životy. Na cestách však v roku 2015 zahynulo 274 ľudí...

Polícia vykonáva dohľad – odhaľuje porušenie pravidiel cestnej premávky a sankcionuje ich porušenie. Možnosti dohľadu zmeniť správanie účastníka cestnej premávky však nie sú neobmedzené – policajt nemôže stáť na každom kilometri, sankcia za spôsobenie smrteľnej dopravnej nehody ešte nikomu nikdy život nevrátila.  

Cieľom Projektu EDWARD je, aby sa účastníci cestnej premávky zamysleli nad rizikami, ktorým na ceste čelia, nad nebezpečenstvom, ktoré možno sami spôsobujú a nad tým, ako môžu prispieť k zníženiu rizikovosti cestnej premávky. Ponúka šancu stať sa lepším vodičom, lepším cyklistom, lepším chodcom. Zdá sa, že dnes už neplatia z éry začiatkov motorizmu,  že zlý vodič je bezpečný dovtedy, kým nestretne iného zlého vodiča. Zlým vodičom je aj ten, kto počas jazdy spozná, že okrem jeho rozhodnutí platia aj fyzikálne zákony, že únava môže premôcť odhodlanie, že alkohol za volantom zabíja... Pri stretnutí so zlým vodičom (ale aj chodcom, cyklistom) nie je nikto bezpečný.

Dopravná nehoda

Ak si myslíte, že sa správate na ceste tak, ako sa má, môžete to povedať nahlas a prihlásiť sa k záväzku na podporu projektu EDWARD internetovej stránke TISPOLu www.tispol.org/edward

Ak cítite potrebu stať sa lepším účastníkom cestnej premávky, môžete urobiť to isté.

 

Je to na Vás, je to Vaše rozhodnutie, Vaša osobná iniciatíva – preto má šancu na úspech!

 

ZÁVÄZOK K PROJEKTU EDWARD
MÔJ ZÁVÄZOK K ZLEPŠENIU BEZPEČNOSTI NA CESTÁCH


Sľubujem, že

 

  • budem mojej rodine, priateľom a kolegom pripomínať, aby dbali na zvýšenú opatrnosť na cestách,
  • budem pri jazde vozidlom používať predpísané osvetlenie vozidla,
  • budem jazdiť čo najbezpečnejšie a budem dodržiavať pravidlá cestnej premávky, či už za volantom alebo za riadidlami motocykla alebo bicykla,
  • budem obzvlášť ostražitý/ostražitá a pozorný/pozorná k potrebám chodcov, cyklistov, detí, starších ľudí a jazdcov na koňoch,
  • budem dodržiavať predpísané rýchlostné limity a jazdiť primeranou rýchlosťou, tak, aby to bolo bezpečné,
  • budem jazdiť mimoriadne opatrne v blízkosti škôl a v miestach so zvýšeným výskytom detí,
  • nebudem nikdy jazdiť po požití alkoholu, iných návykových látok a takých liekov, ktoré by mohli ovplyvniť moju schopnosť viesť vozidlo bezpečne,
  • budem pri jazde predvídať, čo sa môže na ceste prihodiť,
  • budem dodržiavať bezpečný odstup od vozidla jazdiaceho predo mnou,
  • budem vždy používať bezpečnostný pás a zabezpečím, aby všetci cestujúci v mojom vozidle počas jazdy rešpektovali predpisy o používaní bezpečnostných pásov a iných zadržiavacích zariadení,
  • nebudem nikdy používať mobilný telefón počas jazdy,
  • zabezpečím, aby som počas jazdy nebol/nebola rušený/rušená vonkajšími vplyvmi a aby som sa koncentroval/koncentrovala len na vedenie vozidla a na situáciu na ceste,
  • budem dobrým príkladom pre spolucestujúcich tým, že budem jazdiť pokojne a bezpečne.

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign